Κύπρος

«Βουλευτικές εκλογές» σήμερα στο ψευδοκράτος

Στα κατεχόμενα πραγματοποιούνται σήμερα πρόωρες «βουλευτικές» εκλογές με την συμμετοχή 388 υποψηφίων εκ των οποίων οι 379 ανήκουν σε 8 κόμματα και οι υπόλοιποι 9 είναι ανεξάρτητοι. Οι γυναίκες που έθεσαν υποψηφιότητα ανέρχονται στις 117. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είναι 190.551, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί η λεγόμενη «τουρκοκυπριακή» υπηκοότητα σε 12.0000 Τούρκους έποικους. Από τους 50 «βουλευτές» διεκδικούν εκ νέου έδρα οι 38, ενώ η νεαρότερη υποψήφια είναι 25 ετών. Η μεγαλύτερη επαγγελματική ομάδα των υποψηφίων είναι οι γιατροί (20 άτομα) και οι υπόλοιποι ανήκουν σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες (δικηγόροι, αρχιτέκτονες, επιχειρηματίες, υπάλληλοι κλπ). Η προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα με δύο συγκεντρώσεις που πραγματοποίησαν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, αυτό της Εθνικής Ενότητας και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό.

Τα υπόλοιπα κόμματα είναι, το κόμμα του Λαού, το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, το Δημοκρατικό κόμμα, το κόμμα Κοινοτικής Σωτηρίας – νέες δυνάμεις (σε συνεργασία με το κόμμα Ενωμένη Κύπρος), το κόμμα Αναγέννησης και  το Εθνικιστικό Δημοκρατικό κόμμα.

Δημοσκόπηση
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τους Τουρκοκύπριους απασχολεί περισσότερο η οικονομία και δευτερευόντως το Κυπριακό, καθώς παρουσιάζεται αυξημένη, ανεργία, αύξηση τιμών λόγω της πτώσης της τουρκικής λίρας και οι ελλείψεις στο τομέα της υγείας. Δημοσκόπηση της τουρκικής εταιρείας «Γκεζιτζί» έδειξε ότι πέντε κόμματα θα καταφέρουν να πάρουν πέραν του 5% και να εισέλθουν στη «Βουλή», ενώ το DP (Δημοκρατικό Κόμμα) του Σερντάρ Ντενκτάς θα μείνει εκτός.

Το δεξιό Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) σύμφωνα με τη δημοσκόπηση θα πάρει 34,2%, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) 22,1%, το HP 18,2%, το TDP 13,7%, το YDP 5,1%, το DP 4,2%, το TKP-YG 1,8%, Άλλο 0,7%, Μεικτή ψήφος 14,3%, Αναποφάσιστοι 22,4%.

Μία περιφέρεια

Για πρώτη φορά στις σημερινές «εκλογές» εφαρμόζεται νέο σύστημα ψηφοφορίας με όλο το ψευδοκράτος να αποτελεί μία ενιαία περιφέρεια, με δικαίωμα οριζόντιας ψήφου. Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Κλάδου Τουρκικών Θεμάτων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι τρεις τρόποι ψηφοφορίας είναι οι εξής: 1) Να ψηφίσουν το κόμμα της επιλογής τους βάζοντας τη σφραγίδα «ναι» στο τετραγωνάκι κάτω από το έμβλημα το κόμματος, 2) Να ψηφίσουν το κόμμα της επιλογής τους και να εκφράσουν προτίμηση στους υποψήφιους (που επιθυμούν βάζοντας σταυρό προτίμησης στα τετράγωνα που υπάρχουν δίπλα στο όνομά τους δικαιούνται μέχρι 8 ψήφους προτίμησης στην «επαρχία» Λευκωσίας, μέχρι 6 στην Αμμόχωστο, μέχρι 5 στην Κερύνεια, μέχρι 2 στη Μόρφου και το Τρίκωμο και μία ψήφο στη Λεύκα) και 3) Να ψηφίσουν με μεικτή ψήφο (οριζόντια) βάζοντας μόνο σταυρό προτίμησης δίπλα στα ονόματα των υποψηφίων της επιλογής τους χωρίς να ψηφίσουν κόμμα. Σε περίπτωση που προτιμήσουν αυτό τον τρόπο ψηφοφορίας πρέπει να ψηφίσουν υποψήφιους από τουλάχιστον δύο κόμματα ανά επαρχία ή από ένα κόμμα και έναν ανεξάρτητο. Σημειώνεται ότι όσοι επιλέξουν την μεικτή ψήφο (οριζόντια), μπορούν να ψηφίσουν από την «επαρχία» Λευκωσίας το λιγότερο 8 και το περισσότερο 16 υποψηφίους, στην Αμμόχωστο το λιγότερο 6 και το περισσότερο 13 υποψηφίους, στην Κερύνεια το λιγότερο 5 και το περισσότερο 10, στην Μόρφου το λιγότερο 2 και το περισσότερο 4 υποψηφίους, στο Τρίκωμο το λιγότερο 2 και το περισσότερο 5 υποψηφίους, στη Λεύκα έναν ή δύο υποψήφιους. Σε σύνολο μπορούν να ψηφίσουν σε όλη την "εκλογική επικράτεια", και στις έξι δηλαδή «επαρχίες», από 24 έως 50 υποψηφίους. Μπορούν επίσης να μην ψηφίσουν υποψηφίους σε όλες τις «επαρχίες».

Κυπριακό και Ακιντζί

Οι λεγόμενες «βουλευτικές» εκλογές δεν επηρεάζουν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί καθώς είναι ο «Πρόεδρος» του ψευδοκράτους. Ο εκάστοτε «Πρόεδρος» επιλέγεται σε άλλη διαδικασία και ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με το Κυπριακό. Με τα εσωτερικά θέματα ασχολείται η εκάστοτε «κυβέρνηση» η οποία πολλές φορές αντιπολιτεύεται τον λεγόμενο «Πρόεδρο». Ως εκ τούτου δεν αναμένονται εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς αυτές θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών στη Κυπριακή Δημοκρατία που θα διεξαχθούν στις 28 Ιανουαρίου με την πιθανότητα επανεκλογής του Νίκου Αναστασιάδη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να είναι ορατή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...