ΗΠΑ

Σενάριο τρόμου: «Δόλωμα» των ΗΠΑ ο τρομοκράτης του Βερολίνου -Εμπλοκή αμερικανικών υπηρεσιών;

Ο τρομοκράτης της χριστουγεννιάτικης αγοράς του Βερολίνου βρισκόταν υπό στενή και συνεχή παρακολούθηση. Ήταν στο στόχαστρο των αρχών από τον Δεκέμβριο του 2015, γράφει η κυριακάτικη Welt.

Το αργότερο από το Δεκέμβριο του 2015, ένα χρόνο πριν την τρομοκρατική επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, οι αρχές είχαν αρχίσει να παρακολουθούν συστηματικά όλα τα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσε ο Ανίς Αμρί, όπως και τη διαδικτυακή του επικοινωνία. Κατ΄αυτόν τον τρόπο γνώριζαν για παράδειγμα πως το Δεκέμβριο του 2015 είχε κατεβάσει στο κινητό του οδηγίες για την κατασκευή βομβών και ότι το Φεβρουάριου του 2016 είχε επικοινωνήσει με δύο στελέχη του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη και τους αυτοπροτάθηκε ως βομβιστής αυτοκτονίας.

Εμπλοκή αμερικανικών υπηρεσιών;

Οι πληροφορίες αυτές αναφέρονται σε άρθρο που δημοσιεύει σήμερα η κυριακάτικη έκδοση της συντηρητικής εφημερίδας του Βερολίνου Die Welt. Η έρευνα βασίζεται σε χιλιάδες επίσημα έγγραφα, δεκάδες εκθέσεις πληροφοριοδοτών των μυστικών υπηρεσιών και πρακτικά της τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής επικοινωνίας του Ανίς Αμρί. Από τα ντοκουμέντα προκύπτει μια έντονη εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών. Ήδη τον Ιανουάριο του 2016 η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος είχε συντάξει ανάλυση δύο σελίδων για τον Αμρί, που φέρει την υπογραφή του αρχηγού της Χανς-Γκέοργκ Μάασεν. Τον ίδιο μήνα είχε ανατεθεί σε υπάλληλο της υπηρεσίας να παρακολουθεί στενά την υπόθεση.

Από τα έγγραφα δεν προκύπτει για ποιόν λόγο ο Αμρί δεν είχε συλληφθεί πριν από την τρομοκρατική επίθεση που έγινε τον Δεκέμβριο του 2016. Μετά από έρευνες πολλών μηνών η εφημερίδα συμπεραίνει όμως πως στην υπόθεση είχαν αναμειχθεί και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Η κυριακάτικη Welt καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτές επέμεναν να χρησιμοποιήσουν τον Τυνήσιο ως «δόλωμα» που θα τους οδηγούσε σε αυτούς που τον καθοδηγούσαν από τη Λιβύη. Αυτή η υπόθεση βασίζεται και στο γεγονός ότι τον Ιανουάριο 2017, δηλαδή έναν μήνα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο, αμερικανικά βομβαρδιστικά επιτέθηκαν σε στρατόπεδο του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη, όπου πιθανολογείται ότι βρίσκονταν οι καθοδηγητές του Ανίς Αμρί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ