Μέση Ανατολή

Τεκτονικές αλλαγές στη Μέση Ανατολή - Β.Πούτιν-Ρ.Τ.Ερντογάν πετάνε εκτός τις ΗΠΑ με αφορμή την Ιερουσαλήμ!


Koινό μέτωπο Ρωσίας-Τουρκίας κατά ΗΠΑ στην περιοχή. Σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν Β.Πούτιν και Ρ.Τ.Ερντογάν συμφώνησαν ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ αποσταθεροποιεί την κατάσταση στην Μέση Ανατολή. Τα ταξίδια αστραπή σε Συρία-Αίγυπτο-Τουρκία ήταν πολύ εποικοδομητικά για την Ρωσία. 30 δισ παίρνει από Αίγυπτο, συσφίγγει σχέσεις με μουσουλμανικές χώρες μειώνοντας δραματικά τον ρόλο και την επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή με σύμμαχο φυσικά την Τουρκία...

Η Ρωσία επενδύει πολλά στην Τουρκία για να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη Μέση Ανατολή πετώντας εκτός τις ΗΠΑ. Ο άξονας Ρωσίας-Ιράν-Τουρκία θα συναντηθεί ξανά στις 21-22 Δεκεμβρίου.

Το είπε χτες η Τουρκία σε ανύποπτη στιγμή ότι οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει «να προχωρήσουν πέρα από τις αποδοκιμασίες» στην έκτακτη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που θα διεξαχθεί την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη.

«Πρέπει να βρεθεί μια θέση, μια στάση που θα προχωρά πέρα από τις αποδοκιμασίες» από αυτή τη σύνοδο του OIC, είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Από την πλευρά του ο κ. Αμπάς είπε ότι «καταδικάζει και απορρίπτει» αυτήν την αναγνώριση.

Η απόφαση του Τραμπ, συνέχισε, «ισοδυναμεί με παραίτηση των ΗΠΑ από το μεσολαβητικό, ειρηνευτικό ρόλο τους καθώς δεν μπορούν πλέον να διαδραματίζουν αυτόν τον ιστορικό ρόλο για την ειρήνευση με το Ισραήλ».

Και ποιος θα αναλάβει πλέον τον ρόλο αυτό; Η Ρωσία...

Με διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την παλαιστινιακή τηλεόραση μετά την ανακοίνωση που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι αναγνωρίζει την Ιερή Πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς διαμήνυσε πως η Ιερουσαλήμ είναι «η αιώνα πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης».

Ο Αμπάς είπε ότι «καταδικάζει και απορρίπτει» αυτήν την αναγνώριση και τόνισε ότι οι ΗΠΑ παραιτήθηκαν από τον ρόλο του εγγυητή της ειρήνης!

Η απόφαση του Τραμπ, συνέχισε, ισοδυναμεί με παραίτηση των ΗΠΑ από το μεσολαβητικό, ειρηνευτικό ρόλο τους καθώς δεν μπορούν πλέον να διαδραματίζουν αυτόν τον ιστορικό ρόλο για την ειρήνευση με το Ισραήλ.

«Με αυτές τις λυπηρές αποφάσεις, οι ΗΠΑ υπονομεύουν σκόπιμα όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες και διακηρύσσουν ότι εγκαταλείπουν τον ρόλο του εγγυητή της ειρηνευτικής διαδικασίας, τον οποίο έπαιζαν τις τελευταίες δεκαετίες», πρόσθεσε.

Γι αυτό και ο Β.Πούτιν πριν πάει Τουρκία, πήγε στην Αίγυπτο όπου βρισκόταν ο Μαχμούτ Αμπάς στο Κάιρο για να συσπειρώσει τους μουσουλμάνους.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ενέτεινε σήμερα τις προσπάθειες να συνασπίσει τις χώρες της Μέσης Ανατολής κατά της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, προγραμματίζοντας συνομιλίες με Άραβες ηγέτες αρχής γενομένης από το Κάιρο.

Ο Αμπάς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο διαμεσολαβητή σε προηγούμενες ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ και μεταξύ παλαιστινιακών παρατάξεων, προτού μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη όπου θα δώσει μια ομιλία, ανέφερε το γραφείο του.

«Απαιτούνται τολμηρές παλαιστινιακές και αραβικές αποφάσεις στο επόμενο στάδιο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμπάς Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα στο παλαιστινιακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Οι διεθνείς δυνάμεις προειδοποίησαν ότι η κίνηση των ΗΠΑ θα εμποδίσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες για την επίλυση της μακρόχρονης ισραηλινο-παλαιστινιακής διαμάχης καθώς η οργή επεκτείνεται σε όλη την περιοχή.

Ο Αμπάς δεν θα συναντηθεί με τον Μάικ Πενς κατά την επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ στην περιοχή αργότερα αυτό τον μήνα, δήλωσε προχθές ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ-Μάλικι.

Οι ανώτατοι θρησκευτικοί ηγέτες των μουσουλμάνων και των χριστιανών της Αιγύπτου έχουν πει επίσης ότι δεν πρόκειται να συναντήσουν τον Πενς.

Ο Αμπάς αναμένεται να κάνει μια δήλωση μετά τη συνάντησή του με τον Σίσι, ανέφερε η παλαιστινιακή πρεσβεία στο Κάιρο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Η Αίγυπτος, μαζί με την Ιορδανία που είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή και έχει βοηθήσει στο παρελθόν στην επίτευξη ειρηνευτικών συμφωνιών ενώ διατηρεί καλές σχέσεις με το Ισραήλ, έχει πει πως η απόφαση αυτή υπονομεύει τις προσπάθειες τερματισμού της σύγκρουσης.

Μεσολάβησε επίσης για τη συμφωνία συμφιλίωσης ανάμεσα στο κόμμα Φάταχ του Αμπάς και την ισλαμική οργάνωση Χαμάς, με έδρα τη Γάζα, η οποία κάλεσε την περασμένη εβδομάδα για μια νέα εξέγερση κατά του Ισραήλ.

Η σχεδιαζόμενη μεταβίβαση του ελέγχου της Γάζας στην Παλαιστινιακή Αρχή, όπου κυριαρχεί η Φάταχ, σημείωσε χθες νέα καθυστέρηση λόγω «εμποδίων», δήλωσε εκπρόσωπος της Χαμάς, χωρίς να επεκταθεί.

 

Τι είπε ο Ρ.Τ.Ερντογάν

«Με την απόφασή τους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει εταίρος σ' αυτή την αιματοχυσία», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια εκδήλωσης στην Άγκυρα.

«Η δήλωση του προέδρου Τραμπ δεν μας δεσμεύει ούτε δεσμεύει την Ιερουσαλήμ», πρόσθεσε.

"Το Ισραήλ συνεχίζει να καταπιέζει τον παλαιστινιακό λαό και οι παραβιάσεις του δεν μπορούν να αγνοηθούν" είπε ο Ρ.Τ.Ερντογάν

Η συνεργασία Τουρκίας-Ρωσίας ενισχύεται καθημερινά. Έχουμε ένα αρμονικό περιβάλλον εργασίας σε πολιτικό επίπεδο.

Το διμερές εμπόριο με τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 30% τους πρώτους 10 μήνες του 2017.

Θα κάνουμε τη δεύτερη συνέντευξη στο Σότσι το συντομότερο δυνατό.

Σήμερα έχουμε ασχοληθεί με περιφερειακά ζητήματα με τον αγαπητό μου φίλο Πούτιν. Στην αρχή αυτών των θεμάτων υπήρξαν εξελίξεις σχετικά με την Ιερουσαλήμ.

Ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν τέσσερις Παλαιστίνιους στην εβδομάδα διαμαρτυρίας. Το Ισραήλ συνεχίζει να τροφοδοτεί τη φωτιά.

Το Ισραήλ βλέπει την τελευταία διαδικασία ως ευκαιρία για περαιτέρω αύξηση της πίεσης και της βίας κατά των Παλαιστινίων. Κανείς που έχει συνείδηση, ηθική, αρχές, αξίες δεν μπορεί να αγνοήσει αυτές τις δολοφονίες.

Είδαμε ότι είχαμε παρόμοιες προσεγγίσεις με τον κ. Πούτιν και συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις επαφές μας στο θέμα αυτό.

Όσο για το S-400, οι συνάδελφοί μας θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα, ολοκληρώνοντας το απαραίτητο έργο.

ΥΠΕΞ Λιβάνου: Τα αραβικά κράτη να επανεξετάσουν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στις ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Τζιμπράν Μπασίλ δήλωσε ότι τα αραβικά κράτη θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ουάσιγκτον προκειμένου να την αποτρέψουν από το να μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ.

Πρέπει να «ληφθούν προληπτικά μέτρα κατά της απόφασης, αρχής γενομένης από την εφαρμογή διπλωματικών μέτρων, κατόπιν πολιτικών, έπειτα (την επιβολή) οικονομικών κυρώσεων» τόνισε ο Μπασίλ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο.

Ετσι, στη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα και η Μόσχα έχουν την ίδια άποψη σχετικά με την απόφαση των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ και πρόσθεσε ότι με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε επικοινωνία για το ζήτημα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε γνωστό ότι Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να οριστικοποιήσουν την συμφωνία αγοράς από την Τουρκία ρωσικών πυραύλων εδάφους-αέρος S-400.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η Ρωσία ελπίζει να υπογράψει συμβάσεις πίστωσης για την αμυντική βιομηχανία με την Τουρκία στο κοντινό μέλλον.

Η Ρωσία θα κατασκευάσει το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο στην Αίγυπτο

Το δρόμο για την κατασκευή του πρώτου αιγυπτιακού πυρηνικού εργοστασίου ανοίγει η συμφωνία που υπέγραψαν Αίγυπτος και Συρία, κατά την επίσκεψη του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κάιρο.

Η συμφωνία προβλέπει την κατασκευή του εργοστασίου στην Νταμπαά, στην πλευρά της Μεσογείου. Σύμφωνα με το AFP, η κρατική τηλεόραση έδειξε την τελετή υπογραφής ανάμεσα στον ρώσο πρόεδρο και τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Σύμφωνα με ανώνυμες δηλώσεις αξιωματούχων στο Reuters, η κατασκευή του εργοστασίου θα διαρκέσει επτά χρόνια και ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας αναμένεται ότι θα λειτουργήσει το 2022. Στόχος των αιγυπτιακών αρχών, αναφέρει το πρακτορείο, είναι όχι απλά η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, αλλά και η εξαγωγή ενέργειας.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom, Αλεξέι Λικχάτζεβ και τον υπουργό ηλεκτρισμού και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Σέικερ.

Σύμφωνα με αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, το κόστος του εργοστασίου θα αγγίξει τα 30 δισ. Δολάρια

Αδειάζει ΗΠΑ η ΕΕ - Μογκερίνι: Η Ιερουσαλήμ να είναι κοινή πρωτεύουσα Παλαιστίνης και Ισραήλ

«Η μόνη ρεαλιστική επίλυση στη διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης βασίζεται στην ύπαρξη δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστίνης και στην Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο».

Αυτά σημείωσε από τις Βρυξέλλες η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες.

Μετά από 22 χρόνια, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, για περίπου δύο ώρες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη λήξη του Συμβουλίου, η Φ. Μογκερίνι τόνισε ότι η θέση των χωρών-μελών της ΕΕ όσον αφορά την Ιερουσαλήμ είναι πάγια και «ενωμένη». «Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη θα συνεχίσουν να σέβονται τη συναινετική συμφωνία για την Ιερουσαλήμ μέχρι να επιλυθεί το τελικό καθεστώς της ιερής πόλης μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών», ανέφερε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ και πρόσθεσε: «Μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ βλέπουμε την ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη δέσμευση για ειρήνη με όλες τις πλευρές και με τους διεθνείς και περιφερειακούς εταίρους».
https://twitter.com/aldin_ww/status/940254383295598592?ref_src=twsrc%5Etfw

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FRTnews%2Fvideos%2F10156257440489411%2F&show_text=0&width=560

https://www.youtube.com/watch?v=CE_qAUpUqm8https://www.youtube.com/watch?v=rgxVXX6KMXs

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ