Κόσμος

Τραγική ειρωνεία: Τι είχε στην τσάντα του ο Κιμ Γιονγκ-ναμ, αδελφός του Κιμ Γιονγκ-ουν, όταν τον σκότωναν Βορειοκορεάτες πράκτορες

Ο Κιμ Γιονγκ-ναμ, ο δολοφονηθείς ετεροθαλής αδελφός του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-ουν, είχε γύρω στα δέκα φιαλίδια με αντίδοτο για τον νευροτοξικό παράγοντα VX στην τσάντα του την ημέρα που δηλητηριάστηκε, αναφέρθηκε στο δικαστήριο της Μαλαισίας όπου εκδικάζεται η συγκεκριμένη υπόθεση.

Δύο γυναίκες, η Ινδονήσια Σίτι Αϊσίγια και η Βιετναμέζα Ντοάν Θι Χουόνγκ, κατηγορούνται ότι συνωμότησαν με τέσσερις Βορειοκορεάτες φυγάδες για τη δολοφονία και ότι χρησιμοποίησαν το απαγορευμένο χημικό όπλο VX στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στις 13 Φεβρουαρίου.

Τα φιαλίδια περιείχαν ατροπίνη, αντίδοτο σε δηλητήρια όπως το VX και τα εντομοκτόνα, είπε στο δικαστήριο η τοξικολόγος Κ. Σαρμίλα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, που επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Bernama.

Ωστόσο, δεν γνώριζε εάν είχαν κορεατικές ετικέτες, όπως είπε ερωτηθείσα από τον συνήγορο υπεράσπισης της Σίτι Αϊσίγια.

Ο Κιμ Γιονγκ-ναμ, ο οποίος ζούσε εξόριστος στο Μακάο, είχε αποδοκιμάσει την απολυταρχική διακυβέρνηση της Βόρειας Κορέας και ήταν σε ισχύ εντολή του αδελφού του για την εκτέλεσή του, έχουν δηλώσει Νοτιοκορεάτες βουλευτές.

Η Μαλαισία αναγκάστηκε να επιστρέψει τη σορό του Κιμ Γιονγκ-ναμ και να επιτρέψει στους υπόπτους που κρύβονταν στην πρεσβεία να επιστρέψουν στη χώρα τους, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εννιά Μαλαισιανών στους οποίους απαγορευόταν να φύγουν από την Πιονγκγιάνγκ.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστηρίζουν ότι η Σίτι Αϊσίγια και η Χουόνγκ, που συνελήφθησαν στην Κουάλα Λουμπούρ εντός ολίγων ημερών μετά τον φόνο, παραπλανήθηκαν ώστε να πιστεύουν πως συμμετείχαν σε μια φάρσα για ένα τηλεοπτικό reality show, και δεν γνώριζαν πως δηλητηρίαζαν τον Κιμ Γιονγκ-ναμ.

Η Βόρεια Κορέα αρνείται τις κατηγορίες πως το καθεστώς της ήταν πίσω από τη δολοφονία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης