Πολιτική

Έρχονται εξελίξεις - Στο υπουργικό συμβούλιο λύνουν τους «λογαριασμούς» τους για τα Σκόπια Τσίπρας-Καμμένος

Με δυσκολίες για την συμβίωση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση ξεκινά το 2018.

Τα δύο κόμματα μετά από καιρό καλούνται να συγκρουστούν για ένα μείζον εθνικό θέμα, αυτό της ονομασίας της πΓΔΜ, για το οποίο παρατηρούνται θεμελιώδεις ιδεολογικές διαφορές και θέσεις μεταξύ του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ και των ακροδεξιών λαϊκιστών ΑΝΕΛ.

Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος θα κληθούν πολύ σύντομα να ξεκαθαρίσουν οριστικά τους «λογαριασμούς» τους για το Σκοπιανό, καθώς σε λίγες μέρες θα διεξαχθεί το πρώτο υπουργικό συμβούλιο του νέου έτους, στο οποίο το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας αναμένεται να μονοπωλήσει τη συζήτηση.

Μέχρι σήμερα πάντως ο Αλέξης Τσίπρας κρατά αποστάσεις και δεν παίρνει σαφή θέση για τη στάση της Ελλάδος στο Σκοπιανό. Αυτό φάνηκε και στις σημερινές του δηλώσεις στον Νίκο Χατζηνικολάου, όπου ο πρωθυπουργός αρκέστηκε σε μία αόριστη δήλωση περί αισιοδοξίας για το μέλλον των διαπραγματεύσεων Αθήνας-Σκοπίων.

 

 

«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να διαχειριστούμε ένα θέμα που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αν όντως υπάρχει η επιθυμία από την άλλη πλευρά να γίνουν βήματα μπορούν να γίνουν και βήματα διεξόδου. Ομως ας καταγράψω μόνο αισιοδοξία και ας περιμένουμε να δούμε όχι μόνο λόγια. Προτιμώ πράξεις, όχι λόγια» ήταν τα ακριβή λόγια του Αλέξη Τσίπρα.

Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος, που τις τελευταίες εβδομάδες έχει ανεβάσει τους τόνους για το Σκοπιανό, καλείται στο υπουργικό συμβούλιο να πάρει και αυτός μία ξεκάθαρη θέση: θα επιμείνει στις δηλώσεις του πως οι ΑΝΕΛ δεν θα δεχθούν καμία χρήση του όρου Μακεδονία στο όνομα της πΓΔΜ ή θα ταχθεί με την πρόταση που προκύπτει από το βέτο του Κώστα Καραμανλή το 2008 -με την οποία φαίνεται να συμφωνεί ο Αλέξης Τσίπρας- σχετικά με μία ονομασία erga omnes, που κάνει λόγο για σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία; Για την ιστορία πάντως κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποστηρίξει τη θέση που είχε εκφραστεί το 2008.

«Ως αρχηγός κόμματος η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Υπάρχει μια εν ενεργεία απόφαση για μη χρήση του όρου Μακεδονία. Αυτό για να ανατραπεί θα πρέπει να γίνει σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ήταν η φράση του Πάνου Καμμένου πριν από λίγες μέρες, σύμφωνα με την οποία το κόμμα του δεν θα διαπραγματευτεί τη χρήση του όρου Μακεδονία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...