Ρωσία

Mπόρις Τζόνσον: Είμαι εκ πεποιθήσεως Ρωσόφιλος, θέλω να βελτιώσω τις σχέσεις μας (εικόνες)

Εκ πεποιθήσεως Ρωσόφιλος δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε στη Μόσχα μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Επιτρέψτε μου να δηλώσω ότι είμαι ρωσόφιλος και μάλιστα ρωσόφιλος εκ πεποιθήσεως» είπε ο Τζόνσον και συνέχισε «Θέλω να πω πως έχω προγόνους στην Αμερική, τη Γερμανία και φυσικά εδώ στη Μόσχα. Είμαι πεπεισμένος ότι είμαι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, με το όνομα Μπορίς. Νομίζω ότι σε αυτό το αξίωμα δεν θα υπάρξουν πολλοί Μπορίς… Και παρακαλώ μην αμφιβάλλετε για το ότι θέλω να βελτιώσω τις σχέσεις μας…» δήλωσε ο Τζόνσον κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ παρατήρησε ότι οι ρωσο-βρετανικές σχέσεις «βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο όχι με ευθύνη της Μόσχας». Ο Τζόνσον συμφώνησε ότι η Ρωσία και η Βρετανία δεν έχουν ακόμη κάποιες κοινές θέσεις στην πλειονότητα των διεθνών ζητημάτων.

Και οι δύο υπουργοί πάντως απευθύνονταν ο ένας στον άλλον με τα μικρά τους ονόματα, χωρίς να πάψουν να αστειεύονται κατά διαστήματα μεταξύ τους. Από τους γεμάτους αστεϊσμούς διαλόγους τους φάνηκε ότι παρότι η κάθε πλευρά εμμένει στις δικές της θέσεις, δημόσια και οι δύο τους θέλησαν να δώσουν την αίσθηση ότι επιδίωξαν να αμβλύνουν τις έντονες διαφωνίες που έχουν μεταξύ τους στα διάφορα ζητήματα.

Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν και ο διάλογος που διαμείφθηκε μεταξύ τους όταν έγινε λόγος για την υποτιθέμενη παρέμβαση της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης:

Λαβρόφ: Ο Μπορίς Τζόνσον πρόσφατα είχε δηλώσει ότι δεν έχει αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν ότι η Ρωσία παρενέβη στο δημοψήφισμα για το Brexit

Τζόνσον: Είχα πει ότι η παρέμβαση δεν ήταν επιτυχής. Νομίζω ότι αυτή είναι η σωστή διατύπωση

Λαβρόφ: Φοβάται ότι αν δεν διαφωνήσει μαζί μου , επιστρέφοντας στην πατρίδα του θα έχει ήδη πληγεί η φήμη του στα ΜΜΕ

Τζόνσον: Σεργκέι, περισσότερο ανησυχώ για τη δική σας φήμη.

Ένας από τους δημοσιογράφους ρώτησε τον Μπορίς Τζόνσον να σχολιάσει δημοσιεύματα του τύπου σύμφωνα με τα οποία, πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα, τον συμβούλεψαν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στη Ρωσία, επειδή μπορεί να συναντήσει άτομα που θα προσπαθήσουν να τον δηλητηριάσουν, να συναντήσει χάκερς και προβοκάτορες.

Τζόνσον: Με το που έφθασα εδώ, αμέσως έδωσα το παλτό μου και ό,τι είχα στις τσέπες μου στον Σεργκέι Λαβρόφ, ακόμη και τα γάντια μου, όλα. Γνώριζα ότι θα τα προσέξει και δεν θα συμβεί τίποτα το κακό.

Λαβρόφ: Θέλω να πω ότι στις τσέπες του Μπορίς δεν υπήρχε τίποτα.

Τζόνσον: Δηλαδή ψάξατε τις τσέπες μου;

Πριν αρχίσει μάλιστα η συνάντηση ο Τζόνσον, θέλοντας να επισημάνει το δυσχερές επίπεδο των διμερών σχέσεων, είπε, αστειευόμενος, ότι τον τελευταίο χρόνο η Βρετανία πούλησε στη Ρωσία 300 αυτοκίνητα μάρκας ‘Μπέντλεϊ’, τονίζοντας και χαμογελώντας διερευνητικά, ότι αυτό «είναι μια ένδειξη προόδου», για να προσθέσει ότι «είναι αμφίβολο φυσικά αν τα αυτοκίνητα αυτά τα αγόρασαν υπάλληλοι του ρωσικού ΥΠΕΞ...», προκαλώντας το διπλωματικό χαμόγελο του ρώσου ομολόγου του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...