Πολιτική

Αρχίζουν και κουράζουν οι ΑΝΕΛ: «Ο όρος «Μακεδονία» σημαίνει αλυτρωτισμό και δεν θα τον δεχτούμε»

Σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό με την πΓΔΜ, είπε ότι οι ΑΝΕΛ έχουν δηλώσει με σαφήνεια ότι δεν δέχονται τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγο αυτού.

«Ο πρωθυπουργός στην πρώτη συνάντησή του με τον ομόλογό του κ. Ζάεφ το πρώτο ζήτημα που έθεσε ήταν του αλυτρωτισμού των Σκοπίων. Θα πρέπει να εξαλειφθεί κάθε ίχνος αλυτρωτισμού. Να δούμε τα Σκόπια πώς θα συμπεριφερθούν. Είναι διατεθειμένα να εξαλείψουν κάθε ίχνος αλυτρωτισμού, δηλαδή, να αλλάξουν το Σύνταγμα, τα σχολικά βιβλία, τους χάρτες; Μπορεί αυτό να γίνει αποδεκτό από τις διαφορετικές εθνότητες που συγκροτούν το κράτος των Σκοπίων;» συνέχισε η κ. Παπαδοπούλου, σημειώνοντας ότι «τα Σκόπια είναι εκείνα που βιάζονται να υπάρξει λύση για να ενταχθούν στους διεθνείς οργανισμούς» και προσθέτοντας πως «έχουμε εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά ότι θα διαχειριστεί το ζήτημα με θετικό αποτέλεσμα υπέρ του εθνικού συμφέροντος».

Είπε ακόμα ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν όνομα με συνθετικό το «Μακεδονία» ή παράγωγό του, καθώς θεωρούν ότι «η χρήση του ονόματος «Μακεδονία» ή παραγώγου του υποδηλώνει και συμπυκνώνει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων. Το όνομα «Μακεδονία» δεν είναι μια κούφια λέξη. Έχει εννοιολογικό περιεχόμενο, έχει ιστορία πίσω του η οποία ταυτίζεται με τον Ελληνισμό».

«Η τωρινή κυβέρνηση Ζάεφ δείχνει ότι δεν υιοθετεί την ακραία ρητορική του παρελθόντος και αυτό είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Οι ευνοϊκές συνθήκες, όταν υπάρχουν, πρέπει να αξιοποιούνται, γι’ αυτό και μπαίνουμε και σε διάλογο, αλλά οι ευνοϊκές συνθήκες δεν καθορίζουν τις εθνικές θέσεις» πρόσθεσε.

Ως προς τις δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου κατά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «ο κ. Καμμένος θεώρησε ότι όφειλε να απαντήσει στις επικρίσεις που οι ΑΝΕΛ δεχόμαστε για τη στάση μας στο Σκοπιανό. Ο κάθε βουλευτής έχει το δικαίωμα να εκφράζεται με τον τρόπο που ο ίδιος κρίνει σωστό. Δεν εκφραζόμαστε όλοι με πανομοιότυπο τρόπο».

«Το σημαντικό είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα βγάλει την πατρίδα μας από το μνημονιακό καθεστώς και δεν θα επιτρέψει τη διαιώνιση του συστήματος διαπλοκής και διαφθοράς. Πατριώτης είναι και εκείνος που δεν θα επιτρέψει την επιστροφή σε ένα τέτοιο σύστημα» κατέληξε η κ. Παπαδοπούλου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ