Μέση Ανατολή

«Βυθίζεται» στο χάος το Ιράν με 22 νεκρούς: Ξένο «δάκτυλο» βλέπει η Τεχεράνη - Στους δρόμους η εργατική τάξη


«Ο Θεός να μας βοηθήσει»:Έγγραφο που διέρρευσε στα διεθνή ΜΜΕ- όπως αναφέρει η βρετανική Daily Mail- δείχνει πώς οι αιματηρές ταραχές που έχουν ξεσπάσει στο Ιράν τις τελευταίες ημέρες, έχουν προκαλέσει πανικό στο καθεστώς της Τεχεράνης.

Τους εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας κατηγόρησε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ για την κατάσταση χάους που επικρατεί στο Ιράν με τουλάχιστον 22 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις των τελευταίων έξι ημερών.

«Τις τελευταίες ημέρες,οι εχθροί του Ιράν χρησιμοποίησαν διαφορετικά εργαλεία,όπως χρήματα,όπλα, πολιτική και συσκευές συλλογής πληροφοριών για να δημιουργήσουν προβλήματα στην Ισλαμική Δημοκρατία", ανέφερε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στην επίσημη ιστοσελίδα του. Ο Χαμενεΐ δήλωσε επίσης ότι θα απευθυνθεί στο έθνος για τα πρόσφατα γεγονότα «όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή».

Πρόκειται για τις μαζικότερες διαδηλώσεις στο Ιράν από την «Πράσινη Επανάσταση» του 2009 που έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 22 ανθρώπων αλλά και την την εντονότατη αντίδραση της κυβέρνησης της χώρας.Από το περασμένο Σάββατο οι αρχές έχουν προβεί σε 450 συλλήψεις.

Οι πολίτες που έχουν ξεχυθεί στους δρόμους διαμαρτύρονται όχι μόνο για την κυβερνητική πολιτική που ακολουθεί ο Ροχανί αλλά και κατά του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη Χαμενεΐ,κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην πρόσφατη ιστορία του Ιράν, όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό «Focus».

Σύμφωνα με το έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα το αμερικανικό δίκτυο Fox News, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ «είχε σήμερα συνομιλίες με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης και των αρχών ασφαλείας». Στη συνάντηση που είχαν, σύμφωνα με το Fox, ο Χαμενεΐ χρησιμοποίησε τη φράση «God help us, this is a very complex situation and is different from previous occasions» με το αμερικανικό δίκτυο να υποστηρίζει ότι αποτελεί ότι η επικλήση του Θεού αποτελεί ένδειξη πανικού, αν και η φράση αυτή μπορεί να μεταφραστεί και «με τη βοήθεια του Θεού».

Την ώρα που ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί προσπαθεί να υποβαθμίσει τις αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα του, η Ε.Ε ανακοίνωσε πως οι πολίτες του Ιράν έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.


Η εργατική τάξη στους δρόμους του Ιράν

Σε αντίθεση με την εξέγερση του 2009 που είχε ως επίκεντρο την Τεχεράνη, οι  διαδηλώσεις που ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη εξελίσσονται σε ολόκληρη τη χώρα.Τότε υπήρξε έκφραση λαϊκής διαμαρτυρίας από την ελίτ και τη μεσαία τάξη. Τώρα αυτοί που επαναστατούν ανήκουν στην εργατική τάξη, είναι άνεργοι και φοιτητές. Δυσφορούν βλέποντας το χάσμα που τους χωρίζει από τους προνομιούχους και στρέφονται κατά της θεοκρατίας με συνθήματα που καλούν σε ανατροπή των μουλάδων.

«Θάνατος στους κληρικούς - Θάνατος στον Χαμενεϊ - Θάνατος στον δικτάτορα» στα σύμβολα του «συστήματος».

Οι διαδηλωτές έχουν πυρπολήσει κρατικές τράπεζες, κυβερνητικά κτίρια, περιπολικά, καταστρέφουν αφίσες των Χομεϊνί, Χαμενεϊ και του επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων εκτός Ιράν, του ανώτερου διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σολεϊμάνι: Ότι δηλαδή συμβολίζει το θεοκρατικό καθεστώς που θεμελίωσε ο Αγιατολάχ Χομεϊνί. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών.
Υπενθυμίζεται ότι,στις 19 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση της Τεχεράνης ανακοίνωσε νέο πακέτο λιτότητας. Τα μέτρα περιλαμβάνουν 50% αύξηση της τιμής των καυσίμων και διακοπή του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης εκατομμυρίων φτωχών πολιτών.Παράλληλα όμως, εξαγγέλθηκε ότι θα αυξηθούν οι δαπάνες για εξοπλισμούς,με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στους Φρουρούς της Επανάστασης οι οποίοι δεν δραστηριοποιούνται μόνον εντός αλλά έχουν εμπλοκή στην Υεμένη, τη Συρία, το Ιράκ και αλλού στο εξωτερικό.Οι μικρές σε όγκο διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που ξέσπασαν αρχικά στην πόλη Μασχάντ,τη δεύτερη μεγαλύτερη του Ιράν,κλιμακώθηκαν ραγδαία την επομένη και επεκτάθηκαν σε δεκάδες άλλες σε όλη τη χώρα-της Κομ συμπεριλαμβανομένης,η οποία θεωρείται σύμβολο του σιιτικού Ισλάμ. Παρότι, αρχικώς, τα αιτήματα ήταν οικονομικά, πολύ γρήγορα μετατράπηκαν σε πολιτικά, εκπέμποντας μεγάλο θυμό και αγανάκτηση για την άσχημη καθημερινότητα.


Τι γράφει ο διεθνής Τύπος

«Διαδηλωτές σκοτώνονται μετά την αποτυχημένη παρέμβαση Ροχανί να μετριάσει τον θυμό του κόσμου», γράφει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

«Nέες διαδηλώσεις ενώ ο Ροχανί υποβαθμίζει την βία,» γράφει το δίκτυο BBC.

«Οι διαδηλωτές αψήφισαν τις προειδοποιήσεις των αρχών αν μην διαδηλώνουν και μάλιστα οι διαδηλώσεις έγιναν ακόμη πιο βίαιες, λίγες ώρες μετά το τηλεοπτικό μήνυμα του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί, που παραδέχτηκε την δυσαρέσκεια που επικρατεί», επισημαίνει η βρετανική «Guardian». «Ο Τραμπ στηρίζει τους διαδηλωτές στο Ιράν», γράφει η «Wall Street Journal». «Το μεγαλύτερο κύμα διαδηλώσεων την τελευταία δεκαετία», χαρακτηρίζει η εφημερίδα τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών.«Η διακυβέρνηση Τραμπ αυξάνει την πίεση και απειλεί με κυρώσεις την κυβέρνηση του Ιράν σε περίπτωση που βιαίως προσπαθήσει να καταστείλει τις διαδηλώσεις».
https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/948134364260524032?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/SafaiDarya/status/947975699125751810?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/947973860514779137?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/947957678659207172?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/947952777715699714?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/947934056821477376?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ