Εκκλησία της Ελλάδος

«Κλειδώνει» για 8 Φεβρουαρίου η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Μάνης - Οι Μανιάτες ζητούν τον Αρχιμανδρίτη Συμεών Λαμπρινάκο

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να συγκληθεί η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας, εκτάκτως, την Τετάρτη 7 και την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες -και όπως είχε γράψει πριν από λίγες ημέρες ο «Λακωνικός Τύπος»- στη συνεδρίαση της Πέμπτης (8/2) αναμένεται να γίνει η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Μάνης, ο οποίος θα κληθεί να αναπληρώσει το κενό του μακαριστού Μητροπολίτη, κυρού Χρυσοστόμου.

Στη Μάνη επικρατεί κινητικότητα για το θέμα της ανάδειξης του νέου ιεράρχη, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει διευρυμένη στήριξη προς το πρόσωπο του αρχιμανδρίτη π. Συμεών Λαμπρινάκου, εκφρασμένο και επίσημα από το ΔΣ Αν. Μάνης. Ενδιαφέρον για το αξίωμα του Μητροπολίτη Μάνης έχουν εκφράσει και άλλοι πρεσβύτεροι που έλκουν την καταγωγή του από τη Μάνη -και όχι μόνο- ενώ την υποψηφιότητά του έχει δηλώσει και ο αρχιμανδρίτης π. Ιλαρίων Σιώκος.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Σάββατο (20/1) και ώρα 18:00 στο Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ανατολικής Μάνης στο Γύθειο, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση με σκοπό τη ενημέρωση και την υποβολή προτάσεων από πολίτες αναφορικά με την εκλογή του νέου Επισκόπου Μάνης.

Πάντως, δημοσιεύματα φέρνουν τον αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Παπαθανασίου, ο οποίος είναι γραμματέας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ Ιερωνύμου, ως επικρατέστερο να διαδεχθεί τον Μακαριστό κυρό Χρυσόστομο στη Μητρόπολη Μάνης.
Οι εκπρόσωποι της πόλεως του Γυθείου, των κωμοπόλεων, των χωριών και των οικισμών όλης της Μάνης ζητούν ο νέος Μητροπολίτης να είναι το πρόσωπο που τους γνωρίζει.

Αμέσως μετά την συνάντηση που είχαν στην πόλη του Γυεθίου, οι Μανιάτες εξέδωσαν το παρακάτω ψήφισμα:

https://youtu.be/WSKH4BVe8XM

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το αξίωμα του νέου Μητροπολίτη Μάνης φέρονται να έχουν εκφράσει ενδιαφέρον ακόμα τέσσερις -τουλάχιστον- αρχιμανδρίτες που έλκουν την καταγωγή τους από περιοχές της Μάνης. Οι «ζυμώσεις» συνεχίζονται ενόψει των αρχαιρεσιών εκλογής νέου Μητροπολίτη Μάνης από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ανεμογεννήτριες
και νέος Μητροπολίτης Μάνης
24310002Από τον εκπρόσωπο της ΤΚ Αγίου Νικολάου Αν. Μάνης, κ. Παύλο Μιχαλακάκο (δεξιά στη φωτο), λάβαμε την παρακάτω επιστολή, την οποία και δημοσιεύουμε:

«Πριν από λίγες μέρες το Δ.Σ. του Δήμου Ανατολικής Μάνης ξεφεύγοντας από τον θεσμικό του ρόλο και προσπαθώντας να κάνει παρέμβαση στα εσωτερικά της εκκλησίας έφερε θέμα την αποστολή επιστολής στήριξης συγκεκριμένου ατόμου προς την Ιερά Σύνοδο.

Γίναμε μάρτυρες ο πρόεδρος του Δ.Σ. να τηλεφωνεί προσωπικά έναν ένα όλους τους εκπροσώπους των Τ.Κ. και μέσα στο συμβούλιο να παρουσιάζεται η εικόνα ότι αυτή η στήριξη είναι από τον λαό της Μάνης πηγαία και καθολικά.

Βέβαια όταν προσπάθησα να καυτηριάσω τα τεκταινόμενα και να διαφωνήσω με την διαδικασία ο λόγος μου αφαιρέθηκε άμεσα, μου έκλεισαν τα μικρόφωνα και αφέθηκαν υπονοούμενα σχετικά με την ευσέβεια και την ευλάβεια μου. Προφανώς χαλούσα το κλίμα που προσπαθούσαν να διαμορφώσουν και να εκπέμψουν προς την ιεραρχία.

Πάντως με αφορμή το θέμα της επιστολής στήριξης και άσχετα με αυτό ανακύπτει τελικά το θέμα του τι τελικά θα κάνει ο νέος Μητροπολίτης σχετικά με την προσπάθεια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα βουνά της Μάνης.

Στο παρελθόν ο παλαιός Μητροπολίτης ενώ ήταν από τους πρωτεργάτες της αντίστασης στο τέλος βρέθηκε την ίδια περίπου περίοδο που το Δ.Σ. του Δήμου Ανατολικής Μάνης, κόντρα στο αναμενόμενο, γνωμοδοτούσε υπέρ της εγκατάστασης, ο ίδιος χριζόταν επίτιμος Δημότης χωρίς από όσο γνωρίζω να παίρνει καμία θέση και χωρίς να φέρνει καμιά αντίρρηση.

Η Μάνη είναι μια ιδιαίτερη περιοχή, ένα άτυπο μνημείο, γεμάτο ιστορικούς ιερούς ναούς και χριστιανικά μνημεία τα οποία κινδυνεύουν από την επέλαση των συμφερόντων.

Ο νέος Μητροπολίτης θα κλιθεί να τα προστατέψει και έτσι λοιπόν σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή ας ευχηθούμε όλοι να προκύψει κάποιος που μπορεί να ανταπεξέλθει στο ύψος των περιστάσεων, να μην υποκύψει σε καπελώματα, να αναμετρηθεί με την ιστορία, να τιμήσει την Μάνη και να σταθεί δίπλα στον αγωνιζόμενο λαό της.

Ο Εκπρόσωπος της Τ.Κ. Αγίου Νικολάου Ανατολικής Μάνης
Μιχαλακάκος Παύλος»

Video: maninews
πληροφορίες από lakonikos.gr και  romfea.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ