Κόσμος

Το SPD είπε «ναι» σε συνομιλίες με τους Χριστιανοδημοκράτες για να σχηματιστεί κυβέρνηση

Το προεδρείο του SPD συμφώνησε σήμερα ομόφωνα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τους Χριστιανοδημοκράτες για τον σχηματισμό ενός "μεγάλου συνασπισμού". Το τελικό λόγο όμως θα έχει το συνέδριο του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, οι εργασίες του οποίου θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Πέμπτη (έως τις 9 Δεκεμβρίου). 

Η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας συμφώνησε ομόφωνα στην έναρξη συζητήσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με όλα τα ενδεχόμενα στο τραπέζι, όπως δήλωσε ανώτερο στέλεχος του κόμματος .

Οι επικεφαλής του SPD, σε έγγραφό του που έχει περιέλθει στην κατοχή του Reuters, αναφέρονται και στα βασικά τους αιτήματα, τα οποία περιλαμβάνουν τον εναρμονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο της φορολογίας των επιχειρήσεων, υψηλότερη φορολογία για τα μεγαλύτερα εισοδήματα, αυξημένες επενδύσεις στην παιδεία, υψηλής ταχύτητας διαδίκτυο, δρόμους και κοινωνική εστία.

Τα μέλη του SPD θα συζητήσουν τις προτάσεις της ηγεσίας στη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με το δίκτυο "N-TV", το SPD αισθάνθηκε « την υποχρέωση να προβεί σε διερευνητικές επαφές με το CDU σχετικά με το αν και με ποια μορφή θα μπορούσε να λάβει μέρος σε μία νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση», όπως υπογραμμίζει την ηγεσία του κόμματος.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος της Ε.Ε, Γκίντερ Ετινγκερ δήλωσε ότι ελπίζει για την ταχύτατη εξέλιξη των συνομιλιών με στόχο την δημιουργία ενός συνασπισμού μεταξύ του CDU και του SPD.

"Μόνο μέσω αυτών των διαπραγματεύσεων θα δημιουργηθεί η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα στην Ευρώπη", δήλωσε ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός στην εφημερίδα «Rheinische Post» και πρόσθεσε." Στη συνέχεια, θα πρέπει σύντομα να σχηματιστεί μια σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση, η οποία θα έχει φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό».

Αλλά και ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων (DGB), Ράινερ Χόφμαν προέτρεψε το σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης στη Γερμανία για την πορεία της βιώσιμης ανάπτυξης με στόχο την δημιουργία θέσεων εργασίας και την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη».

"Η Ευρώπη δεν πρέπει να αποτύχει,«η ανάγκη για μεταρρύθμιση είναι τεράστια",πρόσθεσε ο ίδιος στην εφημερίδα «Handelsblatt».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ