Κύπρος

Σε βάσεις διασποράς τα ισραηλινά μαχητικά σε Ισραήλ και Κύπρο: Σαρώνουν το Kυπριακό FIR - Τουρκικά μαχητικά κινούνται προς αναχαίτιση;

Πιάστηκε στον ύπνο η ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση καθώς αποδεικνύεται ότι δεν είχαν καμία πληροφόρηση για τους σχεδιασμούς ΗΠΑ-Ισραήλ και έτσι η κοινή άσκηση Ισραήλ-Κύπρου, η μεγαλύτερη στην ιστορία των δύο χωρών, συνέπεσε με την ανακοίνωση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ χρησιμοποιεί έτσι την Κύπρο ως δικιά του βάση διασποράς. Εντελώς συμπτωματικά κηρύχτηκαν σήμερα επιχειρησιακά και τα F-35 όπως είπαμε.

Ετσι κινδυνεύει να μετατραπεί η Κύπρος λόγω της στρατιωτικής άσκησης με τους Ισραηλινούς σε περιοχή σοβαρών προκλήσεων από την Τουρκία μετά την υπογραφή υλοποίησης του αγωγού EAST MED και την ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Τα ισραηλινά μαχητικά βρίσκονται σε βάσεις διασποράς σε ολόκληρο το Ισραήλ και σε Κύπρο.

Άνετα ,πολύ άνετα, διότι οι Τούρκοι εξέδωσαν ήδη ανακοίνωση που τους επιτρέπει να αναχαιτίζουν τα ισραηλινά αεροσκάφη στην Κύπρο.  

Η άσκηση «Ονήσιλος-Γεδεών» στην οποία συμμετέχει  μεγάλος αριθμός ισραηλινών αεροσκαφών, ελικοπτέρων, UAV και επίλεκτων κομάντος της δύναμης sayeret matkal, έχει βρεθεί στο στόχαστρο του τουρκικού γενικού επιτελείου .

Οι Τούρκοι εξέδωσαν  ΝΟΤΑΜ, επί τη βάσει της οποίας η τουρκική πλευρά δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και το FIR Λευκωσίας, κατά την διάρκεια της άσκησης , με αυτό να μεταφράζεται σε αναχαιτίσεις ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών στο κυπριακό FIR.

Την ίδια στιγμή ο λόγος και η αιτία αυτής της υποβόσκουσας τουρκο-ισραηλινής "σύγκρουσης" είναι η ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του εβραϊκού κράτους και τα ενεργειακά. Οι Τούρκοι βλέπουν ότι χάνουν πολλά έργα μαζί με την πιθανή ακύρωση του Turk Stream από τις ΗΠΑ.

 «Θα πάω όσο μακρυά γίνεται και θα διακόψω τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ αν οι ΗΠΑ αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ», δηλώνει ο Τούρκος πρόεδρος και όλα έχουν αλλάξει και πάλι ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η Κύπρος στην συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί το  νέο «πεδίο μάχης» Άγκυρας και Τελ Αβίβ για τους δικούς τους λόγους ο καθένας.

Η άσκηση «Ονήσιλος-Γεδεών» προσδίδει ως γνωστόν στις ισραηλινές δυνάμεις εμπειρία, βάθος και επιρροή διότι η Κύπρος συνιστά τη μοναδική στρατηγική διέξοδο για τους Ισραηλινούς , εφόσον είναι περικυκλωμένο από αραβικά και μουσουλμανικά κράτη, την ίδια στιγμή που η Τουρκία θέλει να κυριαρχήσει στην περιοχή ως περιφερειακή δύναμη.

Η σχέση Κυπρίων και Ισραηλινών έχει ως απαρχή τα κοινά συμφέροντα, όπως αυτά δημιουργούνται μέσω της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και δη με την κατασκευή του αγωγού East/Med, ο οποίος θα ενώνει την Κύπρο με την Ελλάδα και την Ιταλία και από εκεί θα είναι δυνατή η διοχέτευση φυσικού αερίου στη λοιπή Ευρώπη.

Βεβαίως, για τους Ισραηλινούς η Κύπρος εμφανίζει ακόμη δύο βασικά πλεονεκτήματα:

Α. Διαθέτει ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα, όπως είναι οι TOR-MI και κυρίως οι BUK, με τους οποίους οι Ισραηλινοί μπορούν να αποκτήσουν οικειότητα.

Β.. Από την περιοχή και τις Βάσεις στο Τρόοδος μπορεί το Ισραήλ, εφόσον του παρέχει τις δυνατότητες η Κυπριακή Δημοκρατία, να παρακολουθεί το Ιράν. Οι Βάσεις στο Τρόοδος λειτουργούν με τα μηχανήματα που διαθέτουν ως συμπληρωματικές των δορυφόρων σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών.

Για το Ισραήλ, το Ιράν είναι η «νούμερο ένα απειλή», επειδή αποτελεί την κύρια αιτία για παρουσία σιιτών στην Συρία ενώ βοηθά  το καθεστώς Άσαντ, καθώς και τις «Χαμάς» και «Χεζμπολάχ» που στρέφονται, κυρίως, εναντίον του ισραηλινού κράτους απειλώντας με πυραύλους.

Οι ασκήσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ επιβάλλονται από το κοινό μυστικό:

την κοινή σε βάρος τους τουρκική απειλή.

Ειδικώς για την Κύπρο , η απειλή είναι περισσότερο από εμφανής, λόγω της κατοχής και των συνεχών παραβιάσεων των ειδικών κυριαρχικών της δικαιωμάτων εντός της ΑΟΖ της από το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», που ενίοτε συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά σκάφη ως ένδειξη ισχύος και αποστολής μηνύματος για το ποιος είναι το «μεγάλο αφεντικό».

Οι Τούρκοι είναι σίγουρο ότι θα δοκιμάσουν να προκαλέσουν με την μετακίνηση πλωτού γεωτρύπανου εντός της κυπριακής ΑΟΖ στα νότια ή στα δυτικά, και η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα  που θα αντιδράσει ακαριαία .

Οι στενότερες σχέσεις όμως της Κύπρου με την Ελλάδα μέσω κοινού δόγματος και ένα αμυντικό σύμφωνο με Αίγυπτο , Ισραήλ και Ιταλία θα βοηθούσε να απομονωθεί η Τουρκία το ταχύτερο δυνατό.

Όπως και να έχει όμως ο Ερντογάν " ερεθίζεται" πάρα πολύ βλέποντας ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη να κάνουν βόλτες στο κυπριακό FIR.

Για  να δούμε έχει κότσια ο Τούρκος ηγέτης να προκαλέσει το Ισραήλ όπως κάνει στο Αιγαίο;  

Δείτε Βίντεο από την τωρινή άσκηση

https://www.youtube.com/watch?v=Z4l18ErRsqo

https://www.youtube.com/watch?v=3NiKYSLXWDY

https://www.youtube.com/watch?v=Eamwn_h_4Zk

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ