Πολεμικό Ναυτικό

Γαλλική ναυτική «ασπίδα» στο Αιγαίο - Μετά τις FREMM στο τραπέζι των συζητήσεων και η υπερ-φρεγάτα BELH@RRA



Η Γαλλία «ανοίγει» ομπρέλα ναυτικής προστασίας στο Αιγαίο, διευκολύνοντας την Ελλάδα να αποκτήσει σύγχρονα πολεμικά πλοία που θα αλλάξουν τις ισορροπίες με την Τουρκία. Μετά τις FREMM, οι Γάλλοι έριξαν στο τραπέζι και τις επίσης stealth φρεγάτες BELH@RRA πλοίο το οποίο είναι μικρότερο, αλλά με εξαιρετικά μεγάλες δυνατότητες όσον αφορά στην ισχύ πυρός τους και βεβαίως με μεγαλύτερη ευκινησία στο κλειστό Αιγαίο.

Όπως είχε πληροφορήσει το «pentapostagma.gr» ομάδα Γάλλων και συγκεκριμένα στελέχη της Group Naval επισκέφθηκαν την Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, σε συνέχεια της συνάντησης Τσίπρα-Μακρόν, και συζήτησαν με τους Έλληνες το ενδεχόμενο να προμηθευτεί το Πολεμικό Ναυτικό σύγχρονα πολεμικά πλοία από τη Γαλλία και συγκεκριμένα φρεγάτες με ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα περιοχής και δυνατότητες να στείλουν στον πάτο του Αιγαίου τα τουρκικά πλοία.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις FREMM, αφού άλλωστε έχει εκφραστεί ενδιαφέρον εδώ και χρόνια από την Ελλάδα για τον συγκεκριμένο τύπο φρεγάτας με στόχο να καλυφθεί και η περιοχή προς την Ανατολική Μεσόγειο. Με στόχο δηλαδή να μπορεί η Ελλάδα να καλύψει ναυτικά και την Κύπρο που βρίσκεται στο στόχαστρο της Τουρκίας.

Οι Γάλλοι ωστόσο φαίνεται να έριξαν και την πρόταση της φρεγάτας BELH@RRA η ναυπήγηση της οποία ολοκληρώνεται μέσα τους επόμενους μήνες. Πρόκειται για ένα πλοίο με πολύ μεγάλες δυνατότητες, ανήκει στην κατηγορία stealth, αλλά είναι μικρότερου εκτοπίσματος από της FREMM. Είναι κάτι το ιδανικό για το Αιγαίο.

Το πρόγραμμα των φρεγατών, όπως έχουν συμφωνήσει Τσίπρας και Μακρόν θα χρηματοδοτηθεί από τα υπερ-κέρδη των ελληνικών ομολόγων που δεν έχουν επιστραφεί από την Γαλλική Κεντρική Τράπεζα. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι της τάξης του 1,5 δις και θα αφορά στην απόκτηση δυο συν δυο φρεγατών είτε BELH@RRA, είτε FREMM.

Στη συνάντηση με τους Γάλλους τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων κατέστησαν σαφές στους συνομιλητές τους,την ελληνική επιδίωξη η κατασκευή είτε μέρος της είτε εξ' ολοκλήρου να γίνει στα Ελληνικά Ναυπηγεία. Με αυτόν τον τρόπο ένα μέρος του γαλλικού χρέους από τα προγράμματα SMPs ANFAs, θα καταλήξει τελικά στην Ελλάδα δίνοντας και την απαραίτητη οικονομική ένεση στα Ελληνικά Ναυπηγεία.

Σε κάθε περίπτωση εκείνο που υπογράμμιζαν πηγές του Πενταγώνου είναι η αποφασιστικότητα που υπάρχει για την προώθηση του προγράμματος, με δεδομένη και την διευκόλυνση που παρέχει η μέθοδος χρηματοδότησης. Μια ενδεχόμενη ολοκλήρωση της προμήθειας των φρεγατών είτε των FREMM είτε των BELH@RRA θα εξυπηρετούσε τις σημαντικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Ελλάδα για την ΑΟΖ, τα 12 ναυτικά μίλια και την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Τα στελέχη της ΓΔΑΕΕ στη νέα συνάντηση τους, περί τις αρχές Μαρτίου, με τα στελέχη της Γαλλικής εταιρείας, θα κάνουν εισαγωγή σε τεχνικά θέματα. Σε κάθε περίπτωση όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Ποια είναι η φρεγάτα BELH@RRA

Η φρεγάτα BELH@RRA έχει μήκος περίπου 121 μέτρα, εκτόπισμα 4.200 τόνους και θα είναι εξοπλισμένη με το νέο ραντάρ ενεργής φασικής διάταξης Sea Fire της εταιρείας Thales με τέσσερα πάνελ τοποθετημένα περιμετρικά του κυρίου ιστού αισθητήρων, Σύστημα Διαχείρισης Μάχης τύπου Setis και το συρόμενο σόναρ τύπου CAPTAS-4 της εταιρείας Thales.

Το πλοίο θα έχει πλήρωμα 125 άτομα και προωθείται από συνδυασμό κινητήρων τεσσάρων diesel (CODAD – Combined Diesel and Diesel) επιτυγχάνοντας ταχύτητα 27-29 κόμβους.

Το πλοίο θα είναι εξοπλισμένο με ένα κύριο πυροβόλο των 76 χλστ της OTO MELARA (εναλλακτικά θα μπορεί να είναι εξοπλισμένο με πυροβόλο των 127 χλστ), 16 εκτοξευτές πυραύλων Aster 30 ή εναλλακτικά θα μπορεί να φέρει πυραύλους Mica VL, 8 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας MM 40 Block III Exocet, έξι τορπιλοσωλήνες εξοπλισμένες με τορπίλες MU90, δύο πυροβόλα των 20 χλστ και ένα ελικόπτερο ναυτικής συνεργασίας.

Με την φρεγάτα BELH@RRA, η DCNS επιθυμεί να συνεχίσει την επιτυχία που απολάμβανε με τις φρεγάτες κλάσης La Fayette, μια παρουσία στην ναυτική αμυντική αγορά με περισσότερες από είκοσι μονάδες να έχουν πωληθεί σε τέσσερα ναυτικά σε όλο τον κόσμο.

Η DCNS ολοκλήρωσε την γραμμή παραγωγής με την τοποθέτηση του πλοίου τελευταίας γενιάς ανάμεσα στο τμήμα των φρεγατών πολλαπλών αποστολών FREMM και αυτού των κορβετών GOWIND των 2500-3000 τόνων. Με την φρεγάτα BELH@RRA, η DCNS ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ναυτικών που αναζητούν μια συμπτυγμένη φρεγάτα, ικανή να εκτελεί αποστολές μεγάλης εμβέλειας, να επιχειρεί μόνη η ενσωματωμένη σε ναυτική δύναμη, στις ανοιχτές θάλασσες ή στο πλαίσιο αποστολών παράκτιας επιτήρησης σε κορεσμένο και εχθρικό περιβάλλον.

https://www.youtube.com/embed/VS29iCSLnLU

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές