ΗΠΑ

Τι συμβαίνει με τα F-35; Μάχη με το "τέρας" του κόστους που εκτιμάται στο 1 τρις δολάρια!

Το πρόγραμμα του F-35 είχε μπει στο στόχαστρο του προέδρου Τραμπ από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Ο Τραμπ είχε ζητήσει να γίνουν σημαντικές περικοπές και η Lockheed Martin κατασκευάστρια εταιρεία είχε δεσμευτεί να τις κάνει.

Πηγές της εταιρείας αναφέρουν ότι θα μειώσει το κόστος των F-35 Joint Strike Fighter, που τώρα εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια κατά τη διάρκεια της χρήσης του για 60 χρόνια! Είναι χωρίς καμία αμφιβολία το πιο ακριβό οπλικό σύστημα στην ιστορία του Πενταγώνου. Το θέμα του προγράμματος F-35 μας ενδιαφέρει, πρώτα απ΄όλα γιατί εντός της επόμενης τριετίας οι Τούρκοι αναμένεται να παραλάβουν τα πρώτα αεροσκάφη αυτού του τύπου. Μας ενδιαφέρει επίσης ως ενδεχόμενο να αποτελέσει στο μέλλον το επόμενο αεροσκάφος της ελληνικής ΠΑ.

Η Έλεν Λορντ, υφυπουργός Άμυνας. με αρμοδιότητα στις προμήθειες, την τεχνολογία, αλλά και την διοικητική υποστήριξη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ότι το Πεντάγωνο θα συνεργαστεί με τους κύριους εργολάβους του προγράμματος, Lockheed Martin, Northrop Grumman και BAE Systems, για να “βελτιώσει την απόδοση του κόστους”.

Λίγο πριν ορκιστεί, ο Πρόεδρος Τραμπ είχε μιλήσει εναντίον του F-35, λέγοντας ότι το “κόστος του είναι εκτός ελέγχου”. Είχε δεσμευτεί ότι μόλις αναλάμβανε η διοίκησή του, θα εξοικονομούσε “δισεκατομμύρια δολάρια”.

Από τότε, έχει μαλακώσει τη στάση του, μιλώντας πρόσφατα για την “εκπληκτική δύναμη και την εκπληκτική ομορφιά του F-35” κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κ Βάση Andrews στο Μέριλαντ. «Όταν οι εχθροί μας θα ακούν τους κινητήρες του F-35, πάνω από το κεφάλι τους, οι ψυχές τους θα τρέμουν και θα ξέρουν ότι έφτασε η μέρα της αναμέτρησης», είπε τον Σεπτέμβριο.

Σε δήλωση της , η Lockheed Martin ανέφερε ότι έχει μειώσει το κόστος από την πρώτη παρτίδα παραγωγής και θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση για νέα εξοικονόμηση κόστους.

“Εφαρμόζουμε συνεχώς προγράμματα σε ολόκληρη την ανάπτυξη, την παραγωγή και τις δραστηριότητες υποστήριξης, καθώς και στην αλυσίδα εφοδιασμού μας, για να μειώσουμε το κόστος”, ανέφερε η εταιρεία.

Σε ακρόαση της Γερουσίας την Πέμπτης ,αναφέρθηκε το κόστος του 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Η ικανότητα του Πενταγώνου να επισκευάζει τμήματα F-35 είναι ήδη έξι χρόνια πίσω από το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα . Αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι δυο φορές πίσω από το στόχο για το πρόγραμμα.

Επιπλέον, η έκθεση διαπίστωσε ότι “οι ελλείψεις ανταλλακτικών προκαλούν προβλήματα στις διαθεσιμότητες.” Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, τα F-35s δεν μπόρεσαν να πετάξουν το 22% του χρόνου “λόγω ελλείψεων εξαρτημάτων”, ανέφερε η GAO.

Ο Joe DellaVedova, εκπρόσωπος του Γραφείου Κοινών Προγραμμάτων του F-35 του Πενταγώνου, δήλωσε ότι η μείωση του κόστους είναι η “πρωταρχική προτεραιότητα “.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η προσπάθεια αυτή έχει μειώσει τα εκτιμώμενα κόστη περισσότερο από 60 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε, και θα πρέπει να τα μειώσει κατά 110 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2023.

Επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου 250 F-35s , ανέφερε η έκθεση. Αυτός ο αριθμός θα τριπλασιαστεί μέχρι το τέλος του 2021 και τελικά θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα 3.200 αεροσκάφη σε όλο τον κόσμο όχι μόνο στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...