Κόσμος

Στις 14/12 η απόφαση της βελγικής δικαιοσύνης για την έκδοση του Πουτσδεμόν

Η βελγική δικαιοσύνη θα ανακοινώσει στις 14 Δεκεμβρίου την απόφασή της σχετικά με την έκδοση του καθαιρεθέντος προέδρου τους Καταλονίας, Κάρλες Πουτσδεμόν και τεσσάρων άλλων υποστηρικτών της καταλανικής ανεξαρτησίας, έγινε σήμερα γνωστό από τους δικηγόρους τους.

Η ανακοίνωση έγινε από τον δικαστή που εξετάζει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, το οποίο εκδόθηκε σε βάρος των πέντε πρώην μελών της περιφερειακής καταλανικής κυβέρνησης που βρίσκονται στο Βέλγιο.

Ο Πουτσδεμόν και τέσσερις από τους υπουργούς του εγκατέλειψαν την Ισπανία μετά την καθαίρεση της περιφερειακής κυβέρνησής της από τη Μαδρίτη, επειδή κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας έπειτα από ένα δημοψήφισμα για την απόσχιση της περιφέρειας που είχε κριθεί παράνομο από τις δικαστικές αρχές στη Μαδρίτη.

Οι συνήγοροι των Καταλανών έχουν δηλώσει πως, όποια κι αν είναι η απόφαση στις 14 Δεκεμβρίου, θα εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες έφεσης ώστε να παραμείνουν οι πελάτες τους στο Βέλγιο τουλάχιστον πέραν της 21ης Δεκεμβρίου, ημερομηνίας που θα διεξαχθούν οι περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Καταλονίας και άλλοι τρεις παραμένουν προφυλακισμένοι χωρίς εγγύηση

Νωρίτερα, ισπανός δικαστής αποφάσισε να κρατήσει προφυλακισμένους τον καθαιρεθέντα καταλανό αντιπρόεδρο, Οριόλ Ζουνκέρας, τον πρώην υπουργό της καταλανικής κυβέρνησης, Ζοακίμ Φορν και δύο ηγέτες των οργανώσεων πολιτών ANC και Omnium Cultural, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για αποσχιστική δράση, ανακοινώθηκε από το δικαστήριο.

Εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ ορίσθηκε για έξι άλλα πρώην μέλη της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, τα οποία κρατούνται στο πλαίσιο της έρευνας για τη συμμετοχή τους στην παράνομη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στις 27 Οκτωβρίου από την τότε περιφερειακή κυβέρνηση.

Οι Ζουνκέρας και Φορν και οι επικεφαλής της ANC, Ζόρντι Σάντσες και της Omnium Cultural, Ζόρντι Κουσάρτ, θα παραμείνουν προφυλακισμένοι επειδή υπάρχει «κίνδυνος υποτροπής», σύμφωνα με ανακοίνωση του δικαστηρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές