Πολιτική

Το "θανάσιμο" φιλί Κυριάκου-Ντόρας μετά τη δήλωση για μη υπουργοποίηση...

Δωρεές για τη δενδροφύτευση των Λευκών Ορέων της Κρήτης αντί στεφάνων ήθελε στην κηδεία του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όπως και έγινε.

Ντόρα και Κυριάκος, πλάι - πλάι χαμογελούν, κάνοντας πράξη την επιθυμία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» για την δεντροφύτευση.

Η Ντόρα Μπακογιάννη ανέβασε μια φωτογραφία στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter, στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ τα φλας άστραψαν όταν οι δυο τους φιλήθηκαν, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το μπλόκο στην οικογενειοκρατία.

«Κάποιες από αυτές τις διαδρομές τις έχω περπατήσει με τον πατέρα μου». Αυτή η φράση, με χροιά νοσταλγίας και συγκίνησης, ειπώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην εκδήλωση για την αποκατάσταση των Λευκών Ορεων της Κρήτης, μια τελευταία προσωπική επιθυμία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ο χάρτης με τις διαδρομές της γενέτειρας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ξύπνησε μνήμες στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος είπε ότι σε παιδική ηλικία ο πατέρας του πήγαινε τον ίδιο και τα αδέλφια του για περπάτημα στα όρη και στα δάση της περιοχής. Παρούσα στην εκδήλωση και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία θερμώς χαιρέτισε κατά την είσοδο της στην αίθουσα τον Κυριάκο.

Το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανέλαβε την οικολογική πρωτοβουλία στα Λευκά Ορη της Κρήτης, σε συνεργασία με την με τις περιβαλλοντολογικές οργανώσεις. Η τελευταία επιθυμία του Κωνσταντίνου Μητςοτακη ήταν η αναγέννηση των Λευκών Ορεων. Το μεγάλο έργο που ξεκίνησε ήδη να πραγματοποιεί το ίδρυμα και σε πρώτη φάση περιλαμβάνει τρια σημαντικά έργα: τη δημιουργία μονοπατιών, τη δημιουργία βοτανικών κήπων αρωματικών φυτών και την πρωτότυπη οικολογική αποκατάσταση.

Από τη μελέτη που εκπόνησε η Ελληνική Εταιρεία περιβάλλοντος θα δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων, ε να δίκτυο μονοπατιών συνολικού μήκους 58χλ.

Το tweet της Ντόρας Μπακογιάννη

Συγκεντρώθηκαν 215.000 ευρώ για την αναγέννηση των Λευκών Ορέων

Στο μεγάλο αυτό εγχείρημα συμμετέχουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, WWF Ελλάς, που συμμετέχουν στην δράση. H δράση έχει τίτλο «Διαδρομή Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: Μια Πρότυπη Οικολογική Δράση, από το Κρητικό έως το Λιβυκό Πέλαγος μέσα από τα Λευκά Όρη». Οι άξονες που βασίζεται το έργο είναι η δημιουργία δικτύου μονοπατιών, η δημιουργία βοτανικού κήπου με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και η ολιστική οικολογική αποκατάσταση των Λευκών Ορέων.

Η πρόεδρος του Ιδρύματος, Κατερίνα Μητσοτάκη, δήλωσε ότι τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη “τον ενδιέφερε, τον πονούσε. Δεν άντεχε να βλέπει να καίγονται τα δάση. Απ΄ τις αρχές τις δεκαετίες του ’50 αγωνίστηκε για το φαράγγι της Σαμαριάς, προκειμένου αυτό να αναγνωριστεί ως εθνικός δρυμός”. Σύμφωνα με την πρόεδρο ου ιδρύματος . Όπως έκανε γνωστό η κ. Μητσοτάκη, για την αναγέννηση των Λευκών Ορέων, συγκεντρώθηκαν συνολικά 215.000 ευρώ, καθώς στην κηδεία του πρώην πρωθυπουργού, επιθυμία της οικογένειας ήταν να γίνουν δωρεές στις τρεις οικολογικές οργανώσεις.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε ότι «έχουμε την υποχρέωση, τον οραματισμό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να τον κάνουμε πράξη» και ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια Κρήτης διπλασιάζει το ποσό, προκειμένου το έργο να ξεκινήσει άμεσα.

Δίκτυο 15 μονοπατιών συνολικού μήκους 58χλμ

Ο μελετητής της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Τριαντάφυλλος Αδαμακόπουλος τόνισε ότι θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο δεκαπέντε μονοπατιών, συνολικού μήκους 58 χλμ, το οποίο θα διασχίζει τον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εργασίες σήμανσης, συντήρησης και αποκατάστασης μονοπατιών, με στόχο την ασφάλεια των επισκεπτών και την ανάδειξη της Δυτικής Κρήτης σε διεθνές κέντρο περιπατητικού τουρισμού. Επιπλεον, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης έχει αναλάβει τη μελέτη και τη δημιουργία Βοτανικού Κήπου. Το έργο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Μητρόπολη Μεταμορφώσεως Σωτήρος, σε έκταση που παραχωρείται από την αδελφότητα της Χρυσοπηγής.

Παράλληλα, το τρίτο σκέλος της δράσης του Ιδρύματος αφορά στην πρότυπη οικολογική αποκατάσταση σε περιοχή των Λευκών Ορέων που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το WWF Ελλάς. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνος Λιαρίκος της WWF Ελλάς το έργο στοχεύει στη διασφάλιση ενός υγιούς οικοσυστήματος, ανθεκτικού στις διάφορες απειλές που προέρχονται από τον άνθρωπο και την κλιματική αλλαγή.Όπως εξήγησε, εκτός από την πρότυπη αναδάσωση στην περιοχή του Θερίσου, θα πραγματοποιηθούν σημαντικές μελέτες που αφορούν στη δημιουργία αντιπυρικής προστασίας, στη διαχείριση βοσκής, στην ανάπτυξη θέσεων θέας για τους επισκέπτες και στην εκπαίδευση φορέων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η περίοδος της φύτευσης θα πραγματοποιηθεί την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2018 και θα περιλαμβάνει φυτεύσεις δένδρων και θάμνων. Η μελέτη αποκατάστασης εκπονείται με την ευγενική προσφορά επιστημονικής ομάδας της οποίας ηγείται ο Δρ. Γρηγόρης Βάρρας, αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανικής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του TEI Ηπείρου.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης