Περιβάλλον

Ερχεται «μίνι Εποχή των Παγετώνων» στη Γη; - Τι υποστηρίζουν επιστήμονες

Μπορεί περιοχές του πλανήτη μας, όπως οι βόρειες ΗΠΑ, να βιώνουν ένα πρωτοφανές κύμα αρκτικού ψύχους, αλλά τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη.

Επιστήμονες προβλέπουν ότι μέσα στις επόμενες δεκαετίες η Γη μπορεί να βιώσει μια «μίνι Εποχή των Παγετώνων», ικανή να αποτρέψει τις ολέθριες επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Οι αλλαγές στην ηλιακή δραστηριότητα, λένε, μπορούν να προκαλέσουν ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη την υδρόγειο την τριακονταετία 2020-2050.

Τμήμα της παγωμένης Θάλασσας του Ross στην Ανταρκτική 

Έρευνα που δημοσίευσε η καθηγήτρια Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Northumbria, Βαλεντίνα Ζάρκοβα, επαναφέροντας στο τραπέζι μια ιδέα που υποστήριξε για πρώτη φορά προ διετίας,  περιέχει «την πρώτη σοβαρή πρόβλεψη μείωσης της ηλιακής δραστηριότητας, που μπορεί να επηρεάσει τις ζωές των ανθρώπων».

«Ελπίζω το φαινόμενο αυτό να υπερκεράσει την υπερθέρμανση του πλανήτη δίνοντας στο ανθρώπινο είδος και τη Γη μια προθεσμία 30 χρόνων για να αντιμετωπίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση», είπε.

https://youtu.be/5M9cklpcJNs

 

Η Ζάρκοβα θεωρεί ότι ο Ήλιος διέρχεται κύκλους που προκαλούν περιοδικά μια πτώση της θερμότητας που παράγει.

Το φαινόμενο αυτό πιστεύεται ότι προκάλεσε τη «μικρή εποχή παγετώνων» που άρχισε γύρω στο 1645 και διήρκεσε μέχρι το 1700, περίοδο κατά την οποία πάγωσε επτά φορές ο Τάμεσης.

Το «Πανηγύρι του Πάγου στον Τάμεση», έργο που φιλοτέχνησε το 1683–84 ο Thomas Wyke 

Οι αστρονόμοι είχαν παρατηρήσει τότε σαφώς λιγότερες ηλιακές κηλίδες στην επιφάνεια του Ήλιου, φαινόμενο που περιγράφεται ως Maunder Minimum από το επώνυμο του ζεύγους Βρετανών αστρονόμων Γουόλτερ και Άντι Μόντερ, οι οποίοι εργάστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα στο Royal Observatory του Γκρήνουϊτς.

Αυτή η φωτογραφία της NASA δείχνει την επιφάνεια του Ήλιου χωρίς ηλιακές κηλίδες

Η Ζάρκοβα καθώς και άλλοι Βρετανοί και Ρώσοι ακαδημαϊκοί πιστεύουν ότι η ηλιακή δραστηριότητα θα επιβραδυνθεί εκ νέου πυροδοτώντας την έναρξη μιας «μίνι εποχής Παγετώνων».

Αλλά δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες με τις απόψεις τους. Ο Μάικλ Μπράουν, αναπληρωτής καθηγητής Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας, λέει ότι το “Maunder Minimum” μπορεί να προκλήθηκε από άλλους παράγοντες, όπως οι εκρήξεις ηφαιστείων. Και θεωρεί ότι δεν αρκεί κάτι τέτοιο για να μας γλιτώσει από τις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής.

«Στην ατμόσφαιρα της σημερινής εποχής υπάρχουν 40% περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου σε σύγκριση με τον 17ο αιώνα και τα ρεκόρ στην παγκόσμια θερμοκρασία σπάνε το ένα μετά το άλλο», υποστηρίζει. «Ένα νέο “Maunder Minimum” θα επιβράδυνε την κλιματική αλλαγή, αλλά δεν θα ήταν αρκετό για να τη σταματήσει.»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...