Κύπρος

Στη Λευκωσία ο αναπλ. υφυπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ για Κυπριακό και ενεργειακά

Συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη θα έχει σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόναθαν Κόεν, με αντικείμενο το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις και τα ενεργειακά.

Η επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου, υπεύθυνου για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, προγραμματιζόταν από τον Σεπτέμβριο όταν είχε επισκεφθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τις ΗΠΑ, και γίνεται στο πλαίσιο επαφών του κ. Κόεν στην περιοχή. Κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν και περιφερειακά θέματα, όπως οι εξελίξεις στον Λίβανο.

Ωστόσο, στην ατζέντα αναμένεται να τεθεί και το Κυπριακό, με την Λευκωσία να ελπίζει να θέσει εκ νέου στις ΗΠΑ το αίτημά της για ενίσχυση του ρόλου του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην προετοιμασία μιας ενδεχόμενης επανέναρξης των συνομιλιών μετά τις εκλογές. Ο κ. Κόεν πρόκειται να έχει συναντήσεις με τον Κύπριο υπουργό εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη. Το απόγευμα θα μεταβεί στα κατεχόμενα και θα συναντηθεί και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Η Λευκωσία φαίνεται να επενδύει περισσότερα στην επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Ιδιαίτερα στη συνάντηση που θα έχει με τον  πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ώστε να διαφανεί ποια είναι η στάση της Τουρκίας σε σχέση όχι μόνο με το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αλλά και ευρύτερα σε σχέση με τις προθέσεις της Τουρκίας για το μέλλον του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ