Πολιτική

Αναγνωρίστηκε ως ιαματικό το "Νερό Πηγής Πρέβεζας"

Υπογράφηκε από την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η απόφαση αναγνώρισης των πηγών της Πρέβεζας, που βρίσκονται στην θέση Παλιοσάραγα, ως ιαματικά.

Πρόκειται για τα Ιαματικά Λουτρά και σύμφωνα με την δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 29 Δεκεμβρίου 2017 «Αναγνωρίζεται ως ιαματικός, ο φυσικός πόρος «νερό πηγής Πρέβεζας» (γεώτρηση αντλούμενη) του Δήμου Πρέβεζας, (τοπωνύμιο θέσης εμφάνισης: Παλιοσάραγα Πρέβεζας) της Π.Ε. Πρέβεζας της Περιφέρειας Ηπείρου».

Ο φάκελος για την αναγνώριση είχε κατατεθεί από το Νοέμβριο του 2015 και από τότε υπήρξε στενή συνεργασία με τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών προκειμένου να προχωρήσει η όλη διαδικασία.

Τα οφέλη για το Δήμο θα είναι μακροπρόθεσμα και μεγάλα και η προσέλκυση Ιαματικού Τουρισμού για την Πρέβεζα θα μπει για πρώτη ίσως φορά σε οργανωμένη βάση.

Χαρακτηριστικά και Ιδιότητες Ιαματικού Φυσικού Πόρου

Όπως περιγράφεται στην απόφαση, ο φυσικός πόρος «νερό πηγής Πρέβεζας» (γεώτρηση αντλούμενη), έχει θερμοκρασία 19,7°C, ηλεκτρική αγωγιμότητα (μ.ο.): στους 25°C: 9230 mS/cm, ενεργό οξύτητα (Ph) (μ.ο.): 6,99, ραδιενεργά στοιχεία: ραδόνιο (Rn) (μ.ο.): 0,0008 Bq/I. Χημικά στοιχεία: CI, Na, HC03, Ca, Mg, K, Β και αέρια: H2S.

Η παροχή είναι δύο κυβικά μέτρα ανά ώρα. Ο φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται ως, ψυχρή, μεταλλική, υποτονική, υδροθειούχος, χλωριονατριούχος, με HCO3,Ca, Mg, Κ, Β.

Ο τρόπος χρήσης είναι για λουτροθεραπεία ενώ όσον αφορά τις ιαματικές ιδιότητες:

Ενδείξεις: Ρευματικές παθήσεις χρόνιους ρευματισμούς, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, παθήσεις νευρικού συστήματος.

Αντενδείξεις: καρδιακές παθήσεις, οιδήματα κάτω άκρων, στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικές αιμορραγίες ή θρομβώσεις αγγείων, κακοήθεις νεοπλασίες, νευρικές και ψυχικές παθήσεις, ενεργός φυματίωση, εγκυμοσύνη μετά τον έκτο μήνα.

Η ιστορία

Τα Ιαματικά Λουτρά της Πρέβεζας, βρίσκονται στον κόλπο Παλιοσάραγα που σημαίνει «Παλιά Παλάτια» και σύμφωνα με την ιστορία αλλά και τα ευρήματα που διασώζονται τα χρησιμοποιούσε τον 17ο αιώνα ο Αλή Πασάς ως θερινά του ανάκτορα αναγνωρίζοντας την θεραπευτική ιδιότητα των νερών.

Ο χώρος όπου βρισκόταν το χαμάμ σώζεται σχεδόν ακέραιος, ενώ το 2013 έγιναν στοχευμένες παρεμβάσεις προκειμένου να απομακρυνθούν κάποιες προσθήκες που έγιναν στο πέρασμα του χρόνου .

Το χαμάμ, όταν τα Ιαματικά Λουτρά ξεκινούν την λειτουργία τους, είναι επισκέψιμο ενώ δεσπόζει ο θόλος που απεικονίζει, παρότι κατασκευάστηκε στην οθωμανική περίοδο, έναν διπλό σταυρό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...