Αρχείο

Η αποπομπή Ζουράρι επισπεύδει τον ανασχηματισμό - Πότε θα τον ανακοινώσει ο Α.Τσίπρας - Ποιοι ετοιμάζονται για... έξοδο και ποιοι είναι οι αμετακίνητοι

Η παραίτηση του υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του και την θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν επισπεύδει την ανακοίνωση του ανασχηματισμού από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πώς θα γίνει εντός των επομένων ημερών, δεν θα είναι «σαρωτικός» αλλά θα έχει χαρακτηριστικά «διορθώσεων».

Ορισμένοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας τον ανασχηματισμό και εντός της ημέρας, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αλλά εκτιμάται πώς τότε μάλλον θα ανακοινώσει πώς κάνει αποδεκτή την παραίτηση του Κώστα Ζουράρι. Άλλωστε προέχει να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο και η ψήφος του κ. Ζουράρι είναι αναγκαία στην οριακή πλειοψηφία που διαθέτει η κυβέρνηση.

Σε περίπτωση λοιπόν που δεν ανακοινωθούν σήμερα και κάποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ο ανασχηματισμός τοποθετείται στα τέλη του Ιανουαρίου μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από το Νταβός, όπου θα βρεθεί για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ή το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου.

Στο στόχαστρο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, πέραν του κ. Ζουράρι που θα αντικατασταθεί, έχει μπει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας λόγω της ανεπάρκειας και της ανικανότητας που έχει επιδείξει στο θέμα αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος και των δηλώσεων που έχει κάνει εκθέτοντας την κυβέρνηση και τη χώρα.

Στη λίστα του κ. Τσίπρα για «έξοδο» από την κυβέρνηση φέρονται επίσης η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου. Και οι δύο φέρονται να μην έχουν ανταποκριθεί στις προσδοκίες του Μεγάρου Μαξίμου σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ανάταξη της χώρας.

Ερώτημα αποτελεί αν θα παραμείνει στην κυβέρνηση ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος έχει απασχολήσει αρκετές φορές με τα καμώματα του το πρωθυπουργικό γραφείο, όπως επίσης αν θα προκύψουν «καραμπόλες» από τις τυχόν αποχωρήσει ή αν θα επιλεγούν νέα πρόσωπα για να μπουν στο υπουργικό συμβούλιο.

Η διατήρηση σταθερών ισορροπιών ενδοκυβερνητικά αναγκάζει τον Αλέξη Τσίπρα να εξαιρέσει εξ αρχής από τον ανασχηματισμό πρόσωπα τα οποία διαθέτουν ειδικό πολιτικό μέγεθος και θεωρούνται «βαρόμετρο» της κυβερνητικής συνοχής.

Πρώτος βεβαίως ο Πάνος Καμμένος για τον οποίο συχνά ακούγονται απαξιωτικά σχόλια και διαμαρτυρίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που ουδέποτε είδαν θετικά την παρουσία των ΑΝΕΛ και του προέδρου τους στο κυβερνητικό σχήμα. Έτερος ο Νίκος Κοτζιάς τον οποίο επίσης η κομματική βάση, ιδιαίτερα το τμήμα των διεθνιστών της Κουμουνδούρου, αντιμετωπίζει αρνητικά θεωρώντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών είναι πολύ πατριώτης έως εθνικιστής για τα ...γούστα τους.

Για τον Πάνο Καμμένο δεν χωράει συζήτηση καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται τους ΑΝΕΛ για να παραμείνει στην εξουσία. Για τον υπουργό Εξωτερικών οποιαδήποτε εισήγηση περί αντικατάστασης του απορρίπτεται από τον πρωθυπουργό με δεδομένο ότι ο κ. Κοτζιάς θεωρείται καλός γνώστης των εξωτερικών θεμάτων και επιπλέον αυτή την περίοδο χειρίζεται το Σκοπιανό, το οποίο θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για την κυβέρνηση.

Ο Πάνος Σκουρλέτης συγκαταλέγεται κι αυτός στους υπουργούς που δεν πρόκειται να μετακινηθούν όσο κι αν οι σχέσεις του υπουργού Εσωτερικών με το Μέγαρο Μαξίμου έχουν εδώ και καιρό διαταραχθεί. Τυχόν απομάκρυνση του κ. Σκουρλέτη από τη κυβέρνηση θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου κάτι που ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμεί σε αυτή τη φάση που ο ΣΥΡΙΖΑ διεξάγει τον υπέρ πάντων αγώνα προκειμένου να επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο.

Στους «αναντικατάστατους» συγκαταλέγεται και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που θα φύγει από το υπουργείο Οικονομικών μόνον αν ο ίδιος το θελήσει. Ο κ. Τσακαλώτος έχει με τη σειρά του μια δύσκολη σχέση με το πρωθυπουργικό περιβάλλον αλλά και προσωπικά με τον κ. Τσίπρα που πάντοτε αντιμετώπιζε τον υπουργό του με μεγάλη καχυποψία καθώς η συνεργασία τους συχνά σφραγίστηκε από έλλειμμα εμπιστοσύνης.

Δύο ακόμη υπουργικά πρόσωπα πρέπει να θεωρούνται αμετακίνητα. Η Όλγα Γεροβασίλη, για την οποία ο κ. Τσίπρας μόνο καλά λόγια έχει να πει λόγω της εξαιρετικής προσωπικής σχέσης που έχουν και ο Χρήστος Σπίρτζης. Στον υπουργό Μεταφορών παρά τις αστοχίες του, χρεώνεται το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων οδικών αξόνων και άλλων έργων που είχαν κολλήσει επί μακρόν χρονικό διάστημα. Άλλωστε διακαής πόθος του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού είναι να αφήσει πίσω του έργα εμβληματικού χαρακτήρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ