Σκοπιανό

Εθνικοί μειοδότες Τσίπρας, Ιερώνυμος, Αναστασιάδης και Τέως για το Σκοπιανό - Πάνε κόντρα στη φωνή του λαού και θα συναντήσουν την οργή του

Με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό να «τρέχουν» και κάνοντας μία καταγραφή των όσων έχουν συμβεί έως τώρα θα μπορούσε κανείς να καταλήξει στη φράση «εθνικοί μειοδότες» και να εντάξουν σε αυτή τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδη και τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο που «χτύπησε» τελευταίος χθες για να μας πει πώς δεν διακυβεύεται η ελληνικότητα της Μακεδονίας από την επιλογή ονόματος.

Ο τίτλος του «εθνικού μειοδότη» θα μπορούσε να αποδοθεί και σε πολλούς άλλους ακόμη, όπως στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη για παράδειγμα, ενώ είναι βέβαιο πώς αν συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις τότε θα βγουν στην επιφάνεια... δράκοι. Η Νέα Δημοκρατία φυσικά, όπως και το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι άμοιροι ευθυνών, απλά μιλάμε κατ' αρχήν για την κυβέρνηση που διαχειρίζεται το θέμα τώρα, όσους επηρεάζουν και βεβαίως κάποιους «ξέμπαρκους» που νομίζουν ότι μπορούν να επηρεάσουν παίζοντας τα παιχνίδια του Σόρος και των διεθνών κερδοσκόπων.

Κι όλα αυτά κόντρα στη θέληση του ελληνικού λαού που είναι κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία. Κανένα όνομα δεν μπορεί να περιέχει αυτόν τον όρο και βεβαίως αν αυτό συμβεί τότε είναι σίγουρο που διακυβεύονται πολλά και σύντομα θα αμφισβητηθούν τα σύνορα και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στη σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία», αφού όπως δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη η χώρα έχει δεχθεί το όνομα πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά δεν μας εξηγεί γιατί έπρεπε να ανακινηθεί το θέμα τώρα και να το «λύσει». Μήπως γιατί η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει πάρει φόρα ικανοποιώντας τους δανειστές και τα ξένα συμφέροντα και αφού υπέγραψε τα μνημόνια θέλει να κλείσει και το θέμα των Σκοπίων παραδίδοντας τη «Μακεδονία»;

Αν λάβει κανείς υπόψη του τις δηλώσεις υπουργών και βουλευτών της κυβέρνησης, που χαρακτηρίζουν «εθνικιστές» και «ακραίους» όσους συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και δεν δέχονται τον όρο «Μακεδονία» τότε είναι εύκολο να αντιληφθεί πώς πρόκειται για εθνική μειοδοσία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος υπό την πίεση που του ασκήθηκε αποφάσισε να πάρει θέση για το Σκοπιανό και να δηλώσει αρχικά πώς η Εκκλησία δεν μπορεί να δεχθεί τον όρο «Μακεδονία». Την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου χειροκρότησαν οι πιστοί και οι πολίτες, βρίσκοντας κάπου να ακουμπήσουν, αλλά μετά την συνάντηση με τον κ. Τσίπρα ο κ. Ιερώνυμος άλλαξε τροπάριο και τάχθηκε κατά των συλλαλητηρίων πιστεύοντας πώς έτσι δεν ασκείται εξωτερική πολιτική.

Η αλήθεια είναι πώς δεν εξέπληξε πολλούς, αφού ο Αρχιεπίσκοπος και σε άλλα θέματα, όταν έχει βρεθεί αντιμέτωπος με την κυβέρνηση, έκανε πίσω. Το Σκοπιανό όμως είναι άλλο θέμα. Η Εκκλησία έχει συνδεθεί με τις κινητοποιήσεις κατά του ονόματος και τα εθνική συνείδηση των Ελλήνων είναι ακόμη πολύ ισχυρή.

Εκτέθηκε λοιπόν ο κ. Ιερώνυμος με πολλούς Ιεράρχες να αντιδρούν στην «διόρθωση» που έκανε προσπαθώντας να κάνει μία προσωπική του άποψη, άποψη της Εκκλησίας. Φάνηκε αυτό από τη συμμετοχή των Ιεραρχών στο συλλαλητήριο, τις θέσεις που αυτοί εκφράζουν και το γεγονός ότι έσπασαν τα τηλέφωνα της Αρχιεπισκοπής την Κυριακή του συλλαλητηρίου.

Και εκεί που νομίζαμε ότι τα έχουμε δει όλα, ήρθε ο Νίκος Αναστασιάδης να μας θυμίσει πώς ποτέ δεν τελειώνουν οι εκπλήξεις. «Δεν έχει καμία σημασία το όνομα», είπε ο Κύπριος πρόεδρος για να ρίξει την «βόμβα», της προδοσίας, όπως την χαρακτήρισαν πολλοί λέγοντας πως δεν τον νοιάζει και να λέγονται τα Σκόπια «Βόρεια Ελλάδα ή Βόρεια Μακεδονία».

Αυτός ο άνθρωπος διαπραγματεύεται το άλλο εθνικό ζήτημα. Το Κυπριακό. Και αν και πέρασε στα ψηλά, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε, στην ίδια συνέντευξη πώς η εισβολή του Αττίλα έχει πλέον ξεχαστεί. Μάλλον κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια γιατί στην Κύπρο ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων.

Η ημέρα βεβαίως έκλεισε με την ατάκα του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. «Η ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν διακυβεύεται από την επιλογή ενός ονόματος» φέρεται να δήλωσε και κάλεσε την πολιτική ηγεσία της χώρας να «επιτύχει την - ομολογουμένως - δύσκολη ισορροπία που απαιτείται τις ερχόμενες εβδομάδες».

«Βρισκόμαστε, ενδεχομένως, κοντά σε μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα. Σε μια στιγμή, όπου καλούμαστε να υπερασπιστούμε όσα σημαίνει η Μακεδονία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν διακυβεύεται από την επιλογή ενός ονόματος. Το δικαίωμά μας όμως να τιμούμε, όσα σημαίνει ο συμβολισμός του ονόματος αυτού και την θύμηση όσων είναι χαραγμένων στην ελληνική ψυχή, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί μόνο βάσει γεωγραφικών προσδιορισμών και άλλων περιγραφών.

Οι εικόνες σύμπνοιας αυτών των ημερών αντικατοπτρίζουν την ενότητα που πάντα επιδεικνύει ο ελληνικός λαός στα σημαντικά ζητήματα. Εύχομαι, ολόψυχα, η πολιτική ηγεσία να επιτύχει την -ομολογουμένως- δύσκολη ισορροπία που απαιτείται τις ερχόμενες εβδομάδες», είπε.

Να θυμίσουμε πώς η προηγούμενη φορά που είχε κάνει πολιτική παρέμβαση ήταν το 2015, για το δημοψήφισμα, καλώντας τότε τους πολίτες να πουν ναι στα μνημόνια και στην εξόντωση τους. Τελικά αυτό το ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετατρέποντας το «όχι» σε «ναι». Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ