Πολιτική

Εκπρόσωπος ΑΝΕΛ: «Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο»

Για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και τις εξελίξεις στο Σκοπιανό μίλησε στην ΕΡΤ η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου. Μεταξύ άλλων, η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων υποστήριξε ότι η μαζική συγκέντρωση του κόσμου απέδειξε πως «το ένστικτο του Έλληνα παραμένει ζωντανό».

«Αγωνία έχουν τα Σκόπια»
«Εκείνοι που βιάζονται είναι τα Σκόπια. Εκείνοι έχουν αγωνία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και στους διεθνείς οργανισμούς. Και αυτό, διότι τα Σκόπια αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και έχουν ανάγκη τα κονδύλια που θα μπορούσε η ένταξή τους να τους αποφέρει», δήλωσε η κ. Παπαδοπούλου για τις διαπραγματεύσεις με τη γειτονική χώρα.

«Βλέπουμε ότι η νέα κυβέρνηση του κ. Ζάεφ δεν υιοθετεί την ακραία ρητορική τού παρελθόντος. Η Ελλάδα συμμετέχει στη διαπραγμάτευση και καλώς συμμετέχει, από την άποψη ότι είναι ο παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. Θέλουμε να υπάρξει λύση, αλλά δεν είμαστε εμείς αυτοί που αγωνιούμε για τη λύση», πρόσθεσε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

«Όχι στον όρο Μακεδονία»
Παράλληλα, η Μανταλένα Παπαδοπούλου επανέλαβε τη θέση του κόμματός της, για μη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια. «Η χρήση του όρου ‘Μακεδονία’ ταυτίζεται με τον αλυτρωτισμό», τόνισε και πρόσθεσε ότι «εάν επιτρέψουμε στα Σκόπια να αποκτήσουν αυτό το όνομα και ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθούν στο μέλλον από άλλη θέση ισχύος. Δεν μπορεί κανείς να απορρίψει εάν τα Σκόπια διεκδικήσουν στο μέλλον ‘μακεδονικές μειονότητες’ σε άλλες χώρες».

«Σταθμός το βέτο στο Βουκουρέστι»

Η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων υποστήριξε, ακόμη, ότι στο Βουκουρέστι «υπήρξε ένας σταθμός με το βέτο, όπου ουσιαστικά τέθηκε η κόκκινη γραμμή, με τα Σκόπια αδιάλλακτα εκείνη την εποχή. Δεν υπήρξε αλλαγή θέσης. Ο τότε πρωθυπουργός, ο κ. Καραμανλής, μίλησε για σύνθετη ονομασία erga omnes, δεν είπε για σύνθετη ονομασία με τον όρο ‘Μακεδονία.’ Στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ήταν η κ. Μπακογιάννη, γράφτηκε για ‘σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό’. Σας λέω ευθέως, ότι αμφισβητώ το αν υπήρξε ενιαία θέση στο κόμμα της ΝΔ εκείνη την περίοδο».

«Ντροπή ότι κάποιοι επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το συλλαλητήριο»
Όσον αφορά το συλλαλητήριο, η κ. Παπαδοπούλου είπε πως ήταν «μεγαλειώδες, με μαζικότητα που έχουμε να δούμε χρόνια και απέδειξε ότι το ένστικτο του Έλληνα παραμένει ζωντανό».

Υποστήριξε, επίσης, ότι είναι ντροπή το ότι κάποιοι επιχείρησαν να το υποβαθμίσουν. «Δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση με το 1992, διότι είναι άλλες εποχές και ο κόσμος δεν συγκεντρώνεται τα τελευταία χρόνια. Είναι ντροπή το ότι κάποιοι επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός ή να του προσδώσουν άλλο χαρακτήρα», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο κ. Μητσοτάκης το είδε σαν εκδήλωση ενάντια στην κυβέρνηση, παραφράζοντας κατά το δοκούν το αίτημα των πολιτών. Ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να απαντήσει εάν αποδέχεται τον όρο ‘Μακεδονία’ για τα Σκόπια. Δεν καταλαβαίνω τι φοβάται και δεν απαντά», πρόσθεσε.

«Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε με όλα»

Σύμφωνα με την Μανταλένα Παπαδοπούλου, σε κάθε συλλαλητήριο οι κεντρικοί ομιλητές έχουν το δικαίωμα να πουν αυτά που θεωρούν σωστά. Η ίδια εξήγησε, ότι ο κόσμος που πήρε μέρος είναι ακομμάτιστος και πως ο πατριωτισμός δεν σχετίζεται απαραίτητα με ιδεολογικές διαφορές, ούτε μπορεί τον πατριωτισμό «να τον καπηλεύονται από την ακροδεξιά».

«Οι ομιλίες ήταν πολλές και δεν σημαίνει ότι είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνούμε απόλυτα με οτιδήποτε ακούγεται», σχολίασε.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να ασκήσει κριτική στην υποβάθμιση του γεγονότος από μερίδα των ΜΜΕ, λέγοντας: «Θα έπρεπε τα ΜΜΕ να επιτελέσουν το έργο τους, όπως αναμενόταν, και να καλύψουν την είδηση, ασχέτως των απόψεων. Η είδηση πρέπει να προϋπάρχει και στη συνέχεια να ακολουθεί η κριτική. Θεωρώ ότι δεν επιτελέστηκε αυτό το έργο έτσι όπως έπρεπε».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ