Οπλικά συστήματα

Εξοπλιστική ρελάνς από την Ελλάδα: Έρχονται οι Γάλλοι στην Αθήνα - Πέφτουν οι υπογραφές για τις Fremm - Αιφνιδιασμός στην Τουρκία

Υψηλόβαθμα στελέχη της Γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας έρχονται την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα προκειμένου να συναντήσουν τη διοίκηση της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και να προχωρήσουν την απόκτηση των φρεγατών τύπου Fremm, αλλά και την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών Mirage. 

Το ενδεχόμενο απόκτησηw φρεγατών τύπου Fremm, που διαθέτουν ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα και βεβαίως το υπερόπλο Scalp Naval, έχει ανησυχήσει τους Τούρκους που βλέπουν ότι η Ελλάδα τυγχάνει της στήριξης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των χωρών της ανατολικής Μεσογείου. Να σημειωθεί πώς φρεγάτες Fremm έχει αποκτήσει ήδη το Αιγυπτιακό Ναυτικό, όπως επίσης τα ελικοπτεροφόρα Mistraal και τα γαλλικά αεροσκάφη Rafale.

Όλα αυτά συμμετείχαν στην άσκηση που πραγματοποίησαν πρόσφατα οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών με τον επωνυμία «Μέδουσα», δείχνοντας πώς δημιουργείται μια ομπρέλα προστασίας στις ΑΟΖ, Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, της συνάντησης Τσίπρα-Μακρόν στην Αθήνα, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα της προμήθειας των Fremm, ακολούθησε το ταξίδι του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ ναύαρχου Κυριάκου Κυριακίδη στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Γαλλική DGA . Σ΄ αυτή τη συνάντηση τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα χρονίζοντα εξοπλιστικά θέματα που σχετίζονται με την Γαλλία. Τα οποία είναι εξαιρετικά σοβαρά και επείγοντα.

Προγράμματα που έχουν να κάνουν με την υποστήριξη των Mirage 2000, (η διαθεσιμότητα των οποίων είναι οριακή), τα Γαλλικά βλήματα αέρος – εδάφους που βάλλονται μόνο από τα Μirage και βέβαια το θέμα των γαλλικών φρεγατών μια και το Πολεμικό Ναυτικό έχει μείνει κακώς αρκετά «πίσω», από τον εξοπλιστικό σχεδιασμό ανάγκης που «τρέχει» το ΥΠΕΘΑ για να “κλείσει” τις “μαύρες τρύπες” που παρέλαβε το 2015.

Σ΄ αυτό το κλίμα την επόμενη εβδομάδα έρχονται στην Αθήνα υψηλόβαθμα στελέχη της Group Νaval για να συναντήσουν τον Γενικό Διευθυντή , της ΓΔΑΕΕ σε συνέχεια των συνομιλιών τους στο Παρίσι και αμέσως μετά ακολουθούν, η Dasault, MBDA και Thales .

Ουδείς από το ΥΠΕΘΑ παραδέχεται ότι η κινητικότητα με τους Γάλλους αποτελεί μήνυμα προς τους Αμερικανούς που εμφανίζονται μέχρι στιγμής άκαμπτοι στα όσα ζητούν για τον εκσυγχρονισμό των F-16. Ωστόσο είναι προφανές ότι οι επαφές με τους Γάλλους αποτελούν ένα αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο για την Πολεμική Αεροπορία. Τα όπλα που φέρουν τα Mirage 2000 είναι για τις πραγματικές και δύσκολες καταστάσεις και όπως λένε στελέχη της ΠΑ που ακόμη πετούν στο Αιγαίο “το θέμα μας δεν είναι μόνο να βλέπουμε από μακριά αλλά να μπορούμε και να “πυροβολούμε” αν χρειαστεί”.

Το σχέδιο που θα θέσουν επί τάπητος οι Έλληνες αρμόδιοι για τις FREMM, σχετίζεται και με την αγορά των Scalp και Exocet. Είναι γνωστό πως σε αυτή την αγορά των όπλων και στην ξαφνική προσέγγιση Ελλάδας και Γαλλίας, συνέβαλε η συμφωνία για την επένδυση του γαλλικού κολοσσού TOTAL στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του Ελληνοκυπριακού τομέα (το τονίσαμε χτες στο άρθρο μας)

Στα πλαίσια αυτής της στρατιωτικής και πολιτικής προσέγγισης, το επόμενο διάστημα αναμένεται Γάλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι να επισκεφτούν την Κύπρο και ακολούθως και την Ελλάδα. Επιπρόσθετα σε αυτό, η Κύπρος οσονούπω θα ανοίξει προς χρήση για τους Γάλλους την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου».

Όπως είναι γνωστό στο παρελθόν ΗΠΑ και Τουρκία ήταν ενάντιες στην πώληση αυτών των ρουκετών. Διότι οι ρουκέτες που εκτοξεύονται από τον εκτοξευτήρα Sylver A70 έχουν βάρος 1400 κιλά, βαλλιστική κεφαλή βάρους 300 κιλών, μήκος 5,5 μέτρων και εμβέλεια 1.400 χλμ ( αναφέραμε χτες τις παλιές αντιρρήσεις Τουρκίας και ΗΠΑ).

Όπως έχει αναφέρει το pentapostagma.gr, η πολιτική και στρατιωτική βούληση της ηγεσίας της χώρας είναι δεδομένη. Δεν μπορεί να γίνει και αλλιώς με μια Τουρκία εκτός ελέγχου.

Αυτό που θα συζητηθεί είναι ο τρόπος αποπληρωμής με πολύ σοβαρό ενδεχόμενο οι FREMM να αποκτηθούν με λίζινγκ και αργότερα option αγοράς. Κάτι στο οποίο οι Γάλλοι είναι θετικοί. Το κόστος έτσι δεν θα ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ