Επιστήμη

6 αληθινές υπερδυνάμεις που έχουν όλοι οι άνθρωποι

O άνθρωπος είναι ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα της φύσης. Παρά το γεγονός ότι οι οργανισμοί μας αναλύονται και μελετώνται διαρκώς, οι επιστήμονες εξακολουθούν να έχουν απίστευτα νέα ευρήματα σε αυτόν τον τομέα.

Συλλέξαμε 16 ενδιαφέροντα γεγονότα για το ανθρώπινο σώμα που συνήθως περνούν απαρατήρητα.

16. Οι επιστήμονες λένε ότι η χωρητικότητα αποθήκευσης της μνήμης του εγκεφάλου ισούται με 1 petabyte (ή 1.000 terabytes).

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας ανακάλυψαν ότι μία σύναψη (ο χώρος μεταξύ νευρωνικών κυττάρων) έχει χωρητικότητα αποθήκευσης 4,7 μπιτ. Γνωρίζοντας το σύνολο των συνάψεων, αποδεικνύεται ότι η χωρητικότητα αποθήκευσης μνήμης του εγκεφάλου ισούται με 1 petabyte – 10 φορές μεγαλύτερη από ό, τι είχαν σκεφτεί προηγουμένως. Εάν αυτός ο όγκος μνήμης παρουσιάζεται ως γραφικό αρχείο, η τυπωμένη του έκδοση θα ήταν 20 εκατοστά σε πλάτος και περίπου 77 δισεκατομμύρια μέτρα σε μήκος.

15. Η πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής προσβολής είναι υψηλότερη τη Δευτέρα από οποιαδήποτε άλλη ημέρα της εβδομάδας.

Η σουηδική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής είναι υψηλότερος τις Δευτέρες και κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων ή την Πρωτοχρονιά. Τα χαμηλότερα ποσοστά είναι τα Σάββατα και τα μέσα του καλοκαιριού (Ιούλιος).

14. Τα ανθρώπινα οστά είναι αρκετά σκληρότερα από το τσιμέντο.

Τα οστά μας είναι κατασκευασμένα από σύνθετο υλικό: είναι ταυτόχρονα σκληρά και ελαστικά. Τα οστά αποτελούνται από υδροξυλαπατίτη ασβεστίου (περίπου 60%) και από κολλαγόνο, οπότε η δομή τους είναι ανθεκτική στη θραύση.

13. Πρέπει να αφαιρέσετε 7,700 θερμίδες για να κάψετε 1 κιλό.

Όταν αδυνατίζουμε ενεργά, το υπερβολικό λίπος διασπάται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό, το οποίο συνοδεύεται από την απελευθέρωση ενέργειας. Προκειμένου να απαλλαγείτε από 1 κιλό λίπους, θα πρέπει να κάψετε 7,700 θερμίδες. Αυτό ισοδυναμεί με 10 ώρες συνεχούς λειτουργίας, 16 ώρες κολύμβησης ή έναν 24ωρο μαραθώνιο χορού.

12. Η συνολική επιφάνεια των ανθρώπινων πνευμόνων ισούται με τη συνολική έκταση ενός γηπέδου τένις.

Η δομή αυτού του διπλού τμήματος του σώματος περιέχει κύτταρα με αέρα: σχηματισμούς φυσαλίδων που συμμετέχουν στην ανταλλαγή αερίων. Εάν η συνολική έκταση όλων των κυττάρων του πνεύμονα συνοψιστεί, θα ισούται με την περιοχή ενός γηπέδου τένις.

11. Ο λόξυγκας μπορεί να διαρκέσει για χρόνια.

Οι άνδρες υποβάλλονται περισσότερο σε αυτό το πρόβλημα από τις γυναίκες. Ο Αμερικανός Τσαρλς Όσμπορν συμπεριλήφθηκε στο Βιβλίο Γκίνες του Παγκοσμίου Αρχείου για συνεχή λόξυγκα επί 68 χρόνια (1922-1990). Ο λόξυγκας του σταμάτησε μια μέρα χωρίς λόγο. Μην προσέχοντας αυτή την ενοχλητική κατάσταση, ο Τσαρλς έζησε μια κανονική ζωή, είχε οικογένεια και πέθανε στην ηλικία των 96 ετών.

10. Οι άνθρωποι έχουν περισσότερες από 5 αισθήσεις.

Η γεύση, η όραση, η αφή, η οσμή και η ακοή δεν είναι οι μόνες μας αισθήσεις. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι έχουμε από 9 ως 20 αισθήσεις, με διάφορες εκτιμήσεις. Είναι, για παράδειγμα, η αίσθηση του χρόνου, η θερμοπληξία (η αίσθηση της ζεστασιάς), η ισορροπία (η αίσθηση της ισορροπίας) και η ιδιοδεκτοποίηση (κατανοώντας τη θέση των δικών του τμημάτων του σώματος). Λόγω αυτής της τελευταίας αίσθησης, ποτέ δεν μπερδευόμαστε όταν αγγίζουμε τη μύτη μας. Απλά ξέρουμε πού είναι, ακόμα κι αν δεν βλέπουμε τίποτα.

9. Ο κερατοειδής είναι το μόνο μέρος του σώματος που δεν έχει αιμοφόρα αγγεία.

Λόγω της έλλειψης αιμοφόρων αγγείων, ο κερατοειδής παραμένει διαφανής. Αυτό είναι καλό, επειδή η παρουσία τους θα αποτελούσε εμπόδιο στην όραση. Αυτός ο ιστός τροφοδοτείται χάρη στη διάχυση στοιχείων από τις γύρω δομές του σώματος.

8. Τα περισσότερα παιδιά γεννιούνται με μπλε μάτια.

Τα περισσότερα μωρά έχουν μπλε μάτια όταν γεννιούνται, αλλά το χρώμα μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Αυτό εξηγείται από τη μελανίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για το χρώμα των ματιών. Όσο περισσότερη μελανίνη έχει ο κερατοειδής, τόσο πιο σκούρα είναι τα μάτια. Τα ανοιχτόχρωμα μωρά στο δέρμα έχουν πολύ μικρή ποσότητα αυτής της χρωστικής, αλλά το χρώμα αλλάζει κατά τη διάρκεια της παραγωγής του.

7. Το έμβρυο μπορεί να θεραπεύσει τη μητέρα.

Παρατηρήθηκε ότι το 50% των γυναικών που είχαν καρδιομυοπάθεια έγιναν καλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους χωρίς καμία θεραπεία. Η εξήγηση είναι στα βλαστοκύτταρα του μωρού, τα οποία είναι ικανά να αποκαταστήσουν τους τραυματισμένους ιστούς μιας γυναίκας.

6. Οι γυναίκες ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους 2 φορές περισσότερο από ότι οι άντρες.

Θεωρείται ότι η διαφορά είναι στο ορμονικό σύστημα: οι γυναίκες έχουν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων. Πάνω απ ‘όλα, αυτή η ορμόνη διεγείρει την παραγωγή φυσικών λιπαντικών, ενυδατώνει όλες τις βλεννογόνες μεμβράνες, συμπεριλαμβανομένων των ματιών.

5. Τα μάτια κλείνουν όταν φτερνιζόμαστε έτσι ώστε να μην αφήσουν τα βακτηρίδια να μπουν μέσα.

Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι είναι αδύνατο να ανοίξουν τα μάτια τους ενώ φτερνίζονται επειδή θα «εκτοξευθούν» από το κρανίο. Η αλήθεια λέει διαφορετική. Αποδεικνύεται ότι είναι δύσκολο να φτερνιστείτε με τα μάτια σας ανοικτά, αλλά είναι δυνατό. Τα μάτια σας θα παραμείνουν στη θέση τους. Παρ ‘όλα αυτά, ένα φτάρνισμα κλείνει τα μάτια για έναν συγκεκριμένο λόγο: για να τα προστατεύσει από πιθανή εισβολή βακτηρίων.

4. Είστε κατά 1 εκατοστό ψηλότεροι το πρωί.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ βρισκόμαστε σε όρθια θέση, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι μας γίνονται λεπτότεροι και πιο σκληροί λόγω της πίεσης του βάρους. Όταν κοιμόμαστε, οι δίσκοι επιστρέφουν στο κανονικό τους μέγεθος και κατάσταση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είστε λίγο πιο ψηλοί το πρωί.

3. Τα ανθρώπινα αυτιά είναι ικανά να «ακούν» μόρια.

Εάν θέλετε να βεβαιωθείτε για το γεγονός, απλά κλείστε τα μάτια σας και ζητήστε από κάποιον να ρίξει λίγο κρύο νερό σε ένα ποτήρι και λίγο ζεστό νερό σε ένα άλλο. Σίγουρα έχετε ακούσει τη διαφορά μεταξύ των ήχων, έτσι δεν είναι; Και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιείται συνηθισμένο νερό, αλλά η διαφορά είναι στην ταχύτητα των μορίων.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ατόμων που εκτελούν ασκήσεις για τους μύες του στομάχου, αλλά δεν παίρνουν τους επιθυμητούς κοιλιακούς. Η ορατότητα τους εξαρτάται επίσης από το ποσοστό σωματικού λίπους. Οι αριθμοί είναι διαφορετικοί για τους άνδρες και τις γυναίκες. Ο ορισμός είναι ορατός με το 3-6% του λίπους για τους άνδρες και το 8-12% για τις γυναίκες.

1. Τα μάτια μπορούν να έχουν περισσότερες από μια κόρη.

Το ζήτημα ονομάζεται «πολυκορία». Αν κάποιος έχει 2 ή περισσότερες κόρες, είναι πιο συχνά ένα ψεύτικο αποτέλεσμα: μόνο μία «τρύπα» στον κερατοειδή κάνει τη δουλειά της κόρης. Η πολυκορία είναι μια πολύ σπάνια κατάσταση, και μερικοί επιστήμονες δηλώνουν ακόμη ότι η ύπαρξη πολλών κορών δεν είναι αληθινή.

tilestwra.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...