Μέση Ανατολή

Προσοχή σκληρές εικόνες: Νεκρός ο πρώην πρόεδρος της Υεμένης - Τον καθάρισαν Ιρανοί και Χούθι μετά την προδοσία


Του Βασίλη Καπούλα

Επιβεβαιώθηκαν τελικά οι αρχικές πληροφορίες (Δείτε ΕΔΩ) που έφεραν τον πρώην πρόεδρο της Υεμένης, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, να είναι νεκρός. Το Ιράν δεν του συγχώρεσε την στροφή προς Σαουδική Αραβία κάτι που θα άλλαζε τις ισορροπίες στον πόλεμο στην περιοχή διασπώντας τις δυνάμεις του συνασπισμού που μάχεται εναντίον του Ριάντ. Ετσι οι αντάρτες Χούτι πραγματοποίησαν επιδρομή, ανατίναξαν το σπίτι του στη κεντρική Sanaa και πλέον είναι νεκρός. Προσοχή, οι εικόνες είναι σκληρές.

Το θέμα πλέον είναι τι θα πράξουν οι δυνάμεις που ήταν υπό τον έλεγχο του. Θα παραμείνουν ενωμένες και θα υπαχθούν στον έλεγχο νέας ηγεσίας; Αυτό θα είναι το "κλειδί" για την πορεία του πολέμου στην περιοχή.

Πλέον έχουμε μετωπική Ιράν και Σαουδικής Αραβίας σε όλο το φάσμα της Μέσης Ανατολής και η κλιμάκωση στην Υεμένη είναι αναπόφευκτη...

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι Χούθι είχαν περικυκλώσει την κατοικία του και οι φρουροί του έδωσαν σκληρές μάχες για περίπου 48 ώρες μέχρι που τους τελείωσαν τα πυρομαχικά.

Αμέσως μαχητικά της Σαουδικής Αραβίας προσπάθησαν να τον σώσουν πραγματοποιώντας επιδρομές αλλά ήταν αδύνατον. Σκοτώθηκαν και αρκετοί μαχητές Χούθι.

Ο Υπουργός Εσωτερικών των Χούθι ανακοίνωσε επίσημα ότι ο πρώην πρόεδρος της Υεμένες, Ali Abdullah Saleh, που κυβέρνησε τη χώρα για 33 χρόνια είναι πλέον νεκρός.

Xτες, ο πρώην πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, , δήλωσε πως είναι ανοικτός σε συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία αν η τελευταία άρει τον αποκλεισμό που επιβάλλει στη Υεμένη.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Σάλεχ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι παύει να στηρίζει τους Χούτι και δήλωσε πως είναι έτοιμος να «γυρίσει νέα σελίδα» στις σχέσεις του με τον σαουδαραβικό συνασπισμό που πολεμά τους σιίτες αντάρτες, αν σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των πολιτών της Υεμένης και άρει τον αποκλεισμό της χώρας.

«Καλώ τους αδελφούς μας στις γειτονικές χώρες (…) να σταματήσουν την επίθεσή τους και να άρουν τον αποκλεισμό (…) και θα γυρίσουμε σελίδα» είπε ο Σάλεχ σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.

«Υποσχόμαστε στους αδελφούς και γείτονές μας ότι από τη στιγμή που θα εγκαθιδρυθεί κατάπαυση του πυρός και αρθεί ο αποκλεισμός, θα κάνουμε απευθείας διάλογο μέσω της νόμιμης αρχής που εκπροσωπείται από το κοινοβούλιό μας», πρόσθεσε.

Το ένοπλο κίνημα των Χούτι της Υεμένης δήλωσε πως οι δηλώσεις του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ είναι ένα «πλήγμα».

«Η ομιλία του Σάλεχ είναι ένα πλήγμα κατά της συμμαχίας και της σύμπραξής μας και αποκαλύπτει την απάτη εκείνων που διαβεβαιώνουν ότι μάχονται κατά της επίθεσης» της Σαουδικής Αραβίας, ανέφερε εκπρόσωπος των Χούτι σε μια δήλωση που αναμεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Massira, που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Οι δυνάμεις του Σάλεχ, που είχαν συμμαχήσει με το σιιτικό, φιλοϊρανικό κίνημα των Χούτι, πολεμούν από το 2015 εναντίον ενός στρατιωτικού συνασπισμού του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία και ο οποίος επενέβη στην Υεμένη για να υποστηρίξει τον διάδοχο του Σάλεχ, τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ηγέτες του κόμματος του πρώην προέδρου Σάλεχ, Κόμμα Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου (GPC), θα επιστρέψουν στην αραβική εστία, σύμφωνα με το σαουδαραβικής ιδιοκτησίας ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Hadath.

Ο συνασπισμός κατηγορεί τον Σάλεχ ότι πρόδωσε τους Άραβες γείτονές του συμμαχώντας με δυνάμεις υπό την ηγεσία των Χούτι, οι οποίες όπως λέει υποστηρίζονται από το Ιράν.
https://twitter.com/aldin_ww/status/937661174191149056?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/Conflicts/status/937661475245756416?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...