Βαλκάνια

Συνεχίζει να "πυροβολεί" ακόμη τον Ρ.Τ.Ερντογάν ο Α.Τσίπρας - "Σφαλιάρα" και από τη Βουλγαρία

Και επεισόδιο με τη Βουλγαρία κατάφερε να προκαλέσει ο Ρ.Τ.Ερντογάν με τη Σόφια να καλεί τον Τούρκο πρέσβη για εξηγήσεις και το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας να βγάζει ανακοίνωση. Φαίνεται ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν κατάφερε να βάλει όλες τις χώρες απέναντι του καθώς ήδη εκφράστηκαν αρνητικά Γερμανία, ΕΕ, ΗΠΑ και τώρα η Βουλγαρία.

Αρα μήπως η επίσκεψη τελικά ήταν θρίαμβος για την Αθήνα; Την έστησαν στον Ρ.Τ.Ερντογάν και τον άφησαν να εκτεθεί;

Ταυτόχρονα ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχασε την ευκαιρία να «καρφώσει» ξανά τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε και από το Βελιγράδι ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ο μόνος τρόπος για να ζούμε ειρηνικά στα Βαλκάνια.

«Μόνο μέσα από τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις όπως της Λωζάνης, μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά στην περιοχή των Βαλκανίων» είπε Αλέξης Τσίπρας.

«Mόνο σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να κινηθούμε σε μία προοπτική ευημερίας, ειρηνικής συνύπαρξης και συνανάπτυξης των κρατών μας»

«Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας είναι εξελίξεις δύσκολες, εξελίξεις που οδηγούν σε αποσταθεροποίηση, εντείνονται οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, ιδίως στους τομείς της ασφάλειας και της διαχείρισης προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Την ίδια στιγμή, συνολικά ο δυτικός κόσμος βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση. Υπάρχουν κάποιες δυνάμεις, κάποιες χώρες που θεωρούν ότι αυτές οι εξελίξεις επιβάλουν την εθνική περιχαράκωση, την επιστροφή σε κάθε είδους εθνικισμούς, να υψώνουμε φράκτες και τείχη, να οδηγούμαστε σε ψυχροπολεμικές λογικές» σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως κάτι τέτοιο «είναι καταστροφικό για το μέλλον μας και το μέλλον της Ευρώπης».

Eπεισόδιο Βουλγαρίας-Τουρκίας λόγω Λωζάνης - Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών Βουλγαρίας

«Η Βουλγαρία πιστεύει ότι μια συζήτηση για τις ειρηνευτικές συμφωνίες και τα υπάρχοντα σύνορα δεν είναι επωφελής για τη διεθνή κοινότητα και τη σταθερότητα στην περιοχή.

»Οποιαδήποτε αναθεώρηση των διεθνών συνθηκών μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν αμοιβαίας συμφωνίας μεταξύ των χωρών, βάσει του διεθνούς δικαίου», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας απορρίπτοντας απειλές, εκβιασμούς και "στρατιωτικές λύσεις", καλώντας Αθήνα και Άγκυρα «να συνεχίσουν στον δρόμο του διαλόγου».

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι συζήτησε το ζήτημα με τον πρεσβευτή της Τουρκίας στη Σόφια.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, κάλεσε για διευκρινίσεις τον Τούρκο πρέσβη στη Σόφια, Χασάν Ουλούσοφ, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας στην Αθήνα, που αναφέρθηκε σε αλλαγές των συνόρων.

«Ελπίζουμε ότι οι γείτονές μας θα συνεχίσουν την πορεία του διαλόγου, με βάση τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, προς το συμφέρον της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. Αυτό συζητήθηκε σήμερα στη συνάντηση με τον πρέσβη της Δημοκρατίας της Τουρκίας στο υπουργείο Εξωτερικών», σημειώνει η ανακοίνωση.

Η Βουλγαρία έχει τους δικούς της λόγους να περιμένει στη γωνία την Τουρκία. Εχουμε αναφέρει από το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ τις τουρκικές βλέψεις στην μουσουλμανική μειονότητα της Βουλγαρίας.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ απαντά στον Ερντογάν: «Η Συνθήκη της Λωζάνης ισχύει και έχει διάρκεια»

Μετά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την Κομισιόν θέση για τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με την «ανάγκη επικαιροποίησης» της συνθήκης της Λωζάνης, πήρε και το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

«Η Συνθήκη της Λοζάνης ισχύει και έχει διάρκεια» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Μαρία Άντεμπαρ.

State Department: Σαφής απόρριψη των θέσεων Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης

Σαφή διαφωνία για τις θέσεις που εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με την αναθεώρηση και επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, εξέφρασε αξιωματούχος του State Department.

Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι πάγια θέση των ΗΠΑ είναι να υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών, συμπεριλαμβανομένων και της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Βρυξέλλες προς Ερντογάν: Απαραίτητος ο σεβασμός των διεθνών συνθηκών

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει σαφές ότι όλες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να σέβονται τις διεθνείς συνθήκες», διεμήνυσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Αλέξης Τσίπρας: Νέος σημαντικός θεσμός

Έχουμε ένα νέο θεσμό που είναι σημαντικός για την κοινή πορεία των χωρών μας και την κοινή προοπτική των Βαλκανίων, επεσήμανε ο πρωθυπουργός κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερος συμβολισμός, της τετραμερούς, με τρεις χώρες της ΕΕ συν τη Σερβία που παίζει καθοριστικό ρόλο στην περιοχή.

Η συνεργασία των τεσσάρων χωρών και η βουλγαρική προεδρία μάς δίνουν μια ευκαιρία να αναδείξουμε τις κοινές πεποιθήσεις και ιδέες. Και να αναδείξουμε την «ατζέντα της Θεσσαλονίκης» του 2003 για το μέλλον των Βαλκανίων, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη το επόμενο διάστημα «να βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο στο ίδιο τραπέζι και οι τέσσερις μεταξύ μας και ο καθένας με τον γείτονά του».

«Αυτό», πρόσθεσε, «είτε είναι εύκολο είτε δύσκολο, είμαστε γείτονες και οφείλουμε να πάρουμε εμείς στα χέρια μας τις τύχες των χωρών μας».

Η Σερβία στην Ε.Ε.

Στήριξη της Σερβίας για επιτάχυνση διαδικασιών εισόδου της χώρας στην Ε.Ε. ζήτησε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς από τους συνομιλητές του πρωθυπουργούς Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ελλάδας, όπως ανέφερε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου.

Δεσμευτήκαμε οι τρεις χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία) να βοηθήσουμε την είσοδο της Σερβίας στην ΕΕ, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε.

Αισιόδοξος ότι «οι γειτονικές χώρες μας θέλουν να προχωρήσουν στην ΕΕ. Γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική. Αυτή είναι το μέλλον», τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ

«Τα Βαλκάνια δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή περιοχή αλλά και μέρος της ευρωπαϊκής ιδέας» τόνισε ο κ. Μπορίσοφ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...