Σκοπιανό

Με αυτό το όνομα πήγε ο Νίμιτς στα Σκόπια - Τορπιλίζουν την συμφωνία και ακονίζουν μαχαίρια οι Σκοπιανοί

Έχοντας ολοκληρώσει τις συναντήσεις στην Ελλάδα, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς έφτασε το μεσημέρι της Τετάρτης στα Σκόπια, με το όνομα Republika GornaMakedonija -σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του pentapostagma.gr- να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του.

Ο Μάθιου Νίμιτς θα έχει την Πέμπτη διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας Αλί Αχμέτι.

 

Οι επαφές Νίμιτς στην Αθήνα

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς, στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, έμαθε τις εναλλακτικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς για λύση-πακέτο. Προτάσεις οι οποίες αναμένεται να αποκτήσουν τελική μορφή και να κατατεθούν εντός του Φεβρουαρίου.

Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και ανέφερε ότι έλαβε γνώση των απόψεων της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του προβλήματος». «Υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά υπάρχει βούληση και εδώ και πιστεύω επίσης και στα Σκόπια» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μία δυναμική». Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για τις ελληνικές θέσεις δηλώνοντας «θετικός» ως προς αυτές.

Το αμετάφραστο Republika GornaMakedonija προκρίνεται

Όπως αποκάλυψε το pentapostagma.gr, το Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) είναι η ονομασία της γειτονικής χώρας που προκρίνεται τελικά ως λύση. Μάλιστα δεν θα υπάρξει μετάφραση και η ονομασία όχι μόνο θα είναι σλαβική αλλά θα εκφωνείται και σε μια λέξη, «GornaMakedonija», ώστε να μην υπάρχει ποτέ ο όρος «Μακεδονία» σκέτος.

Αρχικά η σκοπιανή πλευρά είχε ζητήσει την ονομασία Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), ενώ η ελληνική πλευρά είχε προτείνει η γειτονική χώρα να ονομάζεται Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη). Οι δύο πλευρές κατέληξαν τελικά σε μια ενδιάμεση, τρίτη λύση.

Η συμφωνία που θα υπογραφεί θα περιγράφει αναλυτικά και τις οικονομικές και αναπτυξιακές σχέσεις των δύο χωρών. Πηγές που έχουν γνώση του φακέλου αναφέρουν, μάλιστα, ότι «η ΠΓΔΜ θα εξελιχθεί σε ένα είδος καντονίου για την Ελλάδα, με ειδικές αναπτυξιακές ρήτρες, οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών».

TOΡΠΙΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ

Σε «γκαλά» με χάρτες της «Μεγάλης Μακεδονίας» ο πρέσβης των Σκοπίων στις ΗΠΑ

Σε «γκαλά» εθνικιστών συμπατριωτών του στις ΗΠΑ, όπου κυριαρχούν χάρτες της «Μεγάλης Μακεδονίας» και κόκκινες σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας, συμμετέχει συχνά ο πρέσβης των Σκοπίων, Βάσκο Ναουμόφσκι και έως πρότινος επίσημος διαπραγματευτής για την ονομασία στον ΟΗΕ.

Ο 38χρονος διπλωμάτης υπήρξε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι και διετέλεσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης την περίοδο 2009-2011 ως υπεύθυνος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας. Είναι ένας από τους φανατικότερους θιασώτες της μεθοδικής προσπάθειας της κυβέρνησης Γκρούεφσκι να συνδέσει τη σλαβική πλειοψηφία με τους αρχαίους Μακεδόνες, την ιστορία και τον πολιτισμό τους, ενώ αντιτίθεται σθεναρά στην αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας.

Τον Ιούλιο του 2014, ο Ναουμόφσκι τοποθετήθηκε πρεσβευτής των Σκοπίων στην Ουάσινγκτον και από τη θέση αυτή ανέπτυξε ιδιαίτερες σχέσεις με εθνικιστικές οργανώσεις απόδημων Σκοπιανών, που κάνουν ευθέως λόγο για «κατεχόμενη» από την Ελλάδα Μακεδονία.

Φωτογραφίες που υπάρχουν αναρτημένες στον επίσημο λογαριασμό της πρεσβείας των Σκοπίων στις ΗΠΑ, εικονίζουν τον Ναουμόφσκι μπροστά από σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας, που, σύμφωνα με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, απαγορεύεται η χρήση της από τα Σκόπια -και το κυριότερο, μπροστά σε αλυτρωτικούς χάρτες της «Μεγάλης Μακεδονίας, που φτάνουν έως την Χαλκιδική και τον Όλυμπο.

Δεν μιλάμε για γραφικούς ακραίους εθνικιστές της σκοπιανής διασποράς, αλλά για τον επίσημο εκπρόσωπο της χώρας στις ΗΠΑ, που φαίνεται πως έχει υπερβεί προ πολλού τα εσκαμμένα και, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ηγεσία του ΥΠΕΞ των Σκοπίων είναι προβληματισμένη με τη συμπεριφορά του.

Δεν είναι τυχαίο πως, μετά τις δηλώσεις που είχε κάνει έπειτα από την πρόσφατη συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές Αθηνών και Σκοπίων, είχε μιλήσει για προτάσεις που «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση».

Έκτοτε, ο Ναουμόφσκι μπήκε στον «πάγο» και τέθηκε ουσιαστικά εκτός του διαπραγματευτικού team, όπου επικεφαλής ανέλαβε ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, Νικολά Ντιμιτρόφ.  

Ενοχλημένος ο Ντιμιτρόφ με τη συνέντευξη Κοτζιά

Ενοχλημένος φέρεται να είναι ο Νικολά Ντιμιτρόφ με τη συνέντευξη που έδωσε ο Νίκος Κοτζιάς για το Σκοπιανό, το βράδυ της Δευτέρας (29.01.2018) στην ΕΡΤ.

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη, το Γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για διαπραγματεύσεις.

«Τις παραμονές της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, υπό τη διαμεσολάβηση του οποίου διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, τονίζουμε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για συνομιλίες», ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, “MIA”, το Γραφείο του Νίκολα Ντιμιτρόφ.

«Από την πλευρά μας υπάρχει καλή βούληση για αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα σέβεται τα συμφέροντα, την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των δύο λαών. Για να φτάσουμε σε αυτήν την λύση θα είναι αναγκαία η καλή βούληση και της άλλης πλευράς», πρόσθεσε το Γραφείο του Ντιμιτρόφ.

Η συνέντευξη Κοτζιά 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στην ΕΡΤ, αποκάλυψε πως η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει συνολικό σύμφωνο, το οποίο θα προταθεί εντός του Φεβρουαρίου στην κυβέρνηση των Σκοπίων.

Όπως είπε, το σχέδιο θα περιλαμβάνει επτά εδάφια για όλο το φάσμα χρήσης σε σχέση με την ονομασία, ειδικό κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό και το Σύνταγμα, αλλά και θέματα που άπτονται με τη διεθνή και περιφερειακή θέση της ΦΥΡΟΜ, όπως η ένταξή της σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και μια «θετική ατζέντα ανάπτυξης των διμερών σχέσεων». Στις διαπραγματεύσεις είναι στα υπέρ να είσαι αυτός που ετοιμάζει το σχέδιο, είπε ο κ. Κοτζιάς ενώ χαρακτήρισε εκτός πραγματικότητας όσους μιλάνε περί «σαλαμοποίησης».

Εφόσον υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση Ζάεφ, όπως είπε, το σχέδιο θα φτάσει και στην ελληνική Βουλή.

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε την καλή σχέση με τον κ. Νίμιτς, ο οποίος όπως είπε επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο πλευρές. Κάποιες προτάσεις του τις αξιολογούμε θετικά, σε άλλες δεν συμφωνούμε, είμαστε σε διαπραγμάτευση. Δεν πρόκειται να κάνω δημόσιο πόλεμο με τον Νίμιτς επειδή το ζητά η αντιπολίτευση. Θα τον δουν ας του τα πουν διότι δεν συνήθιζαν να το κάνουν στο παρελθόν, σημείωσε.

Την ώρα που οι ψίθυροι για την ονομασία «GornaMakedonija», που φέρεται να προκρίνει η ελληνική κυβέρνηση, γίνονται… κραυγές, στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση! Και αυτό, παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από λίγες ώρες ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος επανέλαβε πως, παρά τη διαφωνία του με το όνομα, θα εξακολουθήσει να στηρίζει την κυβέρνηση.

Με τον Μάθιου Νίμιτς να συνεχίζει σήμερα επί σκοπιανού εδάφους τις διαβουλεύσεις του για το ονοματολογικό, τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ αποκαλύπτουν πως το «GornaMakedonija» κέρδισε έδαφος, μετά και τις συναντήσεις του Αμερικανού διπλωμάτη χθες στην Αθήνα.

Η ονομασία που φαίνεται να προκρίνεται για τα Σκόπια, προς το παρόν, πέφτει στον… τοίχο των ΑΝΕΛ, με τον Βασίλη Κόκκαλη να επαναλαμβάνει μέσω του ΣΚΑΪ τη θέση του κόμματός του: «Όχι στον όρο Μακεδονία. Δεν μας ικανοποιεί αυτή η ονομασία», στάση που, όπως είπε, ήταν γνωστή σε όλους από την αρχή.

Ενδεικτικό, πάντως, της έντασης που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι και το γεγονός ότι ο κ. Κόκκαλης ναι μεν επισήμανε πως «ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα συνεχίζουμε να δίνουμε μέχρι το τέλος της τετραετίας», αφήνοντας όμως ανοιχτό παράθυρο στη... φυγή: «Ναι, υπάρχει πιθανότητα να αποχωρήσουμε από τα υπουργεία. Εγώ δεν έχω θέμα να πάω σπίτι μου».

Δ. Καμμένος κατά ΣΥΡΙΖΑ: Βλέπω τη διάθεση να μας ξεφορτωθούν...

Συνεχίζει την «πολεμική» ρητορική έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Καμμένος και επανέρχεται με νέες δηλώσεις οι οποίες οξύνουν εκ νέου την αντιπαράθεση στον κυβερνητικό συνασπισμό, παρά την απόπειρα να πέσουν οι τόνοι.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Καμμένος επεσήμανε πως «δεν ξύπνησα ένα πρωί μετά από 2,5 χρόνια συγκυβέρνησης να ξιφουλκήσω κατά συναδέλφων. Απαντώ σε δηλώσεις συναδέλφων -κυρίως των 53- και άρθρων της Αυγής. Βλέπω διάθεση, μετά από 2,5 χρόνια που βοηθήσαμε να βγει η χώρα από το τέλμα, να μας ξεφορτωθούν, είναι πολιτική πίεση που ασκείται. Μια μερίδα θέλει να φύγουν οι ΑΝΕΛ και μας προσβάλλει επί προσωπικού όλους».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ