Κίνα

"Τα πήραν" οι Κινέζοι: Συλλέγουν βιομετρικά δεδομένα από μουσουλμάνους μιας ολόκληρης επαρχίας

Δακτυλικά αποτυπώματα, δείγματα DNA και άλλα βιομετρικά δεδομένα συλλέγουν οι κινεζικές Αρχές από τους κατοίκους της δυτικής επαρχίας Σιντσιάνγκ. 

Η εν λόγω συνοικία συχνά σπαράσσεται από τη βία λόγω των εθνοτικών αυτονομιστικών τάσεων στην περιοχή όπου ζουν πάνω από 11 εκατομμύρια -σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού- μουσουλμάνοι Ουιγούροι, μια τουρκογενής εθνική ομάδα.

Όπως καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι Αρχές δημιουργούν μια βάση δεδομένων με σάρωση της ίριδας και τις ομάδες αίματος όλων των κατοίκων ηλικίας 12-65 ετών σε μια περιοχή που ορισμένοι ειδικοί έχουν χαρακτηρίσει «ανοικτή φυλακή».

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λέει ότι τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση ατόμων λόγω της φυλετικής τους καταγωγής, των θρησκευτικών τους πιστεύω, των απόψεών τους ή άσκησης άλλων προστατευμένων δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία έκφρασης».

Η συλλογή των δεδομένων γίνεται εν μέρει μέσω ιατρικών ελέγχων, που παρέχει το κρατικό σύστημα υγείας και δεν έχει διευκρινιστεί αν γνωρίζουν οι ασθενείς ότι οι έλεγχοι αυτοί αποσκοπούν και στην αποστολή βιομετρικών δεδομένων στην αστυνομία.

Θεωρητικά οι ιατρικοί αυτοί έλεγχοι διεξάγονται σε εθελοντική βάση, αλλά οι τοπικές Αρχές προσπαθούν να πείσουν τους κατοίκους να μετάσχουν. Μέχρι στιγμής έχουν περάσει από τέτοια τσεκ-απ συνολικά 19 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η Σιντσιάνγκ είναι μία από τις επαρχίες με τους αυστηρότερους ελέγχους στην κινεζική επικράτεια, με τα μέλη της μειονότητας των Ουϊγούρων να υπόκεινται σε συστηματικούς και αυστηρούς ελέγχους.

Πάνοπλοι στρατιώτες περιπολούν στους δρόμους των πόλεων, όπου συχνά διοργανώνονται συγκεντρώσεις υποστήριξης υπέρ της καταστολής των Ισλαμιστών εξτρεμιστών, στους οποίους οι Αρχές αποδίδουν μια σειρά επιθέσεων κατά κυβερνητικών αξιωματούχων και πολιτών.

Τον περασμένο χρόνο προσλήφθηκαν 90.000 άτομα για να στελεχώσουν τα 7.500 αστυνομικά τμήματα που είναι διάσπαρτα στην περιοχή. Οι κάμερες με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου είναι συχνό φαινόμενο και οι Αρχές ζήτησαν από τος κατοίκους να εγκαταστήσουν στα τηλέφωνά τους εφαρμογές παρακολούθησης. Το 2016 η αστυνομία στη Σιντσιάνγκ άρχισε να συλλέγει φωνητικά δείγματα από τους κατοίκους – ένα πρώτο βήμα για τη δημιουργία πανεθνικής βάσης δεδομένη, που θα μπορεί να ταυτοποιεί αυτόματα συγκεκριμένες φωνές σε τηλεφωνικές συνομιλίες. Παράλληλα σε κάποιες περιοχές της επαρχίας ανακοινώθηκε ότι οι ντόπιοι θα χρειάζονται την έγκριση των Αρχών για ταξίδια στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ