ΗΠΑ

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση δεν θα χορηγεί πλέον βίζες για ανειδίκευτους εργάτες σε πολίτες της Αϊτής

Οι πολίτες της Αϊτής δεν θα είναι στο εξής επιλέξιμοι γα τις βίζες τις οποίες χορηγούν οι ΗΠΑ σε ανειδίκευτους εργάτες, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη, τερματίζοντας μια προσπάθεια μικρής κλίμακας να δοθούν δουλειές σε Αϊτινούς μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας (Department of Homeland Security, DHS) ανακοίνωσε αυτή την απόφαση πριν συμπληρωθεί μία εβδομάδα αφότου ο Τραμπ φέρεται να διερωτήθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησής του με γερουσιαστές στο Οβάλ Γραφείο γιατί οι ΗΠΑ θα όφειλαν να θέλουν να υποδέχονται μετανάστες από την Αϊτή και κράτη της Αφρικής, κάνοντας λόγο για «χώρες απόπατους». Ο μεγιστάνας διέψευσε πως χρησιμοποίησε την υβριστική έκφραση, που προκάλεσε σάλο.

Σε έγγραφο του DHS διευκρινίζεται ότι η Αϊτή διαγράφεται από τον κατάλογο των 80 και πλέον κρατών οι πολίτες των οποίων μπορούν να εξασφαλίζουν βίζες για εποχικούς εργαζόμενους στον τομέα της γεωργίας και σε άλλες βιομηχανίες.

Το υπουργείο επικαλέστηκε το «υψηλό επίπεδο απατών και κατάχρησης» των θεωρήσεων εισόδου που χορηγούνται από μέρους των Αϊτινών και το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς μένουν στις ΗΠΑ περισσότερο από την προβλεπόμενη διάρκειά τους. Μια έκθεση του DHS το 2016 ανέφερε ότι χονδρικά το 40% των Αϊτινών παραμένει στη χώρα και αφού λήξει η διάρκεια της νόμιμης παραμονής του.

Από τον κατάλογο αφαιρέθηκαν επίσης το Μπελίζ και η Σαμόα, για λόγους που συνδέονται με τη δράση δικτύων διακίνησης ανθρώπων και διότι η κυβέρνηση δεν δέχεται τον επαναπατρισμό μεταναστών που απελαύνονται από τις Αρχές των ΗΠΑ, αντίστοιχα, σύμφωνα με το DHS.

Μόνο μερικές δεκάδες Αϊτινοί εισέρχονταν στη χώρα με τέτοιες βίζες κάθε χρόνο αφότου τους δόθηκε το δικαίωμα το 2012 από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, κατά το DHS.

Η πρεσβεία της Αϊτής στις ΗΠΑ δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο. Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Αϊτής για να σχολιάσει.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς νωρίτερα την Τετάρτη, ο Τραμπ εξήρε τους Αϊτινούς. «Αγαπώ τους ανθρώπους αυτούς. Έχουν τρομερή ζεστασιά. Και δουλεύουν σκληρά».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ