Ελληνοτουρκικά

Τζελάλ Μπαγιάρ: Ο τελευταίος Tούρκος Πρόεδρος που επισκέφθηκε την Ελλάδα (εικόνες)

Στις 7-8 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσει την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο τελευταίος τούρκος Πρόεδρος που επισκέφθηκε την Ελλάδα πριν από 65 χρόνια ήταν ο Τζελάλ Μπαγιάρ το 1952. Ο Μπαγιάρ, ήταν Πρόεδρος της Τουρκίας από το 1950 έως το 1960.

Θεωρείται μια θρυλική μορφή της τουρκικής πολιτικής σκηνής. Το 1937 διαδέχθηκε τον Ινονού ως αναπληρωτής πρωθυπουργός και αργότερα ως οριστικός. Το 1938, μετά τον θάνατο του Κεμάλ Ατατούρκ ο Ινονού ανέλαβε Πρόεδρος Δημοκρατίας και ο Μπαγιάρ ανέλαβε τον σχηματισμό νέας Κυβέρνησης με την οποία και κυβέρνησε την Χώρα μέχρι το 1939. Από τότε διατήρησε μόνο την βουλευτική του ιδιότητα μέχρι το 1945, οπότε και τέθηκε επικεφαλής τεσσάρων βουλευτών που υπέγραψαν δήλωση η οποία και υπήρξε η απαρχή της δημοκρατικής κίνησης από την οποία και οδηγήθηκε η χώρα στις εκλογές, στις 14 Μαΐου του 1950.

(Η ξενάγηση του Τούρκου Προέδρου από το Βασιλικό ζεύγος στον κήπο των Νέων Ανακτόρων, Πηγή: ΕΟΑ)

Όμως, μετά τη δήλωση εκείνη, η οποία και προκάλεσε βίαιες συζητήσεις στην Εθνοσυνέλευση, ο Μπαγιάρ και οι οπαδοί του εγκατέλειψαν το Λαϊκό Κόμμα που ανήκαν μέχρι τότε και δημιούργησαν το «Δημοκρατικό Κόμμα». Στις εκλογές εκείνες του 1950 το Δημοκρατικό Κόμμα υπερίσχυσε με συντριπτική πλειοψηφία και ο Τζελάλ Μπαγιάρ εκλέχθηκε Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας αναθέτοντας την Πρωθυπουργία στον Αντνάν Μεντερές. Την θέση του Προέδρου Δημοκρατίας διατήρησε μέχρι το 1960. Καταδικάστηκε σε θάνατο το 1961, αλλά η ποινή του μετατράπηκε εξαιτίας της ηλικίας του. Αφέθηκε ελεύθερος με τη γενική αμνηστία του 1966. Πέθανε στην Κωνσταντινούπολη, σε ηλικία 103 ετών, το 1986.


(Ο Τζελάλ Μπαγιάρ χαιρετά το άγημα απόδοσης τιμών μετά την κατάθεση στεφανιού μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, Πηγή: ΕΟΑ)


(Η επίσημη υποδοχή στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη)


(Κατά την επίσκεψη του στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, Πηγή: ΕΟΑ)


(Λίγο πριν την άφιξη του στο δημαρχιακό μέγαρο)


(Μετά την ολοκλήρωση της τελετής στο Δημαρχιακό Μέγαρο)


(Στην αντιφώνησή του μετά την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη των Αθηνών από τον Δήμαρχο Κ.Νικολόπουλο)


(Στην επίσκεψη του στο πολεμικό πλοίο "Πυρπολητής)

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ