Εσωτερική Ασφάλεια

Τα βαπόρια των ναρκωτικών: 14 τόνοι χασίς στα δίχτυα του Λιμενικού (εικόνες)


Υπερδιπλασιασμό στις υποθέσεις, τις ποσότητες και τις συλλήψεις ατόμων που εμπλέκονται σε κυκλώματα εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών έχει καταφέρει για τη φετινή χρονιά το Λιμενικό Σώμα.

Οι δύο τελευταίες μεγάλες κινηματογραφικές επιχειρήσεις έρχονται να προστεθούν σε μια χρονιά αναβάθμισης του επιχειρησιακού ρόλου του Σώματος στην πάταξη των ναρκοκυκλωμάτων. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Σώματος εντυπωσιακά είναι τα νούμερα στις κατασχεθείσες ποσότητες, κυρίως της ακατέργαστης κάνναβης, καθώς μέσα στη χρονιά κατασχέθηκαν πάνω από 8 τόνοι, ενώ προχθές είχαμε και τη μεγαλύτερη κατάσχεση επεξεργασμένης κάνναβης (σοκολάτας) που έχει συμβεί ποτέ πανελλαδικά αγγίζοντας τους 6,2 τόνους.

Crash test

Το 2016 πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις 130 ατόμων σε 113 περιστατικά, ενώ μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 έχουν κατηγορηθεί (είτε έχει γίνει προσαγωγή είτε σύλληψη) σε 393 άτομα μέσω 285 υποθέσεων. Η αλματώδης αύξηση που καταγράφεται στις επιτυχίες του Λιμενικού Σώματος κατά των κυκλωμάτων ναρκωτικών οφείλεται κυρίως στους νέους στρατηγικούς στόχους και την αλλαγή φιλοσοφίας των νέων στελεχών: Αύξηση των ομάδων κατά των ναρκωτικών και των λαθραίων εμπορευμάτων, αναβάθμιση του εξοπλισμού του Σώματος, αναβάθμιση των διεθνών σχέσεων με ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πληροφοριών. Οι «ακρίτες» λιμενικοί μαζί με τους λιγοστούς συναδέλφους τους στην Κεντρική Διεύθυνση στο υπουργείο Ναυτιλίας και τη Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών σηκώνουν το βάρος τόσο της συλλογής πληροφοριών όσο και των ελέγχων και καταδιώξεων.


Το 2016 έγιναν 130 συλλήψεις, ενώ μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 έχουν κατηγορηθεί 393 άτομα

Tα διεθνή κυκλώματα χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως διαμετακομιστικό κόμβο μεταφοράς των προϊόντων τους κυρίως από την Αλβανία και την Ιταλία προς την Τουρκία. Αυτή η νέα τάση αύξηση της ζήτησης χασίς από την Κωνσταντινούπολη έχει χαρτογραφηθεί και έχει φέρει ως τώρα δύο μεγάλες κατασχέσεις στο Αιγαίο:

* Αντικύθηρα: Η αξιοποίηση πληροφοριών μέσω των εγχώριων και διεθνών συνδέσμων του Σώματος έφερε στις 11 Αυγούστου την κατάσχεση του ενός τόνου και 800 κιλών κάνναβης. Το πολυτελέστατο γιοτ ξεκίνησε από την Ιταλία άδειο, φόρτωσε στην Αλβανία και στη συνέχεια διέσχισε τον Ιόνιο με τελικό στόχο να περάσει από το Αιγαίο στις τούρκικες ακτές. Μεταξύ Κυθήρων και Αντικυθήρων, το περιπολικό της Λιμενική Αρχή Νεάπολης Βοιών σταμάτησε τους δύο οπλισμένους αλβανικής και ιταλικής υπηκοότητας εμπόρους σημειώνοντας μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Σώματος για το 2017

* Νίσυρος: Ο πλους 775 κιλών κάνναβης από τα Δωδεκάνησα με προορισμό την Τουρκία «σταμάτησε» στη Νίσυρο. Τελευταία μέρα του Αυγούστου, ένα συνηθισμένο περιστατικό ακυβερνησίας σε ιστιοφόρο σημαίας Μάλτας έφερε τη σύλληψη 3 αλλοδαπών και τη δέσμευση 775 κιλών μέσα σε 61 μεγάλες πλαστικές σακούλες. Ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος ενημερώθηκε για μηχανική βλάβη στο ιστιοφόρο και έσπευσε στο σημείο μαζί με ιδιωτικά σκάφη. Η αξιοποίηση της πείρας και των στοιχείων οδήγησε τους άνδρες του Λιμενικού σε έρευνα στο πολυτελές ξύλινο σκάφος και μετά στις συλλήψεις.

Από Αλβανία

Παρά τη νέα τάση προς Κωνσταντινούπολη, μέσω Αιγαίου, παραμένουν πάντα στο προσκήνιο οι «γνωστοί» στο Σώμα δρόμοι της Αλβανίας.

Ενδεικτικά:

Τζια: Από τις πιο μεγάλες και επικίνδυνες επιχειρήσεις του Λιμενικού εκτυλίχθηκε πριν από λίγες μέρες έχοντας ως αποτέλεσμα την κατάσχεση 1,6 τόνων κάνναβης και στην εξάρθρωση διεθνούς ναρκοκυκλώματος. Η καταδίωξη που ξεκίνησε από τα ύδατα του Ιονίου Πελάγους έφτασε μέχρι και τα ύδατα του Αιγαίου. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της καταδίωξης υπήρξε εμπλοκή μεταξύ του ταχυπλόου σκάφους με σκάφος του Λιμενικού, το οποίο δέχθηκε πυρά, ενώ στην προσπάθεια αποφυγής των πυρών και των επικίνδυνων ελιγμών του ταχυπλόου σκάφους, άνδρες του Σώματος έπεσαν στη θάλασσα, με συνέπεια τον ελαφρύ τραυματισμό τους. Τελικά το ταχύπλοο ακινητοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μακρονήσου και Τζιας, μετά από ρίψη στοχευμένων βολών από ελεύθερους σκοπευτές της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών που επέβαιναν σε ελικόπτερο.

Ηγουμενίτσα: Τα ξημερώματα της 28 Οκτωβρίου η Περιφερειακή Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών σταματά ένα αμάξι ύστερα από υπόδειξη του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου. Ο εξονυχιστικός έλεγχος έφερε αποτέλεσμα, αφού εντοπίσθηκαν σε ειδική κρύπτη μέσα στο πορτμπαγκάζ 6 κιλά ηρωίνης. Για να μπορέσει κάποιος να ανοίξει την κρύπτη έπρεπε πρώτα να βρει το ειδικό πορτάκι πίσω από το δεξί πίσω τροχό του Ι.Χ. Στο άνοιγμα της μικρής αυτής θήκης είχαν τοποθετήσει καφέ, ώστε να αποπροσανατολίσουν την όσφρηση του σκύλου.

Στην Πάτρα

Στον εντοπισμό μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών και τη σύλληψη ενός 62χρονου ημεδαπού προέβησαν, απογευματινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών και του Τομέα Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας.

Η επιχείρηση που εντάσσεται στο πλαίσιο των συστηματικών και εντατικών προσπαθειών που πραγματοποιεί το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, για την καταπολέμηση των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας και την αποφυγή έκνομων πράξεων, διενεργήθηκε από τα ανωτέρω στελέχη, στον νότιο λιμένα Πατρών, σε Φ/Γ όχημα (ψυγείο) με επικαθήμενο, με οδηγό τον ανωτέρω.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας στο φορτίο του ανωτέρω επικαθήμενου, το οποίο αποτελείτο από παλέτες με διαφημιστικό υλικό για σαμπουάν και χημικά – ναυτιλιακά είδη, εντοπίστηκαν επιμελώς κρυμμένες καθ’ όλο το μήκος της οροφής του και συγκεκριμένα σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη, σφραγισμένη περιμετρικά με υλικό σιλικόνης, εκατόν είκοσι (120) αεροστεγείς αλουμινένιες συσκευασίες , οι οποίες περιείχαν φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού μικτού βάρους τριακοσίων εβδομήντα κιλών οκτακοσίων ογδόντα επτά γραμμαρίων και πέντε δεκάτων (370.887,5 gr).

Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη κατά την αυτόφωρη διαδικασία ο 62χρονος ημεδαπός, ενώ κατασχέθηκε η ποσότητα της ναρκωτικής ουσίας ,  το Φ/Γ όχημα, ένα (01) κινητό τηλέφωνο καθώς και το χρηματικό ποσό των εξακοσίων (600) ευρώ.

Δείτε τις φωτογραφίες:


Κρύπτη σε αυτοκίνητο που περιείχε ναρκωτικά

Απίστευτη κρύπτη σε αυτοκίνητο που περιείχε ναρκωτικά

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ