Ελληνοτουρκικά

Για «τρομοκρατική οργάνωση» κατηγορούνται οι 9 Τούρκοι στις Οινούσσες

Οι εννέα «τρομοκράτες» του DHKP-c με το φουσκωτό-«οπλοστάσιο» στις Οινούσσες, κατηγορούνταν για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με τις διατάξεις του άρθρου 187Α-«αντιτρομοκρατικού νόμου».

Για τους πέντε από αυτούς διατηρήθηκαν οι κατηγορίες για τρομοκρατική δράση, σε άλλους δύο «διαγράφηκαν», ενώ ακόμη δύο κρίθηκαν αθώοι. Ανάμεσα στους κατηγορουμένους ήταν και ένας 59χρονος που είχε συλληφθεί τον περασμένο Νοέμβριο μαζί με οκτώ ακόμη άτομα, λίγο πριν από την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην χώρα μας, με την υποψία σχεδιαζόμενης επίθεσης σε βάρος της αυτοκινητοπομπής του με αυτοσχέδια ρουκέτα…

Κατά την πολλοστή εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο, μετά από πολλές αναβολές, ο 59χρονος καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 7 έτη, όπως επίσης και ο 37χρονος συνεπιβάτης στο σκάφος, ενώ οι δύο Έλληνες χειριστές από 3 και 6 έτη αντίστοιχα. Ο Έλληνας ιδιοκτήτης σουβλατζίδικου καταδικάστηκε σε έξι χρόνια, ένας ακόμη Τούρκος σε 5 χρόνια, και ο ιδιοκτήτης του φουσκωτού σε τρία χρόνια, ενώ αθώοι κρίθηκαν δύο ακόμη Τούρκοι (άνδρας και γυναίκα).

Η υπόθεση άρχισε να εξελίσσεται στις 30 Ιουλίου 2013 με την ακινητοποίηση ενός 7μετρου φουσκωτού σκάφους ανάμεσα σε Χίο και Οινούσσες, με τέσσερις επιβάτες. Στο φουσκωτό βρέθηκαν δύο αντιαρματικές ρουκέτες LOW, τέσσερις χειροβομβίδες αμυντικού τύπου F1 (ρωσικής προέλευσης), τέσσερις πυροδοτικοί μηχανισμοί χειροβομβίδων, δύο πιστόλια των 9mm, 195 φυσίγγια διαμετρήματος 9mm, τέσσερις γεμιστήρες, δύο αυτοσχέδια εκρηκτικά γεμίσματα ζελατινοδυναμίτιδας, δύο πλήρεις αυτοσχέδιοι ωρολογιακοί μηχανισμοί με ηλεκτρικό πυροκροτητή και έξι κόκκινες όμοιες σημαίες, με την ένδειξη «DHKΡ-c» και ένα κίτρινο αστέρι στο κέντρο τους.

Ακολούθησε μεγάλη επιχείρηση από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σε Αθήνα, Χίο, Κόρινθο, Λουτράκι και Θεσσαλονίκη, προχωρώντας σε οκτώ συλλήψεις και 17 προσαγωγές. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και δύο Κούρδοι, ύποπτοι σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις κατά των γραφείων του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Άγκυρα, τον Απρίλιο και τον Μάρτιο του 2013 αντίστοιχα.

Ήταν ο 59χρονος που συνελήφθη για δεύτερη φορά τον περασμένο Νοέμβριο, και ένας ακόμη 37χρονος. Ο πρώτος είχε εντοπιστεί το 2011 για παράνομη είσοδο στη χώρα και είχε καταδικαστεί από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης. Σε βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή στις δράσεις του DHKP-c. Ο 59χρονος είχε καταθέσει χαρακτηριστικά:

«Δεν είμαστε τρομοκράτες, ούτε λαθρέμποροι. Είμαστε επαναστάτες. Δεν κάνουμε παράνομες πράξεις στο έδαφος της Ελλάδας. Δεν πρόκειται να κάνω κακό σε Έλληνα». Το ίδιο επαναστάτης είχε δηλώσει και ο 37χρονος λέγοντας: «Με τον λαό της Ελλάδας δεν έχουμε κανένα πρόβλημα».

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ισχυρίζονταν πως οι περισσότεροι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες για τρομοκρατικές πράξεις και καταδικάστηκαν μόνο για αγορά όπλων και μεταφορά, υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης κάτι που το δικαστήριο αντελήφθη και δεν επέτρεψε την εφαρμογή της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ