Κυπριακό

Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ: Σε στάση αναμονής για το Κυπριακό

Τις προθέσεις των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και τις προτάσεις τους θα αναμένει ο ΓΓ του ΟΗΕ, μετά και την ολοκλήρωση των εκλογών στην Κύπρο, για να δει την επόμενη κίνηση στο Κυπριακό. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων στη Νέα Υόρκη, αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους της ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. για την ειρηνευτική δύναμη (UNFICYP) και τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ.

«Τα μέρη συνεχίζουν να είναι σε μια περίοδο προβληματισμού, ως αποτέλεσμα μιας εισήγησης που τους είχε γίνει από τον Γενικό Γραμματέα και ο ΟΗΕ βεβαίως παραμένει έτοιμος να στηρίξει τις πλευρές, αν επιστρέψουν από κοινού σε εμάς και ζητήσουν να τους υποστηρίξουμε στην ανανεωμένη διαδικασία τους, με την προαπαιτούμενη πολιτική βούληση».

Προέβλεψε ότι πολύ σύντομα, τώρα που σε λίγες εβδομάδες ολοκληρώνεται ο εκλογικός κύκλος στην Κύπρο, θα εκφραστούν προς τον ΓΓ του ΟΗΕ οι προθέσεις των πλευρών. «Έτσι θα περιμένει να ακούσει από αυτούς, να δουν τι είναι αυτό που προτείνουν. Διότι βεβαίως πρόκειται για κυπριακή διαδικασία. Αυτό όλοι το γνωρίζουμε».

Σε άλλη ερώτηση αν πρόκειται να ξεκινήσει η ίδια διερευνητικές επαφές για να δουν τις προθέσεις των πλευρών, η κ. Σέχαρ είπε πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει τι θα κάνουν. «Θα περιμένουμε να ακούσουμε από τις πλευρές», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση γιατί ο ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ μιλώντας την Τρίτη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τις προτεραιότητές του το 2018, αναφέρθηκε σε προβλήματα όπως η Υπερδνειστερία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ απέφυγε να αναφερθεί στο Κυπριακό, η κ. Σπέχαρ είπε ότι δεν θα πρέπει να δίδεται σ’ αυτό μεγαλύτερη σημασία.

«Εχει ξεκαθαρίσει πως οι καλές του υπηρεσίες παραμένουν διαθέσιμες στις πλευρές κι αυτό πάντοτε παραμένει. Επομένως, πραγματικά περιμένει από αυτές να έλθουν σ’ αυτόν».

Σε ερώτηση γιατί πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο του 2015 συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση το ζήτημα των υδρογονανθράκων, η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ είπε πως αναφέρθηκε στην έκθεση  εν συντομία εξαιτίας της ανησυχίας ότι η ένταση φαίνεται να αυξάνεται στην Ανατολική Μεσόγειο και γύρω από την Κύπρο και την ΑΟΖ της Κύπρου, σχετικά με την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων.

«Επομένως, το κύριο σημείο γιατί τέθηκε στην έκθεση ήταν για να προειδοποιήσει το Συμβούλιο γι’ αυτό και το γεγονός ότι φυσικά είναι προς το συμφέρον όλων να κρατηθούν χαμηλά οι εντάσεις. Φυσικά ο κύριος σκοπός του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι να διατηρεί την ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλο τον κόσμο».

Σε σχέση με τα θέματα της UNFICYP, η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ανέφερε ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλεάις εξέφρασαν την εκτίμησή τους για το έργο που επιτελεί στην Κύπρο η Δύναμη, όπως και η Αποστολή Καλών Υπηρεσιών, «επομένως συνεχίζουν στην σθεναρή τους υποστήριξη στην παρουσία των Ηνωμένων Εθνών εκεί».

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε την υποστήριξή του και αναγνώρισε ότι η αποστολή εξακολουθεί να διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο όσον αφορά τη διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας εντός και γύρω από την ουδέτερη ζώνη και έτσι υπήρξε μια σημαντική έκφραση υποστήριξης για τη συνέχιση του έργο της στο νησί», υπογράμμισε η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ.

Είπε επίσης πως ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πρόσφατη στρατηγική αξιολόγηση της Δύναμης, που πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του περασμένου έτους στην Κύπρο, κατά την οποία εξετάστηκε η αποστολή και είδαν πως θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική στο μέλλον.

«Απάντησα σε ορισμένες ερωτήσεις του Συμβουλίου όσον αφορά αυτήν την αξιολόγηση. Το βασικό μου σημείο προς το Συμβούλιο όσον αφορά τη στρατηγική αξιολόγηση, ήταν ότι εμείς στην UNFICYP είμαστε πλήρως έτοιμοι - με την υποστήριξη των συναδέλφων μας στην έδρα του ΟΗΕ - για να εφαρμόσουμε οποιεσδήποτε από τις συστάσεις της αξιολόγησης υιοθετηθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ