Περιβάλλον

Εξέπεμψε SOS η ΝΑSA: "Υλοποιείται ένα απολύτως καταστροφικό σενάριο για την ανθρωπότητα - Οι μαγνητικοί πόλοι της Γης ετοιμάζονται να αλλάξουν"

Εξέπεμψε αιφνιδιαστικό SOS η ΝΑSA προς την ανθρωπότητα κάνοντας λόγο για σενάριο Αρμαγεδδώνα! Ιστορικά συμβαίνει κάθε 200 με 300 χιλιάδες χρόνια ενώ η τελευταία φορά που συνέβη ήταν πριν από 780.000 χρόνια. Η επιστημονική κοινότητα κατέγραψε εξασθένιση κατά 15% του μαγνητικού πεδίου αναφέροντας πως οι μαγνητικοί πόλοι της Γης ετοιμάζονται να αλλάξουν!

Η NASA μιλά για Αρμαγεδδώνα made in Earth.

Δηλαδή την καταστροφή που είναι πιθανόν να επέλθει όχι από κάποιο σώμα εκτός Γης, αλλά από την ίδια τη Γη. Πιο συγκεκριμένα, από την πιθανή αντιστροφή των πόλων.

Εδώ και περίπου 780.000 χρόνια οι μαγνητικοί πόλοι της Γης έχουν παραμείνει σταθεροί, μετά από μια μακρά περίοδο κατά την οποία άλλαζαν θέση κατά περίπου 200.000 χρόνια. Ωστόσο, η σταθερότητα αυτή φαίνεται ότι είναι έτοιμη να αλλάξει.

Ο πλανήτης μας διαθέσει ένα ισχυρότατο μαγνητικό πεδίο, το οποίο προέρχεται από τον πυρήνα της.

Μία από τις λειτουργίες του πεδίου, είναι η «ασπίδα» που «υψώνει» προκειμένου να προφυλάξει τις μορφές ζωής που φιλοξενεί από τους καταστροφικούς ηλιακούς ανέμους που προέρχονται από το κατά τα άλλα ζωοφόρο άστρο του ηλιακού μας συστήματος.

Το προστατευτικό πεδίο εκτείνεται σε χιλιάδες μίλια στο διάστημα και ο μαγνητισμός του επηρεάζει τα πάντα. Αυτό το τόσο σημαντικό για τη ζωή μαγνητικό πεδίο, έχει εξασθενίσει κατά 15% τα τελευταία 200 χρόνια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το συγκεκριμένο στοιχείο θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι οι πόλοι της Γης πρόκειται να αντιστραφούν.

Ερευνητές της NASA έχουν διαπιστώσει ότι το τελευταίο διάστημα οι μαγνητικοί πόλοι της Γης, οι οποίοι δεν ταυτίζονται ακριβώς με τους γεωγραφικούς πόλους, παρουσιάζουν σημάδια... κινητικότητας και ότι ετοιμάζονται να αλλάξουν θέση.

Το φαινόμενο ανησυχεί τους επιστήμονες, καθώς το μαγνητικό πεδίο της Γης προστατεύει τη ζωή στον πλανήτη από την επικίνδυνη για τη ζωή κοσμική ακτινοβολία, καθώς δεν επιτρέπει στα σωματίδια να περάσουν την ατμόσφαιρα.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της αλλαγής των μαγνητικών πόλων, το μαγνητικό πεδίο θα αδυνατίσει επικίνδυνα και ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχει ο κίνδυνος ολόκληρες περιοχές του πλανήτη να καταστούν ακατάλληλες για ζωή.

Οι επιστήμονες αυτοί σημειώνουν ότι τα επικίνδυνα διαστημικά σωματίδια σε συνδυασμό με την εξάρτηση μεγάλου μέρους της υποδομής των επικοινωνιών από το μαγνητικό πεδίο μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές.

Για το λόγο αυτό, η NASA έχει εγκαταστήσει ειδικούς δορυφόρους οι οποίοι παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση του μαγνητικού πεδίου της Γης, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο έχει προχωρήσει η αλλαγή των πόλων και πόσο ισχυρό είναι.

Σε μια νέα αναφορά, ο Daniel Baker, διευθυντής της Ατμοσφαιρικής και Διαστημικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, Boulder, ισχυρίζεται ότι υπάρχουν ενδείξεις αντιστροφής.

Όπως δηλώνει, αν συμβεί αυτή η αναστροφή, είναι πιθανό να καταστήσει κάποιες περιοχές του πλανήτη «ακατοίκητες», εξαλείφοντας τα ηλεκτρικά δίκτυα.

Τα τελευταία δορυφορικά δεδομένα, από το trio Swarm της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος που παρακολουθεί το μαγνητικό πεδίο της Γης, υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει επικείμενη αναστροφή.

Οι δορυφόροι επιτρέπουν στους ερευνητές να μελετήσουν τον πυρήνα της Γης, όπου παράγεται το μαγνητικό πεδίο. Οι παρατηρήσεις τους υποδηλώνουν ότι ο τετηγμένος σίδηρος και το νικέλιο απομακρύνουν ενέργεια από τον πυρήνα της Γης κοντά στο σημείο όπου παράγεται το μαγνητικό πεδίο.

Ενώ οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό, το περιγράφουν ως μια «ανήσυχη δραστηριότητα» που υποδηλώνει ότι το μαγνητικό πεδίο ετοιμάζεται να γυρίσει.

Αν συμβεί αυτό, αν δηλαδή «γυρίσει ο διακόπτης», οι συνέπειες θα είναι τεράστιες.

Οι μορφές ζωής στον πλανήτη θα εκτεθούν σε ηλιακούς ανέμους που μπορούν να τρυπήσουν το στρώμα του όζοντος.

Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι καταστροφικές για την ανθρωπότητα, καθώς θα προκαλέσει ολική κατάρρευση των δικτύων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, θα αλλάξει ριζικά το κλίμα της Γης και θα αυξήσει τα ποσοστά του καρκίνου.

Μια μελέτη από τη Δανία, ισχυρίζεται ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη σχετίζεται άμεσα με το μαγνητικό πεδίο και λιγότερο με τις εκπομπές CO2 (διοξειδίου του άνθρακα).

Επίσης, η ακτινοβολία στο επίπεδο του εδάφους θα αυξηθεί.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι σε περίπτωση αναστροφής των πόλων, κάθε χρόνο εκατό χιλιάδες άνθρωποι θα πεθαίνουν από τα αυξημένα επίπεδα της ακτινοβολίας στο διάστημα.

«Η ακτινοβολία θα μπορούσε να είναι 3-5 φορές μεγαλύτερη από αυτή των ανθρωπογενών οπών του όζοντος. Επιπλέον, οι τρύπες του όζοντος θα είναι μεγαλύτερες και μακροβιότερες», δήλωσε ο δρ Κόλιν Forsyth από την Mullard Εργαστήριο Διαστημικής Επιστήμης στο UCLA

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ