Στρατός Ξηράς

Βγήκε η απόφαση ΚΥΣΕΑ για τα αμερικανικά ελικόπτερα Kiowa Warrior - Τι θα "φοράνε" οι "Ινδιάνοι"

Κατακυρώθηκε η προμήθεια 70 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων αναγνωριστικών τύπου OH-58D(Kiowa Warrior) από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις με σημερινή απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου.

Το κόστος της αγοράς των συγκεκριμένων ελικοπτέρων, που αποσύρονται από τον στρατό των ΗΠΑ, ανέρχεται σε 44.156.061 ευρώ.

Η υλοποίηση των εν λόγω προγράμματος τριετούς διάρκειας, «λόγω κάλυψης επειγουσών αναγκών», όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ, θα πραγματοποιηθεί μέσω διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Καμμένου εξουσιοδοτείται ο ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων να υπογράψει το κείμενο της συμφωνίας και εν συνεχεία να το διαβιβάσει στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ.

Η προμήθεια χαρακτηρίζεται ως μη ειδικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο υπόκειται σε κρατήσεις 4%.

Τι θα "φοράνε" οι "Ινδιάνοι"

Από τα 70 Kiowa που αποκτώνται, τα 36 μας παρέχονται "πλήρη" και συγκεκριμένα:

Με όλους τους ασυρμάτους

Όλα τα βοηθήματα αεροναυτιλίας

Όλα τους τα όπλα, δηλαδή: Πολυβόλο 050, ρουκέτες 7 χιλιοστών ή Hell Fire.

Τα υπόλοιπα 24 μας παρέχονται με τις ίδιες δυνατότητες των 36, αλλά με έναν ασύρματο αντί για τρεις που έχει κάθε ελικόπτερα και θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση. Τα εναπομείναντα 10 θα αποτέλεσουν το απαραίτητο στόκ ανταλλακτικών.

Τι δείχνει η οικονομοτεχνική μελέτη

Η οικονομοτεχνική μελέτη δείχνει οτι εάν κάθε ελικόπτερο πραγματοποιήσει 250 ώρες πτήσης το χρόνο, τα ανταλλακτικά του και η υποστήριξή του είναι για 4 έως 6 χρόνια. Ο ίδιος ο αρχηγός ΓΕΣ, μάλιστα φέρνοντας ως παράδειγμα τις ώρες πτήσεις των υπόλοιπων πτητικών μέσων είχε αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή:

Τα Απάτσι πετάνε γύρω στις 32 ώρες/χρόνο,

Τα Σινούκ γύρω στις 46 ώρες/χρόνο.

Δείτε τι λέει η απόφαση για την κατακύρωση της προμήθειας

https://www.youtube.com/watch?v=BUtF3PmOExY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ