Πατριαρχεία

Σχισματικός Φιλάρετος: Είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Πατριάρχη Μόσχας αλλά δεν έχω πρόσκληση

Στη λογική των ρευστών ισορροπιών που διατηρεί τόσο με την Μόσχα όσο και με το Φανάρι ο επικεφαλής του «Πατριαρχείου Κιέβου» δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον Πατριάρχη Μόσχας.

Ο σχισματικός Φιλάρετος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών για διαπραγματεύσεις, αλλά δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει την ιδέα της αυτοκεφαλίας.

"Εάν ο Πατριάρχης Κύριλλος πρότεινε μια συνάντηση, φυσικά θα συμφωνούσα, αλλά δεν θα παραιτηθώ από τη θέση μου, δηλαδή την αυτοκέφαλη ουκρανική εκκλησία", δήλωσε το βράδυ της Κυριακής.

Πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν έχει λάβει καμία πρόσκληση για συνάντηση.

Ο Φιλάρετ δήλωσε ότι συνειδητοποίησε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια διφορούμενη αντίδραση στο "Πατριαρχείο Κιέβου".

"Έχω προειδοποιήσει ότι πρέπει να μείνουμε ενωμένοι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων, την απόφαση του Συμβουλίου Επισκόπων [της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας], επειδή η ενότητα είναι πιο σημαντική για εμάς από την αυτοκεφαλία", δήλωσε ο Φιλάρετος, μια δήλωση που ερμηνεύεται ως αγωνία για διαρροές!

Στις δηλώσεις του σχισματικού Φιλάρετου απάντησε έμμεσα ο Πατριάρχης Μόσχας αναφέροντας ότι ελπίζει ότι θα ξεπεραστεί η διαίρεση στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

"Ελπίζω ότι όλη αυτή η διαίρεση θα μπορέσει να ξεπεραστεί σε κάποιο σημείο με το έλεος του Θεού και θα χαρούμε να δούμε μια ένδειξη ότι οι επίσκοποι της Ουκρανίας θέλουν να ξεπεράσουν αυτό το διαχωρισμό, έχουν αγάπη στην καρδιά τους για εκείνους που έχουν χωριστεί και φυσικά , υποφέρουν από αυτή τη διαίρεση μαζί με όλους ", δήλωσε ο Πατριάρχης κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ στη Μόσχα.

Ο Ρώσος πατριάρχης ευχαρίστησε προσωπικά όλες τις τοπικές ορθόδοξες εκκλησίες και τον Ρουμάνο πατριάρχη για την υποστήριξη της κανονικής εκκλησίας στην Ουκρανία.

Πάντως όσον αφορά στην ουσία των επαφών των δύο πλευρών η Επιτροπή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την υπέρβαση του σχίσματος με το αυτοαποκαλούμενο "Πατριαρχείο Κιέβου" είναι έτοιμη να εργαστεί δήλωσε το Σάββατο ο Βλαντιμίρ Λεγκόιντα, επικεφαλής της Επιτροπής για Εκκλησία, Κοινωνία και Σχέσεις με τα ΜΜΕ.

"Η επιτροπή έχει συσταθεί και εάν υπάρχει ενδιαφέρον για τη συνέχιση του διαλόγου, θα ακολουθήσουν μερικές ενέργειες από το Πατριαρχείο του Κιέβου και ίσως θα υπάρξει διάλογος", δήλωσε η Legoyda σε συνέντευξη Τύπου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...