Κόσμος

Θα πέσει πολύ κλάμα: Έτοιμοι να μπουν σε ναρκοπέδιο οι Τούρκοι - «Στόχος μας και η Μανμπίτζ» λέει ο Τσαβούσογλου - Τους περιμένουν 50.000 πάνοπλοι Κούρδοι και Αμερικανοί

Μεγάλη ιδέα έχει για τον εαυτό της η Τουρκία και όπως όλα δείχνουν αν αποφασίσει να κάνει την κίνηση και να προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στη Συρία τότε δεν θα προλαβαίνει να στέλνει πίσω φέρετρα με νεκρούς στρατιώτες. Δεν είναι οι Κούρδοι που έχει να αντιμετωπίσει, αλλά και τις ΗΠΑ ή και τους Ρώσους, οι οποίοι δεν φαίνεται πώς θα δώσουν τον έλεγχο στρατηγικών περιοχών της Συρίας στην Τουρκία. 

«Στόχος της Τουρκίας δεν είναι να εκδιώξει τις κουρδικές δυνάμεις μόνο από το κουρδικό καντόνι της Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, αλλά και από την πόλη της Μανμπίτζ, όπως και από τις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι ανατολικά του Ευφράτη», δήλωσε αργά την Τρίτη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία ετοιμάζεται όχι για μια τοπική επιχείριση αλλά για ολοκληρωτικό πόλεμο ενάντια στους Κούρδους της Συρίας και τους Αμερικανούς συμμάχους τους. Σημαίνει επίσης ότι η Τουρκία θέλει να καταλάβει στρατιωτικά όλη τη βόρεια Συρία και να την κρατήσει, όπως κάνει από το 1974 και στην Κύπρο, αντικαθιστώντας την κυριαρχία των Κούρδων με εκείνη των φιλότουρκων ισλαμιστών μισθοφόρων της.

Μιλώντας ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους, μετά από συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον στο Βανκούβερ του Καναδά, στο περιθώριο της Συνόδου για την Ασφάλεια και της Σταθερότητα στην Κορεατική Χερσόνησο είπε: «Οι τουρκικές προφυλάξεις ενάντια στις YPG/PKK δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στην Αφρίν. Υπάρχει και η Μανμπίτζ και ανατολικά του Ευφράτη Ποταμού», προσθέτοντας ότι το αμερικανικό σχέδιο για τη συγκρότηση μιας κουρδικής συνοριοφυλακής στη βόρεια Συρία, «βλάπτει ανεπανόρθωτα τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας».

Μόλις την Κυριακή ο Ράιν Ντίλον, εκπρόσωπος του Διεθνούς Συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας συνοριοφυλακής δύναμης 30.000 έως 50.000 ανδρών και γυναικών σε συνεργασία με τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και σε «αμερικανικές υποσχέσεις» για τη Μανμπίτζ και τη Ράκα που δεν κρατήθηκαν. Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, οι ΗΠΑ είχαν υποσχεθεί στην Τουρκία ότι οι πόλεις θα αυτοδιοικούνταν από τοπικά συμβούλια, μετά την απελευθέρωσή τους από το Ισλαμικό Κράτος, ενώ -κατά τον Τσαβούσογλου- ελέγχονται από τους Κούρδους. Βασικά οι ΗΠΑ δεν είχαν κανένα λόγο να δίνουν αναφορά στην Τουρκία για το τι κάνουν στη Συρία. Ούτε υποσχέσεις, ούτε διαβεβαιώσεις έδωσαν.

«Οι Αμερικανοί προηγουμένως δήλωναν ότι το PYD/PKK δεν ήταν ο στρατηγικός εταίρος τους, αλλά στην πραγματικότητα, μόνο με αυτούς συνεργάζονταν για να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος», είπε επίσης ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζητώντας από τις ΗΠΑ για μια ακόμη φορά να σταματήσουν να υποστηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας και να πάψουν να τους δίνουν όπλα.

Η αλήθεια πάλι εδώ είναι ότι οι Αμερικανοί συνεχώς έλεγαν ότι οι Κούρδοι της Συρίας είναι οι αξιόπιστοι εταίροι τους στη Συρία, οπότε ψεύδεται ο Τσαβούσογλου, επειδή ήξεραν ότι οι αναξιόπιστοι Τούρκοι χρηματοδοτούσαν, εξόπλιζαν και υποστήριζαν το Ισλαμικό Κράτος.

Ή μήπως ξέχασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όταν ξεμπρόστιασε η Ρωσία την Τουρκία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δίνοντας τα έγγραφα με το λαθρεμπόριο πετρελαίου με το Ισλαμικό Κράτος; Τις φωτογραφίες και τις μαρτυρίες με φορτία όπλων να παραδίδονται από την Τουρκία στους τζιχαντιστές; Τους άνδρες του Ισλαμικού Κράτους να κινούνται ελεύθερα στο τουρκικό έδαφος;

Εμείς πάλι, ως Ελλάδα περιμένουμε με ανυπομονησία την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, καθώς κάθε απώλεια μετράει...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ