Οπλικά συστήματα

Ας τα βλέπουν αυτά κάποιοι - Atairon vip: Το πρώτο διθέσιο αεροπλάνο made in Φλώρινα



Η καινοτομία στην Ελλάδα της κρίσης βρίσκει χώρο να αναπτυχθεί και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός διθέσιου αεροπλάνου στη Φλώρινα! Χωρίς τα τελευταία μέσα της τεχνολογίας αεροναυπηγικής, ο Γιώργος Ηλιόπουλος κατασκεύασε το Άταιρον, ένα διθέσιο αεροσκάφος, προκαλώντας το ενδιαφέρον διεθνών κατασκευαστών.

 

Οι σχεδιαστικές καινοτομίες του νέου μοντέλου είναι πολλές, διαθέτοντας ιδιαίτερη πτητική δυνατότητα.
Τα χαρακτηριστικά του φλωρινιώτικης έμπνευσης αεροσκάφους είναι τα εξής: Είναι διθέσιο, με έναν μικρού αναλογικά κινητήρα 80 ίππων, 250 κιλών, αλλά είναι εξαιρετικά σταθερό, ενώ το κόστος λειτουργικότητάς του είναι χαμηλό. Προσδίδει στην καλύτερη αεροδυναμική της σύγχρονης αεροναυπηγικής τα καλύτερα πλεονεκτήματα του αιωροπτερισμού, του αερομοντελισμού και του αιωρομοντελισμού, με  όλες τις συνδυαστικές τους τεχνικές λεπτομέρειες και χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με την άνεση και την κίνηση  των πουλιών και των αετών!Στόχος είναι με λίγα καύσιμα να διανύει μεγάλες αποστάσεις, με απώτερη δυνατότητα μετατροπής του σε υδροπλάνο και με δεύτερη απώτατη στόχευση με 40 λίτρα καυσίμου να μπορεί να ταξιδέψει ως την Κρήτη.

Η άτρακτος έχει εξαιρετικό σχεδιασμό, με φυσική ανυψωτική και θέση φτερών, μπρος και πίσω πηδαλίων, έχει αφενός εξαιρετική άνοδο, σε πολύ μικρό διάδρομο, χωρίς απώλεια καυσίμου, με παράλληλη  αεροδυναμική και σταθερή πλοήγηση αέρος και ελιγμών, ανόδου και καθόδου, ταχύτητας και επιβράδυνσης με ασφάλεια και με άνεση, με περιμετρική θέα, διπλά πηδάλια, απλότητα οργάνων, με άνεση προσγείωσης και απογείωσης σε δύσκολα εδάφη (δυνατότητα ομοίου σχεδιασμού και υδροπλάνου), άνετη καμπίνα και χώροι αποσκευών, για ικανής απόστασης ταξίδι.

Ο Γιώργος Ηλιόπουλος έχει προχωρήσει ήδη στην κατασκευή δύο αεροσκαφών του «Λυγκηστίς»  και του «Άρχων» και το «Atairon vip» είναι το τρίτο του δημιούργημα.

 Ράδιο Φλώρινα

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ