Σκοπιανό

Ιστορική δήλωση από τον πρώτο πρόεδρο των Σκοπίων: «Είμαστε Σλάβοι - Δεν έχουμε σχέση με τον Μ. Αλέξανδρο» (βίντεο)

Tο 1992 ο πρώτος πρόεδρος των Σκοπίων, Κίρο Γκλιγκόροφ δηλώνει δημόσια ότι η πραγματική ταυτότητα του έθνους του είναι σλαβική και όχι μακεδονική, όπως υποστήριζαν και πως ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας.

Δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στα Σκόπια το 2017 από τη σκοπιανή εφημερίδα Βέτσερ και προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς είχε απαγορευθεί η δημοσιοποίηση του βίντεο στη γείτονα χώρα. Το δημοσίευμα έγραφε:

«Σε μια εποχή που αγωνιζόμαστε, ακόμη και στον 21ο αιώνα, υπέρ η κατά της "μακεδονικής" ταυτότητας, είναι σημαντικό να δείτε τη δήλωση του πρώτου προέδρου μας Κίρο Γκλιγκόροφ, που την έκανε στις 6 Μαρτίου του 1992, στην οποία εξηγεί ποιοι είμαστε και τι είμαστε. Τρία χρόνια αργότερα, η χώρα μας άλλαξε την εθνική της σημαία με ένα νεοσύστατο σχέδιο από τον Μιροσλάβ Γκάρτσεφ, καθώς και το όνομα του κράτους μας σε ΦΥΡΟΜ (στο κείμενο ФИРОМ)». Στο τέλος κατέληγε: «Η Ελλάδα χρησιμοποιεί συχνά αυτή τη δήλωση του Γκλιγκόροφ για τις ανάγκες των απόψεων της στο αίτημά της για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος του κράτους μας, ενώ σε εμάς αυτή η δήλωση δεν έτυχε σχεδόν καμίας δημοσίευσης εδώ και 25 χρόνια. Ας την δούμε και να την ακούσουμε τώρα».

Ο Έλληνας δημοσιογράφος ρωτά τον Γκλικόροφ αν θεωρεί τον λαό του απόγονο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο Σκοπιανός Πρόεδρος του απαντά:

"Εμείς είμαστε Σλάβοι, δεν έχουμε καμία σύνδεση με τον Μέγα Αλέξανδρο. Ήρθαμε στην περιοχή τον 6ο αιώνα μ.Χ. ".

Η δήλωση του απαξιώθηκε από τους εθνικιστικούς κύκλους και τους συμπατριώτες του που οικοδόμησαν τον "μακεδονισμό". Δέχτηκε τεράστια επίθεση, χαρακτηρίστηκε προδότης και υποβάθμισαν τον ρόλο του.

Δείτε τη δήλωση:

https://youtu.be/9-huPB71OLY

seleo.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ