Κυπριακό

Μακεδονία: Αυτά είναι τα εδάφη μας που δεν ελευθερώθηκαν κατά τους Αγώνες του Έθνους (Χάρτης)

Μανώλης Καρακώστας
MSc Διοίκησης Επιχειρήσεων
Επαγγελματίας Υγείας – Ερευνητής

Οι Σκοπιανοί διεκδικούν το όνομα της Μακεδονίας. Ο λόγος είναι ότι το κράτος τους ταυτίζεται με μακεδονικά εδάφη. Επομένως, αν και Σλάβοι, αφού κατοικούν στην Μακεδονία, διεκδικούν αυθαίρετα το όνομά της. Είναι σαν να λέμε για παράδειγμα, ότι ο νομός Λασιθίου αποκόπτεται από την Κρήτη, γίνεται ανεξάρτητο κράτος κατοικούμενο από Αιγυπτίους, οι οποίοι με το πέρασμα των χρόνων εκδιώκουν όλο τον ντόπιο ελληνικό – κρητικό πληθυσμό. Έτσι λοιπόν, αυτοί οι Αιγύπτιοι που κατοικούν το Λασίθι, λένε μια μέρα πως είναι Κρητικοί, και θέλουν να ονομάσουν τον νομό αυτό, Κρήτη. Αυτό ακριβώς έχει γίνει και με το ζήτημα των Σκοπίων. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει εύκολα το σοφιστικό τέχνασμα, με το οποίο εγείρει αξιώσεις η γείτονα χώρα.

Ακούστηκε επίσης, ότι η Μακεδονία δεν είναι μόνο ελληνική, διότι κατέχουν εδάφη της οι Σκοπιανοί και οι Βούλγαροι. Αυτό είναι αληθές, όμως δεν πρέπει να συγχέουμε κάποια πράγματα. Τα εδάφη αυτά ήταν Ελληνικά, και αδιάψευστος μάρτυρας περί αυτού είναι η ίδια η Ιστορία. Επομένως, το ότι δεν ανήκουν στην ελληνική επικράτεια, αυτό σημαίνει πως τελούν υπό κατοχή. Είναι τα εδάφη εκείνα τα οποία δεν πρόλαβε ο Ελληνικός Στρατός κατά τους Βαλκανικούς Αγώνες να απελευθερώσει, όπως έκανε με την Ήπειρο και την Θεσσαλονίκη, υπό τον Βασιλέα Κωνσταντίνο ΙΒ’ τον Στρατηλάτη. Αλήθεια, αν τότε δεν είχαν ελευθερωθεί τα εδάφη αυτά, θα είχαν σβηστεί από την μνήμη μας ως ελληνικά;

Αυτά τα εδάφη που δεν ελευθερώθηκαν κατά τους Αγώνες του Έθνους, κατοικούνταν από Έλληνες, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, γι’ αυτό και σήμερα δεν υπάρχει σε αυτά ελληνικό στοιχείο, ή αν υπάρχει είναι ελάχιστο. Επομένως, το να λέμε ότι η Μακεδονία δεν είναι μόνο Ελληνική, αυτό σημαίνει αυτόματα πως η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει κάποια εδάφη τα οποία στερείται σήμερα, και αποτελούν οργανικό μέρος της. Αναλόγως πράξαμε και κατά την Επανάσταση του 1821, όταν γίναμε η αιτία να διαλυθεί μία από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες της Ιστορίας, αλλά και στους μετέπειτα απελευθερωτικούς αγώνες, με αποτέλεσμα σήμερα να είμαστε ελεύθεροι και να έχουμε κράτος.

Πριν, κατηγορηθώ για φασισμό και αλυτρωτισμό, θέλω να πω σε εκείνους που προωθούν τέτοιες ιδέες, όχι πως δεν σέβονται την Ιστορία, «ποιος νοιάζεται για το τι έγινε πριν 500 χρόνια», αλλά ότι δεν σέβονται τις οικογένειές τους, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Τα γεγονότα αυτά που αφορούν και την Μακεδονία είναι τόσο κοντινά, που συγγενείς μας τα έζησαν. Γι’ αυτό οφείλουμε, τουλάχιστον αν δεν σεβόμαστε την Ιστορία μας να σεβαστούμε τις οικογένειές μας.

Υ.Γ.: Ο παραπάνω χάρτης είναι του 1885, από τους πλέον έγκυρους για τα γεωγραφικά όρια της Μακεδονίας. Στο βόρειο κομμάτι του, υπάρχει μια πόλη ονομαζόμενη Uskub, στην οποία εγγύς βρίσκεται η γενέτειρα του Μεγάλου Ιουστινιανού. Να που η Μακεδονία, δεν έχει μόνο Αλέξανδρο και Φίλιππο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ