ΗΠΑ

Ψυχροπολεμικό θρίλερ Eλλάδας-Ρωσίας: Στις ΗΠΑ ο Ρώσος «Mr. Bitcoin» μετά από απόφαση του Αρείου Πάγου

Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ στις ΗΠΑ. Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Βίνικ  ή «Mr. Bitcoin» για μη έκδοσή του στις ΗΠΑ, με τον 38χρονο να κρέμεται τώρα από την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος έχει και τον τελευταίο λόγο για το εάν και πού θα εκδοθεί ο Ρώσος υπήκοος.

Ο υπουργός, σύμφωνα με τον νόμο, έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την έκδοση του «Mr Bitcoin».

Σύμφωνα με τον συνήγορό του, Αλέξανδρο Λυκουρέζο, ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί επίσης να αποφασίσει και για το εάν ο Βίνικ θα εκδοθεί στη Ρωσία, οι Αρχές της οποίας επίσης τον ζητούν για το αδίκημα της απάτης.

Οι ΗΠΑ εκζητούν τον 38χρονο για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες ύψους 4 δισ. δολαρίων - εσόδων μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων.

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης είχε δώσει το «πράσινο φως» σε σχετικό αίτημα έκδοσης των Ηνωμένων Πολιτειών, με αποτέλεσμα οι συνήγοροί του να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης, έτσι ώστε ο Ρώσος να μη βρεθεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο Βίνικ ενώπιον του Αρείου Πάγου αρνήθηκε την κατηγορία που τον βαρύνει, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν διαχειριστής της πλατφόρμας, αλλά τεχνικός.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα (BTC-e) θεωρείται από τα πλέον διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης τη συσχετίζει ωστόσο με τη δράση ύποπτων προσώπων, χάκερ, πρακτόρων, ακόμη και εκβιαστών του κυβερνοχώρου.

Ποιες κατηγορίες βαρύνουν τον Ρώσο χάκερ

Ο Βίνικ συνελήφθη στις 25 Ιουλίου σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ουρανούπολης, όπου απολάμβανε τις διακοπές του μαζί με τη σύντροφό του και τα δύο ανήλικα παιδιά τους. Ένα 24ωρο αργότερα οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος δήλωσε τότε έκπληκτος για τη σύλληψή του, αρνούμενος οποιαδήποτε εμπλοκή στα όσα του καταλογίζουν οι αμερικανικές αρχές. Μάλιστα, αρνήθηκε την έκδοσή του στις ΗΠΑ και κατόπιν κρίθηκε ότι πρέπει να κρατηθεί μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης επί του αιτήματος έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα διωκτικά έγραφα των Αμερικανικών Αρχών, ο 37χρονος κατηγορείται ότι είχε στήσει τη μεγαλύτερη πλατφόρμα παράνομης ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων, όπου κατέληγαν bitcoin, προερχόμενα από λύτρα που εισέπρατταν διαδικτυακοί πειρατές (κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα), κλοπές ψηφιακών νομισμάτων και φορολογικών στοιχείων.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη σύλληψή του, από το 2011 μέχρι σήμερα στην πλατφόρμα αυτή έγιναν καταθέσεις 7 εκατομμυρίων bitcoin και αναλήψεις άλλων 5,5 εκατ., ενώ ο Ρώσος κρατούμενος κατηγορείται από τη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ύψους τουλάχιστον 4 δισ. δολαρίων.
Η σύλληψη

Στις 25 Ιουλίου παραθέριζαν μαζί με τον άντρα της και τα παιδιά τους σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής. Ηταν όπως θυμάται η τέταρτη φορά που επισκέπτονταν την Ελλάδα, την οποία προτιμούν ως προορισμό καλοκαιρινών διακοπών.

«Ημασταν στην παραλία όλοι οικογενειακώς, όταν εμφανίστηκαν 20 άτομα. Φορούσαν απλά μπλουζάκια και βερμούδες, όχι στολές αστυνομικών. Δύο εξ αυτών μας έδειξαν την ταυτότητά τους και σε λίγα δευτερόλεπτα είχαν περάσει στον Αλεξάντερ χειροπέδες», λέει.

«Μας πήραν τα κλειδιά και τα κινητά και μας κράτησαν από τις 11 το πρωί μέχρι τις επτά το απόγευμα εμένα και τους γιους μου στην παραλία υπό επιτήρηση μέχρι να ολοκληρώσουν την έρευνά τους. Ζήτησα διερμηνέα, αλλά δεν μας έφεραν και προτού αναχωρήσουν με τον σύζυγό μου μας μίλησαν στα ρωσικά».

Σε προηγούμενη εμφάνισή της στο ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο RT η κ. Σεφτσένκα ανέφερε ότι βασικός της στόχος είναι πλέον η επιστροφή του άντρα της στη Ρωσία.

«Ζητάω δικαιοσύνη, θέλω να γυρίσει στην πατρίδα μας», δήλωσε στην «Κ» εν αναμονή της απόφασης την ερχόμενη Τετάρτη. «Είμαστε δεμένη οικογένεια και έχω χάσει το στήριγμά μου, όπως και τα παιδιά μου έχασαν τον πατέρα τους».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ