Βγήκαν οι «σακούλες» στη Μαύρη Θάλασσα – Su-27 πήγε «καροτσάκι» αμερικανικό αεροσκάφος

Δημοσίευση: 29 Ιανουαρίου 2018, 11:59 μμ | Ανανέωση: Ιανουάριος 30, 2018 στις 12:55 πμ

Πολύ κοντά σε ένα «θερμότατο» επεισόδιο, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να έχει εξελιχθεί και σε «ατύχημα» έφτασαν Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, όταν αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος διείσδυσε ώστε να κατασκοπεύσει τις ρωσικές κινήσεις.


Το παραλίγο ατύχημα σημειώθηκε σε διεθνή εναέριο χώρο, πολύ κοντά, ωστόσο, στη ρωσικού ενδιαφέροντος ζώνη.

Όπως επιβεβαίωσε το Πεντάγωνο, το αμερικανικό αεροσκάφος τύπου EP-3 Aries, αναχαιτίστηκε από εξαιρετικά κοντινή απόσταση από ένα ρωσικό SU-27.

Το ρωσικό αεροσκάφος «συνόδευε» για δύο ώρες και 40 λεπτά το αμερικανικό, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς γύρω από το αμερικανικό.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, το SU-27 πλησίασε ακόμη και στο 1,5 μέτρο απόσταση, διακινδυνεύοντας μία εναέρια σύγκρουση με ολέθριες, σε όλα τα επίπεδα, επιπτώσεις.


Η Αμερικανίδα εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Pamela Kunze, κατέστησε σαφές στις δηλώσεις της ότι οι πτήσεις των αμερικανικών αεροσκαφών θα συνεχιστούν, καθώς είναι «δικαίωμα» να πετούν σε διεθνή εναέριο χώρο. Η Αμερικανίδα εκπρόσωπος χαρακτήρισε «μη ασφαλείς» ανάλογες ενέργειες.

Αργότερα έγινε γνωστό πως Global Hawk μπαινοβγαίνει του ελληνικού εναερίου χώρου κατασκοπεύοντας τις ρωσικές κινήσεις σε Μαύρη Θάλασσα-Κριμαία κτλ.