Κόσμος

«Συναγερμός» στην Αυστραλία από πτήση ρωσικών βομβαρδιστικών Tu-95MS

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αυστραλίας τέθηκαν σε συναγερμό όταν εντόπισαν ρωσικά βομβαρδιστικά κοντά στην επικράτειά τους.

Η στρατιωτική βάση στο Ντάργουιν δέχθηκε σήμα από την κεντρική διοίκηση να θέσει σε κατάσταση alert το σύνολο των πιλότων της, προκειμένου να δράσουν σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο. 

Σύμφωνα με αναφορές, τα ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν άσκηση στον Ειρηνικό Ωκεανό, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους στην περιοχή.

Όπως αναφέρουν τα αυστραλιανά ΜΜΕ, ειδικοί στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η παρουσία των ρωσικών βομβαρδιστικών στην περιοχή τους πραγματοποιήθηκε προκειμένου να εκλεχθεί το επίπεδο αντίδρασης των αυστραλιανών υπηρεσιών και να εκτιμηθεί η γενικότερη κατάσταση.

Με την αποστολή των δύο βομβαρδιστικών σε τόσο μακρινή απόσταση, θέλησαν να ελέγξουν δια ζώσης την τακτική αντίδρασης και να τσεκάρουν τις άμυνες που διαθέτει η μεγάλη χώρα της Ωκεανίας.

Σύμφωνα με έκθεση της αυστραλιανής αντικατασκοπείας, η ρωσική διοίκηση φέρεται να έχει μεταφέρει αεροσκάφη τελευταίου τύπου στη βάση Μπιακ, στην Ινδονησία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την πτήση των δύο βομβαρδιστικών τύπου Tu-95MS, λέγοντας πως ήταν επιτυχημένη και με διάρκεια οκτώ ωρών. Ο στόχος, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ήταν να ελεγχθεί η εμβέλεια των αεροσκαφών από τη βάση στην Ινδονησία, ώστε να κριθεί αν καλύπτονται οι ανάγκες των ρωσικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.

Η όλη επιχείρηση έλαβε χώρα στις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά κρατήθηκε μυστική απ' όλες τις πλευρές για ευνόητους λόγους, ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο και να αποφευχθεί τυχόν διπλωματικό επεισόδιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ