Κόσμος

Στα άκρα ΗΠΑ – Τουρκία! Στην αστυνομία αξιωματούχος του FBI

Η υπόθεση του "ταμία" του Ερντογάν, Ρεζά Ζαράμπ, συνεχίζει να προκαλεί τριγμούς ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ. Και δίνει στον Τούρκο πρόεδρο "πεδίο" για να κάνει τα… τερτίπια του. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο βρέθηκε αξιωματούχος του FBI.

Το νέο επεισόδιο ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ έχει να κάνει με τον αστυνομικό και δικαστικό διπλωματικό ακόλουθο του FBI. Ο οποίος κλήθηκε από την τουρκική αστυνομία για… εξηγήσεις. Αφορμή η κατάθεση ενός πρώην αστυνομικού για τον… Ερντογάν και το σκάνδαλο της κρατικής τράπεζας Halkbank.

Την είδηση πως κλήθηκε για εξηγήσεις ο αξιωματούχος του FBI μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο της Τουρκίας, Ανατολή.

Η κατάθεση

Όλα ξεκίνησαν μετά την κατάθεση, πρώην ερευνητή της τουρκικής αστυνομίας, σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Ο άνθρωπος αυτός διέφυγε από την Τουρκία πέρυσι.

Πρόκειται για τον Χουσεΐν Κορκμάζ, που κλήθηκε να καταθέσει στην πολύκροτη δίκη του Μεμέτ Χακάν Ατίλα, πρώην ανώτερου στελέχους της κρατικής τράπεζας Halkbank. Ο Ατίλα κατηγορείται για συμμετοχή σε συνωμοσία με στόχο να προσφερθεί βοήθεια στο Ιράν στην προσπάθειά του να παρακάμψει τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ.

Όπως μετέδωσε το Ανατολή, ο αξιωματούχος του FBI κλήθηκε σχετικά με την κατάθεση αυτή.

Ο Μεμέτ Χακάν Ατίλα, έχει δηλώσει αθώος. Η τράπεζα αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη σε παράνομες συναλλαγές.

Ο Κορκμάζ κατέθεσε ενώπιον των ενόρκων στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα (11.12.2017) ότι διέφυγε από την Τουρκία το 2016 γιατί φοβόταν ότι θα υφίστατο αντίποινα από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και φοβόταν γιατί ηγήθηκε έρευνας για διαφθορά στην οποία ενέχονταν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη. Πρόσθεσε ότι πήρε μαζί του τα αποδεικτικά στοιχεία που είχε συγκεντρώσει.

Ο Κορκμάζ είπε επίσης ότι πήρε 50.000 δολάρια από το FBI και οικονομική βοήθεια από Αμερικανούς ομοσπονδιακούς εισαγγελείς. Προφανώς αυτός ο ισχυρισμός είναι που προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας.

Ουδέν σχόλιο

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ δήλωσε ότι ο ακόλουθος του FBI στην αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία «πήγε στο τουρκικό υπουργείο». Δεν έδωσε καμία άλλη διευκρίνιση.

Το FBI απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Και ο εκπρόσωπος της τουρκικής αστυνομίας δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει το δημοσίευμα. Ο δε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα περιορίστηκε να πει ότι η πρεσβεία είναι ενήμερη για την πληροφορία αλλά δεν έχει κανένα σχόλιο.

Ο Ρεζά Ζαράμπ και ο Ερντογάν

Ο Κορκμάζ είναι μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη. Είπε στο δικαστήριο ότι η έρευνά του για τον Ρεζά Ζαράμπ, τον αποκαλούμενο και «ταμία του Ερντογάν» είχε αρχίσει το 2012. Ο Ζαράμπ, Τουρκοϊρανός έμπορος χρυσού φέρεται να είχε κεντρικό ρόλο στη συνωμοσία. Ρεζά Ζαράμπ Ερντογάν

Ο Ζαράμπ έχει εμπλέξει στην υπόθεση κορυφαία στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του Ερντογάν. Την περασμένη Πέμπτη, ο Ζαράμπ κατέθεσε στο δικαστήριο ότι όταν ήταν πρωθυπουργός, ο Ερντογάν ενέκρινε μια συναλλαγή για να βοηθήσει το Ιράν να αποφύγει τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ.

Αν και δεν έχει ακόμη απαντήσει συγκεκριμένα στους ισχυρισμούς αυτούς, ο Ερντογάν έχει απορρίψει τη δίωξη ως μια διαδικασία με πολιτικά κίνητρα. Και φυσικά, πιστεύει ότι πίσω από την όλη ιστορία βρίσκεται ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησής του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...