Σκοπιανό

Αυτές θα είναι οι επιπτώσεις της αποδοχής του όρου «Μακεδονία» για την Ελλάδα - Η κυβέρνηση «πούλησε» το όνομα πριν καν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις

Η κυβέρνηση ξεκινάει τις διαπραγματεύσεις για το όνομα των Σκοπίων έχοντας ήδη «πουλήσει» το «Μακεδονία», κάτι που θα προκαλέσει σοβαρές εθνικές βλάβες αν τελικώς συμβεί. Το παραδέχθηκε χθες και ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς λέγοντας ότι ο όρος «Μακεδονία» περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα. Άρα λοιπόν τι ακριβώς πηγαίνουμε να διαπραγματευτούμε; Αν θα λέγεται Άνω, ή Νέα; Θα δεχθούν οι Σκοπιανοί να αλλάξουν το Σύνταγμα τους; Όλα προμηνύουν άλλη μία μεγάλη εθνική ήττα.

Σήμερα στη Νέα Υόρκη ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θα συναντηθεί με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, και ενδεχομένως να προτείνει όνομα ή ονόματα. Λίγες μόνο ώρες πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ωστόσο αποκάλυψε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η ονοματολογία. Ξεκαθάρισε ότι η πρόταση που θα κατατεθεί θα είναι «μια καινούργια πρόταση».

Ο ίδιος σημείωσε πως «αν περιμένουμε κι άλλα 25 χρόνια το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο», ενώ ερωτηθείς αν η πρόταση που θα καταθέσει για το ονοματολογικό θα είναι νέα, σημείωσε συγκεκριμένα: «Είναι μια νέα πρόταση, διότι είναι μια νέα συγκυρία και κάποιες από τις ιδέες έχουν  συζητηθεί για πολλά χρόνια».

Επισήμανε ωστόσο ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, διότι «αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» και τόνισε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση -ο όρος Μακεδονία περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα. Επίσης, πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν αυτή την χώρα ως "Republika Makedonija" και άρα ο όρος Μακεδονία συνδέεται με την χώρα αυτή».

Η Ελλάδα παίζει λοιπόν με σημαδεμένη τράπουλα και τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια. Σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «δημοκρατία» (του Κ. Χολέβα) αναφέρει μερικές από τις σοβαρές επιπτώσεις στη χώρα αν η κυβέρνηση δεχθεί τον όρο «Μακεδονία».

Πρώτον. Ποιος μμα εγγυάται ότι θα παραμείνει αυτή η σύνθετη ονομασία, πχ Άνω Μακεδονία; Μπορεί σε λίγους μήνες να συγκληθεί η Βουλή στα Σκόπια και να αποφασίσει την απόρριψη του όρου Άνω και την παραμονή μόνον του όρου Μακεδονία. Τότε τα Σκόπια θα έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με την ελληνική υπογραφή και ουδείς θα μπορεί να τιμωρήσει το γειτονικό κράτος.

Αυτό συνέβη στην περίπτωση της πρώην Υπεριορδανίας, Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Βρετανοί δημιούργησαν ένα νέο κράτος στη Μέση Ανατολή ονομάζοντάς το Transjordan. Στα ελληνικά το αποκαλούσαμε Υπεριορδανία. Μετά από λίγα χρόνια οι Ιορδανοί βουλευτές αποφάσισαν να αποβάλει η χώρα τους το πρώτο συνθετικό (Trans) και να ονομάζεται μόνο Jordan, Ιορδανία.

Ο Ιορδάνης ποταμός είναι το όνομα που έχει ιστορική και συμβολική σημασία για τους κατοίκους της Μέσης Ανατολής, όπως η Μακεδονία είναι το ιστορικά φορτισμένο όνομα για τους Βαλκανικούς λαούς. Ποιος θα προστατεύσει την Ελλάδα αν οι Σκοπιανοί απορρίψουν αργότερα τον γεωγραφικό προσδιορισμό;

Δεύτερον. Ποια θα είναι η εθνικότητα των κατοίκων της Νέας ή Άνω ή Βόρειας ή Βαρντάρσκα κλπ Μακεδονίας; Θα ονομάζονται διεθνώς Νεομακεδόνες ή Ανωμακεδόνες ή Βορειομακεδόνες ή Βαρνταρσκομακεδόνες; Προφανώς όχι. Μακεδόνες θα λέγονται. Άρα η Ελλάδα ουσιαστικά δεν θα έχει λύσει το πρόβλημα. Οι ΗΠΑ έχουν πολίτες Αμερικανούς και όχι Ηνωμενοπολιτειάτες. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πολίτες Βρετανούς και όχι Ηνωμενοβασιλειάτες ούτε καν Μεγαλοβρετανούς! Θα προβάλλονται διεθνώς μία ψευδεπίγραφη μακεδονική εθνότητα και μία κατασκευασμένη επί Τίτο «μακεδονική» γλώσσα. Αυτά τα ερωτήματα τα έχει απαντήσει η επισπεύδουσα ελληνική κυβέρνηση;

Τρίτον. Εμείς οι Έλληνες πολίτες που γεννηθήκαμε στη Μακεδονία θα μπορούμε άραγε να αποκαλούμαστε Μακεδόνες; Με τη σύνθετη ονομασία τα Σκόπια θα είναι κράτος που θα λέγεται Μακεδονία και με την ελληνική υπογραφή. Ενώ η Ελλάδα απλώς θα έχει γεωγραφικό διαμέρισμα με το όνομα Μακεδονία. Μήπως τελικά η Άνω κλπ Μακεδονία θα απαιτήσει τη διαγραφή ελληνικών ονομασιών όπως πχ. Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αεροδρόμιο Μακεδονία κ.ά;

Θυμίζουμε απλά πώς το 2007 είχαν διαρρεύσει σε αθηναϊκές εφημερίδες αποσπάσματα από προτάσεις του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος πρότεινε να περιορισθεί η χρήση των όρων Μακεδονία/ Μακεδονικός από την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ