Κόσμος

Στις κάλπες σήμερα οι Καταλανοί -Αποφασίζουν για το μέλλον τους

Κάλπες στήνονται σήμερα στην Καταλονία, για τις περιφερειακές εκλογές που προκήρυξε η ισπανική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της περιοχής. Την εκλογική νίκη διεκδικούν κόμματα που θέλουν η Καταλονία να γίνει ανεξάρτητη και κόμματα που επιθυμούν να παραμείνει ημιαυτόνομη περιφέρεια της Ισπανίας.

Σύμφωνα με το BBC, όλα δείχνουν πως η διαφορά τους θα είναι οριακή. Ωστόσο, ανταποκριτής του δικτύου εκτιμά πως είναι μικρή η προοπτική οι εκλογές να λύσουν την πολιτική κρίση στην περιοχή. Στο πρωτοσέλιδό της η El Pais γράφει σήμερα πως ένα εκατομμύριο αναποφάσιστοι ψηφοφόροι είναι εκείνοι που μπορεί να έχουν την τελευταία λέξη.

Η συμμετοχή πάντως αναμένεται να φτάσει σε πολύ υψηλά ποσοστά της τάξης του 80%.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ERC, που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, να έχει ελαφρύ προβάδισμα απέναντι στους Ciudadanos, που θέλουν η Καταλονία να παραμείνει περιφέρεια της Ισπανίας. Το κόμμα JxCat του πρώην προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν αναμένεται να καταλάβει την τρίτη θέση. Ο Πουτζντεμόν, έκανε την προεκλογική εκστρατεία του από ένα ξενοδοχείο στην περιφέρεια της Μπριζ, στο βορειοδυτικό Βέλγιο, όπου έχει βρει καταφύγιο. Το ψηφοδέλτιο του Πουτζντεμόν «Μαζί για την Καταλονία» περιλαμβάνει μέλη του κόμματός του, του PDeCAT, και ορισμένους ανεξάρτητους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...