Πατριαρχεία

Στηρίζει Σέρβους και.. Φανάρι η Εκκλησία της Ελλάδος για τα γεγονότα με Βούλγαρους και σχισματικούς Σκοπίων

Ξεκάθαρη θέση υπερ της Σερβικής Εκκλησίας έλαβε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αφορμή τα διαδραματιζόμενα τις τελευταίες μέρες μετά και την  απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Εκκλησίας να προσφέρει "μητρική αγκάλη" στους σχισματικούς των Σκοπίων.

Κατόπιν αυτού, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέφρασε την ανησυχία Της για το γεγονός της επεμβάσεως της Εκκλησίας της Βουλγαρίας με την ενέργεια αυτή σε δικαιοδοσία άλλης Ορθόδοξης Εκκλησίας, δηλαδή της Εκκλησίας της Σερβίας, πράξη η οποία αντίκειται στους Ιερούς Κανόνες και την Παράδοση της Εκκλησίας. Σημειώνει δε πως με αυτόν τον τρόπο η Βουλγαρική Εκκλησία παραθεωρεί το κανονικό δικαίωμα και τον υπερέχοντα ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ενδέχεται να αποτελέσει απαρχή δυσχερών εξελίξεων.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εύχεται να επικρατήσει σύνεση και η απόφαση της "Αδελφής Εκκλησίας της Βουλγαρίας" όπως την αποκαλεί,  να μην οριστικοποιηθεί τελικώς.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Δεκέμβριο

Κατά τα λοιπά η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ενέκρινε τα προγράμματα των εορτασμών της ιεράς μνήμης του Αγίου Φωτίου (6.2.2018), προστάτου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Κυριακής της Ορθοδοξίας (25.2.2018). Κατά τη Συνοδική Θεία Λειτουργία, η οποία θα τελεσθεί την Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, όρισε ως ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο.

Αποφασίσθηκε επίσης τα «Δίπτυχα» του έτους 2019 να αφιερωθούν στον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη.
Τέλος η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε τον Προϋπολογισμό Εσόδων και Εξόδων του οικονομικού έτους 2018, τον οποίο υπέβαλε η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.). Τέλος, ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Εισηγήσεις Συνοδικών Επιτροπών, αποσπάσεις κληρικών και τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...