Μέση Ανατολή

Σάκος του μποξ ο Ν.Τραμπ: Έρχεται ιστορική συντριβή της Αμερικανικής Διπλωματίας στο Μεσανατολικό - Άγριο σφυροκόπημα Ερντογάν - Για πρώτη φορά πλήρως απομονωμένες οι ΗΠΑ


Του Βασίλη Καπούλα

Σε πρωτοφανή διασυρμό έχει οδηγηθεί η διπλωματία των ΗΠΑ στο Μεσανατολικό καθώς για πρώτη φορά η Αμερική είναι τόσο απομονωμένη με τον Ερντογάν να σφυροκοπά αδιάκοπα τον Ν.Τραμπ και το Ισραήλ με σκληρές και βαριές εκφράσεις ενώ έχει γίνει ήδη δήλωση-έκπληξη της Ρωσίας για την Ιερουσαλήμ.

Το βίντεο με την ψηφοφορία και το βέτο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ είναι αποκαλυπτικό, για πρώτη φορά στην Ιστορία τους οι ΗΠΑ είναι ολομόναχες απέναντι σε παραδοσιακούς συμμάχους με τον Ν.Τραμπ να χάνει την ψυχραιμία του και να απειλεί με διακοπή χρηματοδότησης χώρες όπως Αίγυπτος, Ιορδανία κτλ. Στο ίδιο μήκος κύματος και η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Νίκι Χέιλι.

Πάνω από 160 κράτη είναι απέναντι από τις ΗΠΑ ενώ κύριος ενορχηστρωτής αναδεικνύεται η Τουρκία η οποία έχει ξεσηκώσει μουσουλμανικές, μεσανατολικές και αφρικανικές χώρες εναντίον της Αμερικής.

Στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που συγκαλείται εκτάκτως τα 193 κράτη μέλη θα κληθούν να ψηφίσουν του σχεδίου ψηφίσματος που θα καταδικάζει την αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συνεδριάζει μετά την άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας τη Δευτέρα, που είχε ζητήσει από την Ουάσινγκτον να άρει την απόφασή της για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είχαν ψηφίσει υπέρ του ψηφίσματος.

Μάλιστα οι ΗΠΑ δια στόματος Ν.Τραμπ και της πρέσβειρας στον ΟΗΕ απειλούν με διακοπή χρηματοδότησης. Η Νίκι Χέιλι είχε στείλει απειλητική επιστολή σε κράτη-μέλη του διεθνούς Οργανισμού. Σε αυτήν, η Νίκι Χέιλι προειδοποιούσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «έχει πάρει το θέμα αυτό προσωπικά», ενώ σε συναφές μήνυμα μέσω Twitter τόνιζε ότι οι Αμερικανοί «θα κρατήσουν τα ονόματα» όσων ταχθούν εναντίον τους.

Είχε προηγηθεί η πλήρης απομόνωση των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, την περασμένη Δευτέρα.

Όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων Γαλλίας και Βρετανίας, υπερψήφισαν σχέδιο απόφασης που καταδίκαζε την πρόσφατη κίνηση Τραμπ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, αν και δεν κατονόμαζε τον Αμερικανό πρόεδρο ή τη χώρα του. Οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να ασκήσουν βέτο στην απόφαση, την οποία η Νίκι Χέιλι χαρακτήρισε «προσβολή, που δεν πρόκειται να ξεχαστεί».

Δείτε εδώ το Βίντεο - 14 εναντίον 1

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FRTnews%2Fvideos%2F10156283380419411%2F&show_text=0&width=560

Αν μέχρι τώρα οι σχέσεις Τουρκίας με ΗΠΑ ήταν τεταμένες, πλέον μετά τις τελευταίες δηλώσεις του τούρκου ηγέτη, μπαίνουν σε επικίνδυνες ατραπούς.

Ερντογάν: Κύριε Τραμπ, δεν μπορείτε να εξαγοράσετε την τουρκική ψήφο

Σφοδρή επίθεση εναντίον των ΗΠΑ εξαπέλυσε η Τουρκία με αφορμή το ψήφισμα που θα τεθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το κείμενο του οποίου απορρίπτει την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι “δεν μπορεί να αγοράσει τη δημοκρατική βούληση της Τουρκίας” με τα χρήματά του. "'Ολες οι υπόλοιπες χώρες θα δώσουν “ένα καλό μάθημα” στις ΗΠΑ".

«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αγοράσουν τη βούληση των ανθρώπων με τα δολάριά τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζοντας τις απειλές Τραμπ πως θα κόψει τα αμερικανικά κονδύλια προς χώρες που θα ψηφίσουν ενάντια στη θέση της Ουάσιγκτον σε μια κίνηση καταδίκης της απόφασης των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Αποκαλούν τις ΗΠΑ το λίκνο της δημοκρατίας. Το λίκνο της δημοκρατίας ψάχνει να αγοράσει την βούληση ενός έθνους με δολάρια», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Κύριε Τραμπ δεν μπορείτε να αγοράσετε τη βούλησή μας. Καλώ όλο τον κόσμο: Μην πουλάτε τον αγώνα σας για δημοκρατία για μερικά δολάρια. Η στάση σας είναι σημαντική», πρόσθεσε.

«Ελπίζω πως οι ΗΠΑ δεν θα λάβουν το αποτέλεσμα που περιμένουν σήμερα και ο κόσμος θα δώσει στις ΗΠΑ ένα πολύ καλό μάθημα», τόνισε αναφερόμενος στη σημερινή συνέλευση του ΟΗΕ.

Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν αμερικανικές «απειλές» στον ΟΗΕ

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μάλκι κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι διατυπώνει «απειλές» και ασκεί «εκφοβισμούς» προκειμένου να αποθαρρύνει τα κράτη μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να καταδικάσουν την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην Κωνσταντινούπολη, ο Μάλκι εξέφρασε τη δυσφορία του για την επιστολή που έστειλε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι σε πολλούς από τους ομολόγους της προειδοποιώντας τους εναντίον μιας καταδίκης κι όπως ο ίδιος καταγγέλλει «απειλώντας τους και επιχειρώντας να τους εκφοβίσει».

«Εκείνες (οι ΗΠΑ) τους είπαν ότι θα σημειώσουν τα ονόματά τους για να ασχοληθούν μαζί τους αργότερα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Ο πρόεδρος (Ντόναλντ Τραμπ) θα παρακολουθεί με προσοχή αυτήν την ψηφοφορία και ζήτησε να του επισημάνω τις χώρες που θα ψηφίσουν εναντίον μας» τόνιζε η Χέιλι στην επιστολή προς τους πρεσβευτές πολλών χωρών στον ΟΗΕ, αντίγραφο της οποίας περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Θα σημειώσουμε κάθε μία από τις ψήφους επί αυτού του ζητήματος» προειδοποιούσε στην επιστολή.

Ο Μάλκι προέβη στις παραπάνω δηλώσεις στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προτού επιβιβαστεί σε πτήση για τη Νέα Υόρκη προκειμένου να παραστεί στην ψηφοφορία της γενικής Συνέλευσης.

«Βλέπουμε τώρα ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν τον δρόμο των απειλών (…). Τί θα πετύχετε σημειώνοντας ονόματα; Θα συμβάλετε προκειμένου κι αυτές οι χώρες να κατακτηθούν; Πώς θα τις τιμωρήσετε;» διερωτήθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Ο κόσμος άλλαξε. Η λογική του "είμαι ισχυρός, επομένως έχω δίκιο" άλλαξε.

Πλέον, ο κόσμος επαναστατεί εναντίον της αδικίας. Πλέον, κανένα έθνος με τιμή, κανένα έθνος με σεβασμό δεν υποκύπτει σε αυτού του είδους τις πιέσεις» υπογράμμισε.

Ο Τραμπ απειλεί με διακοπή χρηματοδότησης τα κράτη που θα ψηφίσουν για την Ιερουσαλήμ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι θα διακόψει την οικονομική βοήθεια στις χώρες που θα ψηφίσουν υπέρ ενός σχεδίου ψηφίσματος που καταδικάζει την αναγνώριση από την Ουάσινγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

«Λαμβάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ακόμη και δισεκατομμύρια δολάρια και μετά ψηφίζουν εναντίον μας. Καλώς, παρακολουθούμε αυτούς τους ψήφους. Αφήστε τους να ψηφίσουν εναντίον μας. Θα γλυτώσουμε πολλά χρήματα. Δεν μας νοιάζει», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.

Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε τον ΟΗΕ «οίκο των ψεμάτων»

Το Ισραήλ απορρίπτει εκ των προτέρων το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την Ιερουσαλήμ , δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα στα Ηνωμένα Έθνη, αυτό τον «οίκο των ψεμάτων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

«Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ, είτε ο ΟΗΕ την αναγνωρίζει είτε όχι», είπε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του, προτού η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφανθεί επί ενός σχεδίου ψηφίσματος που θα καταδικάζει την αναγνώριση από την Ουάσινγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

«Χρειάστηκαν 70 χρόνια για να την αναγνωρίσουν επίσημα οι Ηνωμένες Πολιτείες και θα χρειαστούν ακόμη πολλά χρόνια προκειμένου ο ΟΗΕ να κάνει το ίδιο», είπε.

Όμως, η αλλαγή στάσης απέναντι στο Ισραήλ που παρατηρείται, σύμφωνα με τον Νετανιάχου, από πολλές χώρες, «θα καταλήξει να εισχωρήσει στον ΟΗΕ, σε αυτό τον οίκο των ψεμάτων».

«Το κράτος του Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά το ψήφισμα αυτό προτού καν υιοθετηθεί», είπε.

Είπε πως και άλλες χώρες θα μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, όπως υποσχέθηκε να κάνει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με την αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ευχαρίστησε τον πρόεδρο και την Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ