Σκοπιανό

Εδώ τελειώνουν όλα! Αυτά είναι τα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι για το Σκοπιανό - Ακούστε το ηχητικό

Ο Στρατηγός Φράγκος είχε δίκιο. Επρεπε να διώξουμε τον Μ.Νίμιτς. Ετσι λοιπόν, πριν από λίγο έγιναν γνωστά τα ονόματα που δόθηκαν για το Σκοπιανό, σύμφωνα με τον Διευθυντή Σύνταξης της Realnews, Βασίλη Σκουρή, που μετέφερε τις πληροφορίες στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

"Είναι το Νόβα, το Βόρεια και το Άνω τα τρία ονόματα. Υπάρχει ένα ερώτημα, είναι στα Αγγλικά; Οι πληροφορίες λένε αλλά είναι ακόμα αδιασταύρωτες ότι οι δύο τουλάχιστον από τις τρεις ονομασίες είναι στα σλάβικα και θα είναι αμετάφραστες. Η συζήτηση δεν γίνεται μόνο για το όνομα, γίνεται για το erga omnes, για το Σύνταγμα και τα παράγωγα. Το erga omnes φαίνεται ότι τα Σκόπια το συζητούν θετικά, το Σύνταγμα αρνούνται κατηγορηματικά, και στο θέμα των παραγώγων έθνος, γλώσσα, είναι ένα θέμα που είναι ακόμα σε συζήτηση. Και το συζητούν και δεν το συζητούν". 

Την ίδια στιγμή, στη δημοσιότητα έδωσαν ΜΜΕ της πΓΔΜ, επικαλούμενα πηγές στη Νέα Υόρκη, τα πέντε ονόματα που φέρεται να πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς στις διπλωματικές αποστολές Ελλάδας και Σκοπίων.

Ειδικότερα, η σκοπιανή ιστοσελίδα MKD.mk γράφει ότι ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην αμερικανική πόλη την Τετάρτη, έριξε στο τραπέζι τα ακόλουθα ονόματα:

- Republika Nova Makedonija/ Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας - Republika Severna Makedonija/ Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας
- Republika Gorna Makedonija/ Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
- Republika Vardarska Makedonija/Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη
- Republika Makedonija (Skopje)/ Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια).

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η σύντομη γραφή των ονομάτων θα μπορεί να είναι:

- Nova Makedonija,
- Severna Makedonija,
- Gorna Makedonija,
- Vardarska Makedonija και
- Makedonija (Skopje).

 

Πριν από την έναρξη των συνομιλιών, ο κ. Νίμιτς, σε δηλώσεις του στο σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων «ΜΙΑ», είχε πει: «Εχω κάποιες ιδέες, τις οποίες πρέπει να δουν οι δύο πλευρές. Γνωρίζουμε ότι η λύση αυτού του δύσκολου ζητήματος μεταξύ δύο γειτόνων απαιτεί κάποια δόση συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές και πιστεύω ότι αυτό θα επιτευχθεί με βάση την αξιοπρέπεια και τα εθνικά συμφέροντα των δύο πλευρών». Και πρόσθεσε:

«Είναι εμφανές ότι και οι δύο κυβερνήσεις έχουν έντιμες προθέσεις και πιστεύω ότι αυτές θα αποδεχτούν τις προτάσεις μου με θετικές απόψεις, ώστε αυτό να χρησιμεύσει ως βάση για περαιτέρω συζήτηση και οριστική συμφωνία».

Προηγουμένως, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, αναφερόμενος στην από κοινού απόφασή τους με τον κ. Κοτζιά να εμπλακούν απευθείας στις διεργασίες, είπε ότι «ποτέ άλλοτε υπουργοί δεν εξέφρασαν ετοιμότητα να ενταχθούν στη διαδικασία με πιο άμεσο ρόλο», ενώ σχετικά με τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη σημείωσε ότι ο κ. Νίμιτς «θα προτείνει ένα αρχικό πλαίσιο, που θα συμβάλει στη δόμηση των συνομιλιών, με την ελπίδα ότι αυτό θα επιτρέψει την ουσιαστική πρόοδο».

Παράλληλα, σε συνέντευξη που έδωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ στο «MIA», σε ερώτηση εάν πρόκειται να αποφασιστεί η είσοδος της ΠΓΔΜ στον Οργανισμό κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, τον Ιούλιο του 2018, χωρίς να έχει λυθεί το ονοματολογικό, αλλά με την προσωρινή ονομασία (FYROM), απάντησε: «Οχι.

Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει απαράλλακτη. Ολες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ όλων των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων. Στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου και στις Συνόδους που ακολούθησαν, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί όταν θα επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ».

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, πάντως, και η άποψη του επικεφαλής του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος, DUI, Αλί Αχμέτι, ο οποίος αναφερόμενος στο κατά πόσο είναι ρεαλιστικό να επιλυθεί το ονοματολογικό είπε ότι θετική ένδειξη αποτελούν οι ενθαρρύνσεις της Ουάσιγκτον, των Βρυξελλών, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας, ώστε ο συμβιβασμός να επιτευχθεί μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, όπου η ΠΓΔΜ μπορεί να ενταχθεί ως νέο μέλος του.

Ως προς την ονομασία αυτή καθεαυτή, σημείωσε με νόημα: «Εχοντας υπόψη τα συναισθήματα των “Μακεδόνων” (σ.σ.: εννοεί το σλαβικό στοιχείο της ΠΓΔΜ) είμαστε προσεκτικοί. Ομως, δεν μας είναι αδιάφορο, διότι αυτή η χώρα είναι και δική μας. Για τους Αλβανούς μοναδικό μη αποδεκτό όνομα είναι το όνομα Σλαβική ή Εθνική “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, διότι και εμείς αποτελούμε μέρος της, με ιστορία και πολιτισμό».

Σε άλλο κλίμα ο Ναουμόφσκι

Εντύπωση προκαλεί η δήλωση του Σκοπιανού διαπραγματευτή, Ναουμόφσκι (είναι της τάσης του υπερεθνικιστή Γκρούεφσκι), ο οποίος φέρεται να δήλωσε σε ΜΜΕ της ΠΓΔΜ: «Η χώρα μας έχει όνομα, είναι η Δημοκρατία της Μακεδονίας, το όνομα που είναι η βάση της ταυτότητάς μας. Το 2018 κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη των Μακεδόνων και της μακεδονικής γλώσσας. Ο Νίμιτς παρουσίασε σήμερα ιδέες και είναι μακριά από μια αξιοπρεπή λύση. Τις προτάσεις θα τις παρουσιάσουμε και θα πάρουμε θέση».

 

 

 

Ακούστε το ηχητικό:

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...