Πολεμική αεροπορία

Αναβάθμιση F-16: Νέα LOA τον Φεβρουάριο από τους Αμερικανούς

Στις ελληνικές "ράγες" επιδιώκουν οι διαπραγματευτές του Πενταγώνου ότι θα φέρνει το πρόγραμμα αναβάθμισης των 85 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, η νέα LOA(Letter of Acceptance) που σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του OnAlert αναμένεται να αποστείλει έως τις αρχές Φεβρουαρίου η αμερικάνικη πλευρά. 

Πηγές του ελληνικού πενταγώνου που παρακολουθούν από κοντά τις διαπραγματεύσεις της ΓΔΑΕΕ με την αμερικάνικη πλευρά, εξέφραζαν την πίστη τους ότι "θα ακολουθήσουν την προτροπή μας να έρθουν να κουβεντιάσουμε την αντιπρόταση μας". Στο ερώτημα σε τι θα μεταβάλλεται σε σχέση με τον υπάρχον πλαίσιο η απάντηση ήταν: "Φαντάζομαι θα έχουν ληφθεί υπόψιν οι παρατηρήσεις μας οι οποίες στοχεύουν στη μείωση του κόστους είτε με μείωση κάποιων υλικών είτε με τις επισημάνσεις μας για κάποιες υπηρεσίες συν τη διευθέτηση των πληρωμών προς τα δεξιά. Να μην είναι δηλαδή τόσο εμπροσθοβαρής η πληρωμή."  

Ειδικά στο σκέλος της κοστολόγησης από την επισκόπηση που έγινε, διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένες κατηγορίες, όπως αυτές των υπηρεσιών ή του αριθμού των ανταλλακτικών, θεωρήθηκαν υπερβολικά και με βάση το νέο μοντέλο διαπραγμάτευσης και προμηθειών μη αποδεκτά από τους έλληνες διαπραγματευτές.

Μεγάλο αγκάθι ωστόσο είναι το ζήτημα του τρόπου που προκρίνει η αμερικανική πλευρά για την χρηματοδότηση της γραμμής παραγωγής που θα στηρίξει το πρόγραμμα αναβάθμισης των ελληνικών μαχητικών. Η αξίωση εντός της πρώτης τριετίας να καταβληθεί το 70 έως και 80 τοις εκατό του συνολικού κόστους, κάτι που μεταφράζεται σε 800 εκατομμύρια δεν είναι δυνατόν να διατηρήσει σε τροχιά το πρόγραμμα.

Στόχος όπως έλεγαν στο OnAlert οι ίδιες πηγές ενημέρωσης είναι η συμπίεση και η μετακύλιση του στα υπόλοιπα έτη του προγράμματος. "Αυτό όσο γίνεται να απομειωθεί και μετά ήταν πολύ «ελαφρύ» το πρόγραμμα τα επόμενα χρόνια. Από το τελικό του όπως θα διαμορφωθεί, διότι σε κάθε περίπτωση, συζητάμε και για μείωση του συνολικού κόστους" έλεγαν χαρακτηριστικά στο OnAlert.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...