Βαλκάνια

«Βόμβα μεγατόνων» - Σ. Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ θέλουν να κλείσουν άρον-άρον το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων - Να μην υποχωρήσει η Ελλάδα

του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Η ενεργοποίηση της συζήτησης του ζητήματος που αφορά την επίσημη ονομασία των Σκοπίων σχετίζεται με την επιθυμία των ΗΠΑ να εντάξουν τη χώρα αυτή στο ΝΑΤΟ. Την άποψη αυτή διατύπωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με θέμα τα αποτελέσματα που επέφερε η δράση της ρωσικής διπλωματίας το 2017.

«Για ένα μεγάλο διάστημα οι συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων βρίσκονταν σε μια «ημιαδρανή κατάσταση» και «ενεργοποιήθηκαν μόνο τότε, όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν, ότι τα Σκόπια πρέπει να είναι στον ΝΑΤΟ» επεσήμανε ο Λαβρόφ, υπογραμμίζοντας ότι εφόσον η Ελλάδα είναι ήδη στο ΝΑΤΟ, δεν της προτείνεται να κάνει υποχωρήσεις, σε αντίθεση με τα Σκόπια «τα οποία πρέπει να τα εντάξουν στο ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε χαρακτηριστικά: «Σε όποια ονομασία και αν καταλήξουν η Ελλάδα και τα Σκόπια για τη Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, εάν αυτή αποφασισθεί επίσημα και επικυρωθεί στο σύνταγμα των Σκοπίων, ασφαλώς και όλοι θα την αναγνωρίσουν. Όμως την ουσία των όσων συμβαίνουν, ελπίζω ότι όλοι την αντιλαμβάνονται και συνίσταται στο εξής: στην περίπτωση αυτή το θέμα δεν είναι να ληφθούν υπ’ όψιν κάποια γενικά και ιδιαίτερα γνωρίσματα των δύο γειτονικών λαών, αλλά το να κάνουν τη μια από τις χώρες αυτές οπωσδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ».

Τι σημαίνουν όλα αυτά λοιπόν; Ότι η Ελλάδα πρέπει να σταθεί στο πλευρό της Ρωσίας. Διαχρονικός «πόθος» της Ρωσίας είναι η ύπαρξη προβλήτας ελλιμενισμού με δυνατότητες εφοδιασμού και επισκευαστικής βάσης στη Μεσόγειο. Η στρατηγική συμμαχία με τη Ρωσία, εξασφαλίζει ρόλο κυρίαρχο στη γεωπολιτική σκακιέρα για την Ελλάδα.

Η πατρίδα μας όφειλε να είναι ανεξάρτητη και να μπορεί να χαράξει σε κάθε γεωπολιτικό παίγνιο την δική της ανεξάρτητη πολιτική, που θα εξυπηρετεί πρωτίστως τα δικά της συμφέροντα. Τα δεδομένα όμως τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες έχουν αλλάξει και όπως φαίνεται η σύμπλευση με την Δύση και πιο συγκεκριμένα με τις ΗΠΑ, δεν έχει φέρει τα αποτελέσματα που θα θέλαμε.

Yπάρχει μία ρήση που λέει ότι «οι σύμμαχοι αξίζουν για σένα τόσο, όσο αξίζεις εσύ γι’ αυτούς», φαίνεται ότι η αμερικανική πλευρά δεν αξίζει και τόσο, γιατί πολύ απλά η Ελλάδα δεν της είναι και τόσο απαραίτητη, ούτε τόσο ισχυρή, ώστε να εξαναγκάσει τον απαιτούμενο σεβασμό.

Η Ρωσία μετά την πτώση του κομμουνισμού έχει αρχίσει και επανέρχεται στο διεθνές παίγνιο. Είναι πλέον ο κυρίαρχος παίχτης στη διανομή φυσικού αερίου, καθώς προμηθεύει σχεδόν όλη την Ευρώπη με τα πλουτοπαραγωγικά της αποθέματα και επίσης έχει πλέον εδραιωθεί σε μία από τις μεγάλυτερες χώρες παγκοσμίως και πιο συγκεκριμένα μετά τις ΗΠΑ στην παραγωγή και πώληση εξοπλιστικών προγραμμάτων.

ΟΙ ΗΠΑ ήθελαν και θέλουν μία ανίσχυρη Ελλάδα, η οποία θα είναι είναι δορυφόρος της Τουρκίας. Η Αμερική δεν μπορεί να ανεχτεί μία κραταιά θαλάσσια δύναμη όπως η Ελλάδα. Αντιθέτως η Ρωσία θέλει μία κραταιά θαλάσσια δύναμη για να συμπληρώσει την δική της χερσαία ισχύ. Είναι οπότε σαφές το ποια από τις δύο πλευρές επιθυμεί να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της Ελλάδος.

Την ίδια στιγμή, ανώτεροι αξιωματούχοι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προτρέπουν τα Σκόπια να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, διότι και αυτές αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει μέλος ένα κράτος.

Από πλευράς ΝΑΤΟ τονίζεται ακόμη ότι όλες οι αποφάσεις των χωρών-μελών του -άρα και αυτών που αφορούν στη διεύρυνση- λαμβάνονται με ομοφωνία.

Συνεπώς, η ένταξη της ΠΓΔΜ εξαρτάται από τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας.

Σε ερώτηση του «Εθνους της Κυριακής» για το πώς βλέπει το ΝΑΤΟ τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και στη διπλωματική κινητικότητα που αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες, καθώς και για το αν υπάρχει αισιοδοξία ότι η ΠΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, ανώτεροι αξιωματούχοι της Συμμαχίας δηλώνουν αισιόδοξοι, υπογραμμίζοντας ότι θα υποστηρίξουν τις περαιτέρω προσπάθειες για εξεύρεση λύσης. Ειδικότερα, τονίζουν: «Mας δημιουργεί αισιοδοξία η πρόσφατη πρόοδος στο θέμα της ονομασίας και υποστηρίζουμε περαιτέρω προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.

Οι σύμμαχοι συμφώνησαν ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει την ΠΓΔΜ (η Τουρκία έχει αναγνωρίσει τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» με το συνταγματικό της όνομα) να γίνει μέλος της Συμμαχίας όταν βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών».

Η δήλωση αυτή έχει τη σημασία της, καθώς έρχεται λίγα 24ωρα πριν από την επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση των Σκοπίων, ο Γενς Στόλτενμπεργκ προγραμματίζει να επισκεφτεί τη γείτονα χώρα την Τετάρτη και την Πέμπτη, και εκτός από τις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία θα εκφωνήσει και ομιλία στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ